Çocuğunuz Ergenlik Çağına Gelinceye Kadar Aileniz Hangi Aşamalardan Geçer

Yazar: Uzman Psikolog Sezen Erem -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 9 Saniye
Çocuğunuz Ergenlik Çağına Gelinceye Kadar Aileniz Hangi Aşamalardan Geçer

Çift Olmak Ve Yeni Evli Çift

Çift olmak, aile yaşam döngüsündeki en karmaşık ve güç işlerden biridir. Bu dönem farklı özelliklere sahip iki kişinin kendi ailelerinden ayrılarak yeni bir yapılanmaya gittikleri dönemdir. Zamanımızda genç yetişkinler eşleri olacak kişiye aşık olarak bu seçimi yapmaktadırlar. Bu aşamaya çift ilişkisinin romantik aşaması diyoruz. Romantik aşkta ilişkiye egemen olan bir büyülenmişlik ve coşku halidir. Ancak bilinçdışı olarak aşık olmayı tercih ettiğimiz kişi ebeveyn özelliklerini ve onlarla kurduğumuz ilişkinin izlerini taşır.

Kur yapma dönemi bir karar verme dönemi olarak ele alınabilir. Flört döneminde her iki birey de kendilerini karşısındaki için “en önemli kişi” olarak hisseder ve romantik aşkın büyüsüyle ilişki ilerler. Ancak evlendikten sonra, romantik aşk yerini çoğu kez bir güç savaşına bırakır. Çünkü bilinç dışı olarak ebeveyn özelliklerini taşıyan kişiden ebeveynimizden istediğimiz şeyler istemeye başlarız. Ve onun hayatının merkezi olmadığımızı kabul etmek zordur. Bu dönemde yaşanan tartışmalarda “Tıpkı annem gibi konuşuyorsun”, “Aynı babama benziyorsun” gibi cümleler sıklıkla telaffuz edilir.

Her çiftin üç parçası vardır; sen, ben ve ilişkimiz. Sevginin sürmesi bu üç unsurun ne kadar iyi işlediği ile ilgilidir. Güç savaşı ben ve sen arasındaki bir savaştır, oysa “ilişki”nin ihtiyaçları daha farklı ve önemlidir.

İlişkinin ise 3 önemli denge unsuru vardır; bağlılık/anlaşma, güç, yakınlık. Her ilişki bir bağlılık anlaşması üzerine başlar. Bu sözsüz bir anlaşmadır ama her çift birlikte bir amacı gerçekleştirmek, mutlu olmak için bir araya gelir. Hemen hemen her evliliğin başında yaşanan o güç savaşının ardından sağlıklı olan bir yeniden bağlanma, güç dengesini kabul edip birlikte mutlu olma amacına yeniden yönelme gerçekleşmelidir. Bu önemli bir gelişimsel görevdir ve bu yüzden tüm ilişkilerin ilk iki yılı en zor yıllardır. Yakınlık ise ilişkinin her aşamasında olmazsa olmazıdır. Eşler birbirinin hayatının merkezi olmasa da fiziksel, duygusal ve sosyal olarak en yakınıdırlar.

Aile sisteminin yapılanma aşaması genellikle kur dönemini ve nişanlanmayı kapsar. Bu dönemde çiftler daha derin bir iletişime geçerler.

Nişan karşılıklı sıcak bağa hizmet eder. Nişanlanmak dış dünyaya bu ilişkinin resmileştiğine, yeni bir aile biriminin oluşacağına ilişkin bilgi verir.

Karşılıklı sıcak bağ ya da kurumsallaşma, ilişkinin doğasını etkileyebilir. Bazı ebeveynler ayrılık sürecine tam olarak hazırlanmamış olabilirler. Özellikle anneler kendilerini terk edilmiş hissedebilirler.

İlk Yayın Tarihi: 11 Haziran 2015 @ 17:09

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
3,173.62 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
3173.62TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
109