Çocuğunuzu Zararlı Video İçeriklerden Nasıl Korursunuz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 38 Saniye
Çocuğunuzu Zararlı Video İçeriklerden Nasıl Korursunuz?

Anne ve babalar, sadece başlığına veya görseline bakarak çocuklarını mobil cihazlarla baş başa bırakmaması gerekiyor. Çünkü çocuklar için video yükleyenlerin çocukların pedagojik gelişimi ile yakından ilgilendiğini düşünmek oldukça iyimser bir düşünce olur.

 

Video paylaşım siteleri artık hayatın vazgeçilmez bir parçası hâline geldi. Merak edilen bir konu, hakkında bir yazı okumaktansa, bir video izleyerek görsel ve işitsel bilgi aktarımı yoluyla daha hızlı öğrenilebiliyor. Televizyon kanallarında kendilerine hitap eden bir içerik bulamakta zorlanan gençler ve genç yetişkinler, paylaşılan videolar arasında kaybolmuş bir şekilde mobilde ve kablosuz ağlarda artması; video paylaşım siteleri kullanımının bilgisayarlardan, telefon ve tablet gibi mobil cihazlara doğru kaymasını da sağladı. Bu da yeni bir kullanıcı kitlesi oluşmasının yolunu açtı: Çocuklar.

Video paylaşım sitelerinin telefon ve tabletlerle erişilebilir hâle gelmesi anne ve babalar için bir devrim niteliğindeydi. Okul öncesi çağındaki çocuğunun eline telefon verip video izletebilmek ebeveynler için bir can simidi hâline geldi. Televizyon gibi, bir program süresi sınırı yoktu. İçerik alabildiğine çoktu ve otomatik oynatma (autoplay) özelliği sayesinde video tavsiye yöntemi, sıradaki videoları sıraya diziyor ve çocuklara saatlerce video izletilebiliyordu. Bunun yanı sıra mobil teknolojiler sayesinde mekân sınırı da ortadan kalkmıştı. Çocukları ile evden dışarı çıkan ebeveynlerin imdadına telefonları yetişmeye başladı ve sosyal video paylaşım platformları birdenbire otomatik bir bakıcı işlevi kazandı.

İçerik üreticisi kanallar, anne ve babaların imdadına yetişerek okul öncesi çocuklara yönelik içerikler üretmeye başladılar. Renkli içerikler, animasyonlar, anaokulu şarkıları, oyuncak açma videoları, sürpriz yumurta açma videoları gibi… Kanalların ve içeriklerin ardı arkası kesilmiyordu. Video paylaşım sitelerinde saatler geçiren çocuklar, yetişkinlere göre platformda yetişkinlere göre daha çok vakit geçiren bir kitle haline geldiler.

Ancak ortada bazı gerçekler var: Özellikle çok fazla video yüklenen paylaşım sitelerinin içeriği herhangi biri tarafından izlenmeden yayına alınıyorlar. Günde milyonlarca dakika video yüklenen sitelerin bununla baş edebilecek insan kaynakları yok. Anne ve babalar, sadece başlığına veya görseline bakarak çocuklarını mobil cihazlarla baş başa bırakmaması gerekiyor. Çünkü çocuklar için video yükleyenlerin çocukların pedagojik gelişimi ile yakından ilgilendiğini düşünmek oldukça iyimser bir düşünce olur.

Video paylaşım sitelerinde çocuklara yönelikmiş gibi hazırlanmış, para kazanma amaçlı oldukça zararlı zararlı videolar yer almaya başladı. Bu tür videolar çocuklara küçük yaşta travma yaşatabilecek niteliktelerde ve yalnız, çocuklara yönelik içerikleri göstermek için hazırlanan çocuk uygulamalarının güvenli içerik filtrelerinden bile sızabiliyorlar.

Kullanıcılar tarafından şikâyet edilen ve kaldırılan sakıncalı videolar, farklı sayfa isimleri alınarak veya isimleri değiştirilerek defalarca yeniden yüklenebiliyor. Bu konuda şikâyetlerinizle ilgili yetkili mercileri hızlıca bilgilendirmek gerekiyor.

Çocuğunuzun video paylaşım sitelerindeki sakıncalı videoları görmesini nasıl engellersiniz?

  • Çocuğunuzun video paylaşım sitelerinde/dijital oyunlarda karşılaşabileceği zararlı, sakıncalı içerikler ve etkileri konusunda bilinçlenin.
  • Çocuğunuza video paylaşım sitelerinde/dijital oyunlarda karşılaşabileceği zararlı, sakıncalı içerikler ve etkilerini açıklayın. İzlediği/oynadığı içeriklerin yaşına uygun olup olmadığını nasıl anlayacağını ve kontrolünü öğretin.
  • Video içeriklerini çocuğunuz izlemeden önce izleyin veya ilk önce birlikte seyredin.
  • Sürekli izlediği veya yeni izleyeceği videoları listeleyin, denetim altında tutun. Sitelerin otomatik video tavsiye yöntemi ile oluşturduğu listeleri izletmeyin.
  • Video paylaşım sitelerinde serbestçe gezinmelerine izin vermeyin.
  • Zararlı videoları mutlaka bildirin.
  • Zararlı videolarda çıkan reklamları da gördüğünüz sakıncalı video linki ile reklam veren firmaya bildirin.

 

Kaynak: Alpan Aytekin, www.trtcocuk.net.tr/ebeveyn-akademisi/ebeveyn-olmak/cocugunuzu-zararli-video-iceriklerden-nasil-korursunuz
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0