Çocuk Bakımında Büyükanne ve Büyükbabanın Rolü

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 58 Saniye
Çocuk Bakımında Büyükanne ve Büyükbabanın Rolü

Bebeğin doğumunu yalnızca anne ve baba değil, pek çok kişi de bekler. Anneanne, dede, teyzeler, amcalara, halalar… Sabırsızlıkla beklenen 9 ay sonunda anne ve baba bebeklerine, büyükanne ve dedeler ise torunlarına kavuşurlar.

Aile kavramı genişleyerek değişir. Artık yalnızca anne ve baba değil anne, baba ve bebek olmuştur. Bir de anne çalışıyorsa, bu sisteme bakıcı da dahil edilir.

Zaman zaman bakıcı yerine, gerek daha güvenilir olması bazen de daha ekonomik olması sebebiyle büyükanneler devreye girer. Büyükanne ve büyükbabalar için torunları neşe kaynakları, yineleme ve telafi fırsatıdır. Büyükanne ve dedeler torunlarıyla birlikte hem kendi çocuklarında özledikleri ve doyamadıkları anıları yenileme fırsatı bulurlar, hem çok fazla sorumluluk almadıkları için kendi çocuklarına “Hayır” dedikleri kısıtlamalardan bağımsız davranırlar, hem de zamanında kendi çocuklarında eksik kalmış, keşke dediklerini gerçekleştirebilirler.

Hal böyle olunca da, anne ve babanın çocuk yetiştirme konusundaki görüşleriyle, büyükanne ve dedelerin görüşlerinde çatışmalar meydana gelmesi olağandır.

Eğer bebeğinize büyükanne ve dedesinin bakmasına karar verdiyseniz, karşılıklı olarak şunları unutmamalısınız:

Büyükanne ve dedeler, bebeğin bakımı ve yetiştirilme biçiminde birinci dereceden sorumlu olan kişinin anne ve babası olduğunu unutmamalıdır.

Anne ve babalar ise, büyükanne ve dedelerin torunlarıyla birlikte yeniden hayat bulduklarını ve bulundukları yaş itibariyle torunlarının kendilerine yeniden bir yaşam amacı verdiğini unutmamalıdır.

Aslında bebeği büyükanne ve dedenin büyütmesi, bebeğin aile bireylerini ve aile kavramını tanımasına, bağlı olduğu soy ağacına kendisini daha yakın hissetmesine ve aile içi saygı, sevgi kavramlarını daha güzel öğrenmesine yardımcı olur. Fakat yaşanabilecek çekişmeler, alınan yeni rollerdeki çakışmalar durumu bir çıkmaza dönüştürebilir.

Bebek büyütme yöntemleri geçtiğimiz 15-20 yıl içerisinde büyük değişimlere uğradı. Anne ve babalarımızın bizi büyütürken kullandığı yöntemler ile şu anda önerilenler aynı değil. Doktorunuzun size önerdikleri bile anne ve babalarınıza ters gelebilir. Kendi bilgi ve deneyimlerinden yola çıkarak size öneriler sunabilir, ısrarcı olabilirler. Böyle durumlar, gerginliğe en yatkın durumlardır. Yapmanız gereken ise, sözlerini kesmeden sonuna kadar ilgiyle dinlemek, önerilerini anladığınızı fakat yine de doktorun önerisini denemek istediğinizi belirtmek olacaktır.

Bir yandan henüz yeni anne ve baba olmuş ve rolünüze alışmaya çalışırken, diğer yandan da kendi anne ve babalarınızın çocuğu olmanız aile içindeki yeni rolünüz ve bu role uyum sağlamanızı giderek zorlaştırır.

Büyükanne ve dedeler için de bu role uyum sağlamak zordur. Kendi çocuklarının anne ve baba olduğu gerçeği henüz alışıldık değildir. Sizleri kendileri yetiştirdiklerinden, sizden daha bilgili ve tecrübeli olduklarını düşünürler. Bu yüzden de ellerine geçen her fırsatta bu bilgi ve deneyimlerini sizlere aktarmak isteyeceklerdir.

Kendi çocuklarını yetiştirme fırsatı bulmuş anne ve babalarınıza sizin de aynı fırsatı yaşamak istediğinizi belirtmeniz, onlar çocuklarını yetiştirirken dışarıdan gelen müdahalelerde hissettiklerini ve rahatsızlıklarını anımsatmanız, fakat yine de onların tecrübe ve birikimlerinin hala değerli olduğunu güzel bir uslupla belirtmeniz doğru olacaktır.

Büyükanne ve dedeleri ile beraberken istediği her şeyi elde eden, küçük bir prens veya prenses gibi bakılan ufaklıklar, kendi evlerine geldiklerinde aynı ilgiyi ve şımartılmayı kendi anne ve babalarından da bekleyeceklerdir. Çocuğunuza, büyükanne ve dedesinin evinde geçerli olan kuralların kendi evinizde geçerli olmadığını, evinizin kurallarının farklı olduğunu hatırlatmanız, sizden beklentilerini şekillendirmesine yardımcı olur. Elbette koyduğunuz kurallardaki tavır ve tutarlılığınızın önemli olduğunu unutmamalısınız.

Unutmayın, çocuğunuzun bakımını kendiniz de verseniz, bir bakıcı da verse, anne ve babanız da verse, her zaman bir hata payı, yanlış mesaj olacaktır. Bebeğinizin bakımını, ister güvenliği nedeniyle, ister maddi yetersizlik sebebiyle kendi anne ve babanıza verebilmenizin önemli bir gerekçesi daha vardır: sizi onlar yetiştirdi ve yetiştirme metodlarından, size verdiği bakım ve eğitimden memnunsunuz. Aksi halde maddi yetersizlik veya başka hiçbir sebep size çocuğunuzu güvenmediğiniz kimselere emanet ettiremez.

İlk Yayın Tarihi: 19 Haziran 2016 @ 15:39

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuklarım olmasa bir an bile katlanmazdım!

  Bazı cümleler vardır, zaman zaman herkes söyler veya herkes işitir; ama bu cümleleri en fazla terapistler işitir. Başlıkta kullandığım cümle de işte bu cümlelerden bir tanesidir. Evliliğinde istediğini bulamayan, hayal kırıklığına uğrayan ama bir Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Dünya Çocuk Hakları Gününde Ülkemizde Çocuk ve Bebek Hakları

Sevgili Ebeveynler, bugün tüm Dünya’da Çocuk Hakları Günü ve ben bugün sizlerle bu yazımda Türkiye’de çocuklarımızın ve bebeklerimizin durumuna ve uğradıkları haksızlıklara değinmek, sizlerle biraz olsun dertleşmek istiyorum. Gelin zor biliyorum ama önce ilk yaramıza Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Gelişimsel Geriliğin Nedeni Olarak Erken Evlilikler

Son yıllarda gündemimizden hiç düşmeyen konular arasında yer alan erken evlilikler ülkemizde mücadele edilmesi gereken alanlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye erken evlilikler bakımından Avrupa ülkeleri arasında Gürcistan’dan sonra %14 lük Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
19.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
34.90TL
80.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1