Bebeklerde Uyku Terörü (Uykuda Korku) Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 15 Saniye
Bebeklerde Uyku Terörü (Uykuda Korku) Nedir?

Bebeklerde Gece Terörü ya da bir diğer ismi ile Uyku Terörü Hastalığı bir uyku sorunudur. Uykunun ikinci evresinin yani nREM evresinin üçüncü ve dördüncü kısımlarında meydana gelir. Bu evre genelde çocuğunuz uykuya daldıktan yaklaşık olarak 90 dakika sonrasına tekabül eder. Çocuklarda genellikle 3 yaşından itibaren ergenliğe kadar görülebilir. Anne babaların çoğunlukla kabuslarla karıştırdığı uyku terörü genel kanının aksine küçük çocuklarda oldukça sık rastlanan bir durumdur. Peki gece terörünü bir diğer adıyla uykuda korkuyu kabuslardan nasıl ayırt edebiliriz, uyku terörünün neden olur, uyku terörü tedavisi var mıdır?

Gece Terörünün Belirtileri Nelerdir?

Uyku Terörünü Kabuslardan (Karabasandan) Nasıl Ayırt Edebilirsiniz?

Bebeklerde uykuda korku bozukluğu olarak tanımlanabilecek hastalık, bebeklerde uykuda huzursuzluktan ve uyku paralizinden yani kabuslardan farklıdır ve çocuk uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra aniden uyanıp çığlık atmaya başlaması olarak tanımlanabilir. Yatağında ayağa kalkabilir veya amaçsızca koşup kaçmaya çalışabilir. Korku içindedir, şaşkındır. Bağırarak anlamsız sesler çıkarır. Sakinleştirmeye çalışılsa bile anne babasını tanıyamaz. Söylenenleri anlamaz ve sorulara yanıt veremez. Çarpıntı, hızlı soluk alıp ve terleme görülebilir. Bu ataklar birkaç dakika sürmekle birlikte yirmi dakika kadar devam da edebilir. Çocuk kendine gelip sakinleşmeye başladığında yavaş yavaş uyku haline dönmeye başlar.

Uykuda korku hastalığının en büyük belirtisi, rem döneminin eksikliği nedeni ile amnezi ile ilişkisi olmasıdır ve kişi ertesi sabah gece geçirdiği atakları hatırlamaz.

Uykuda Korku Bozukluğu Neden Olur?

Uykuda korku bozukluğu, bebeklerde uykuda huzursuzluk ile karıştırılmamalıdır. Gece terörü diğer ismi ile uyku terörü genetik, nörolojik veya psikolojik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuğun yaşadığı bir travma, ayrılık korkusu, kreşe başlamak, kardeşinin olacağını öğrenmesi gibi bir çok sebep gece terörüne neden olabilir. Fakat her zaman psikolojik sebeplerle ortaya çıkmaz. Gece terörünün en önemli nedenlerinden birisi de uyku eksikliğidir. Üç yaşın altındaki çocukların günlük ortalama 13-14 saat uyumaları gerekir. Eğer çocuğunuz uykusunu yeteri kadar alamıyorsa bu gece terörüne neden olabilir.

Gece Terörü Hastalığının Çocuğa Zararı Var Mı?

Uyku terörü hastalığının çocuğa tıbben fiziksel bir zararı yoktur. Ancak süreklilik halinde psikolojik zararlar ortaya çıkartabilir. Anne babaların yapması gereken çocuğun fiziksel olarak kendisine zarar vermesine, yaralanmasına engel olmak için çocuğa ve çevresindeki cisimlere dikkat etmeleri yeterlidir. Çocuğu sakinleştirmek için ona dokunmak atağın daha da kötüleşmesine sebep olabilir.

Gece Terörü Yaşayan Çocuğun Anne Babası Ne Yapmalıdır?

Çocuğunuz atak geçirdiği sırada soğukkanlılığınızı korumanız çok önemli. Sakince çocuğunuza yatıştırıcı sözler söyleyerek, onu fazla sıkmadan yakalamaya çalışmadan sarılabilirsiniz. Gece terörü sırasında yataktan düşme, koşarak duvara çarpma, camdan düşme, merdivenden yuvarlanma gibi kazalar meydana gelebilir. Uyurgezerlikte olduğu gibi, meydana gelebilecek yaralanmalara karşı önlemler almanız gerekir.

