Bebeklerin Gündüz Uykuları Anılarının Oluşmasına Yardımcı Oluyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Bebeklerin Gündüz Uykuları Anılarının Oluşmasına Yardımcı Oluyor

Bebekler doğumlarından itibaren ilk 4 yıllık süreçlerinde bir sünger gibi tüm bilgileri emerler. Sadece basit emme refleksi gibi birkaç refleksle doğan bir bebeğin, yalnızca birkaç yıl içerisinde emeklemeyi, konuşmayı, yürümeyi vb. bir çok kabiliyeti rahatlıkla öğrenebilmesi adeta bir mucizedir.

Araştırmalara göre bebeklerin bu mucizevi yetenekleri olağanüstü hızla öğrenebilmelerinin temel sebeplerinden birisi de, gündüz uykularıdır. Gündüz uykuları bebeklerin dinlenmesine ve böylece yeni şeyler öğrenebilmesine olanak tanırken, aynı zamanda yaşadıklarının anılar olarak hafızasında yer bulmasına da yardımcı olur.

Bazı kişilerin anıları çok belirgin olur, bazılarının ise anıları uzun süreli belirsiz iken zamanla ortaya çıkar.

Eğer bebeklerin düzenli uykuları olmasaydı, yürüme, konuşma, emekleme gibi bir çok önemli beceriyi mutlaka daha uzun sürede öğrenebilirlerdi. Çünkü öğrendikleri her şeyi kısa sürede unuturlardı.

6-12 aylık bebekler arasında yapılan araştırmalar sonucunda bu bilgilere ulaşılmıştır. Bu aylarda bebekler henüz konuşmayı bilemediklerinden, uykularının hafızalarını nasıl etkilediğini öğrenebilmek için sözcük kullanmadan bebeklerle iletişim kurabilmenin bir yolunu bulmuşlar. Bu da pelüş oyuncaklarla sağlanmış. Araştırmadaki bebeklere pelüş oyuncaklar üzerinde bazı uygulamalar yapılarak hafızalarında yer edinmesini sağlamayı hedeflemişler. Araştırmacılar, bebeklerin bu uygulamaları hafızasında tutarak daha sonra kullanabildiğini anlamışlar.

Pelüş bebeğin elindeki eldiveni çıkarıp ardından tekrar giydirerek bebeklerin bunu izlemesini sağlamışlar. İzleyen bebeklerin bir kısmı uyku rutinlerine göre bu olayı izledikten kısa süre sonra uykuya yatırılmış ve bir kısmı ise uyku rutinine göre bu uygulamayı izledikten birkaç saat sonra uykuya yatırılmış. Amaç hangi gruptaki bebeklerin bebeğin elindeki eldiveni çıkarıp takmayı öğrenebildiğini test etmekmiş.

Sonuç olarak uyku rutinine göre uygulamayı izledikten çok kısa süre sonra uyutulan bebeklerin bu uygulamayı tekrarlamaktaki başarısının, uyku rutinine göre uygulamayı izledikten birkaç saat sonra uyutulan bebeklere göre çok daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

Biz yetişkinlerde olduğu gibi, uykunun bebeklere bir çok faydası olduğu gibi hafızaları için de çok önemlidir.

Bebeklerin çok sık uykuya ihtiyaçları vardır, hele ki doğdukları ilk zamanlar günün neredeyse tamamını uyuyarak geçirirler. Araştırmacılara göre uzun bir yaşam boyunca öğrenilmesi gereken tüm bilgilerin kaybolmaması için, anlık ve günlük deneyimlerin sık sık kayıt altına alınması için bebekler çok sık uykuya ihtiyaç duyarlar.

Bu araştırma aynı zamanda, yaşımız ilerledikçe, deneyimlerimiz çoğaldıkça ve öğreneceğimiz şeyler azaldıkça neden daha az uykuya ihtiyacımız olduğunu da bir nevi açıklamaktadır.

İlk Yayın Tarihi: 16 Kasım 2017 @ 23:45

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocukların Neden Minimalizme İhtiyaçları Vardır?

Çocukken öyle bir dolabım vardı ki, kapağını açmak risk olabilirdi. Çünkü içinde kıyafetler, oyuncaklar ve daha bir sürü şeylerden oluşan koca bir yığın vardı. O zamanlar farkında değildim ancak şimdi görebiliyorum; Bir çocuk olarak minimalizme Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0