Ne Zaman Psikoloğa Gidilmeli?

Uyku terörü hastalığı, tehlikeli bir hastalık olarak sınıflandırılmamaktadır. Fakat tüm sakinleştirme çabalarınıza rağmen çocuğunuzun gece terörü nöbetleri yarım saatten fazla sürüyorsa, çocuğunuz haftada iki defadan fazla atak geçiriyorsa, gece terörü atakları esnasında ağızdan salya akması, kas krampları, alt ıslatma gibi durumlar oluşuyorsa çocuğunuzu vakit kaybetmeden psikoloğa götürmenizde fayda var. Gece terörünün tedavisinde henüz bir ilaç tedavisi uygulanmamakla birlikte bazı durumlarda doktorunuz ilaç tedavisine başvurmak isteyebilir.

Gece Terörünün Tedavisinde Neler Yapılabilir?

Yukarıda bahsettiğimiz özel durumlar olmadığı sürece öncelikle çocuğunuz için yapacağınız basit bazı düzenlemeler ile gece terörü nöbetlerine engel olmayı başarabilirsiniz.

Gece terörü ataklarına engel olmak için siz neler yapabilirsiniz?

Her zaman bahsettiğimiz gibi unutulmaması gereken önemli bir nokta çocuklar rutinleri sever. Çocuğunuzun uyku düzenini ve yemek saatlerini bir rutine koymanız ve bunu düzenli uygulamanız gece terörü ataklarına engel olabilir. Ayrıca odasının aydınlatmasını çocuğun konfor düzeyine göre ayarlayabilirsiniz. Uykudan önce sıcak bir banyo da fayda sağlayabilir. Gece terörünün atak zamanlarını not edebilir ve çocuğunuzu birkaç gün boyunca ataklar başlamadan önce uyandırabilirsiniz. Sizin haricinizde büyükanne, baba ve bakıcı gibi bakım veren diğer kişilere de çocuğunuzun gece terörü nöbetlerini ve neler yapabileceklerini açıklamanızda fayda var.

Tüm yaptıklarınıza rağmen uyku terörü nöbetleri yarım saatten fazla sürüyorsa ve çocuğunuz için tehlikeli olmaya başladıysa, çocuğunuzu vakit kaybetmeden bir çocuk psikoloğuna götürmeniz gerekir.

Gece Terörünün Tedavisi

Uyku terörü çocuklar büyüdükçe kendiliğinden geçen bir hastalıktır. Çoğunlukla çocuğun yaşamında yapacağınız birkaç basit değişiklikle uyku terörü nöbetlerini azaltabilir ve hatta tamamen bitmesini sağlayabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki çocuğunuzun ihtiyacı olan en önemli şeyler koşulsuz sevgi, sağlıklı bir yaşam tarzı, doğru beslenme ve düzenli uykudur.

İlk Yayın Tarihi: 9 Şubat 2016 @ 18:04

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Çocuklarda Konuşma Geriliği: Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Oğlunuz 2 yaşında ve hala konuşmuyor. Birkaç kelime söylüyor ama yaşıtlarıyla kıyaslandığında çok geride olduğunu düşünüyorsunuz. İlk çocuğunuz olan ablası bu yaştayken cümleler kurup, ard arda sıralayabiliyordu. Oğlunuzun arayı kapayacağını umarak, bir uzmana danışmayı erteliyorsunuz. Devamını oku…

Genel Sağlık

Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlığı Kazandırmak İçin 15 Adım

Çocukluğumuzda edindiğimiz alışkanlıkları, ömrümüzün geriye kalan kısmında aynen devam ettiriyoruz. Bu beslenme alışkanlıklarımız için de geçerli. Çocukluğumuzda edindiğimiz davranışlarımızı değiştirmek pek kolay mümkün olmuyor. Çocuğunuzun bir ömür boyu sağlıklı beslenmek için çabalamaya çalışması yerine, küçük Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1