Mantar Bebeklerde Neden Olur, Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Geçer?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 38 Saniye
Mantar Bebeklerde Neden Olur, Nasıl Anlaşılır ve Nasıl Geçer?

Mantarlar, nemli ortamlarda hızla çoğalan ve mikroskop gibi teknolojik aletler ile görülebilecek kadar küçük mikro-organizmalardır. Bu organizmaların üremek için sıcağa ve neme gereksinimi vardır ve sıcak iklimler onlar için mükemmeldir.. Tüm mantar hastalıkları oldukça bulaşıcıdır ve kolaylıkla yayılabilir.

Tensel temas sağlanan ortak kullanım alanlarında (havuz, duş, cami, umumi WC vs.), nemli vücut bölgelerinde (ayak, koltuk altı, genital bölgeler, tırnak dipleri vs.), ve nemli eşyalarda (havlu, terlik, çorap, ayakkabı vs) görülme sıklığı daha fazladır.

Mantar ve pişiği birbirinden ayırt edebilmek için klinik bulgular gerekir. Gözlemsel olarak ise; mantar olan bölgelerde pul pul deri dökülmeleri meydana gelir. Pişik olan bebeklerde, özellikle antibiyotik kullanımı da varsa, mantar oluşma ihtimali çok yüksektir. Bu nedenle pişik oluşumlarında da, çok dikkatli ve titiz davranmak gerekir.

Bebeklerde Mantar, genellikle bez bölgesinde olmak üzere, idrar ve dışkının örtücü yerlerinde daha çok meydana gelir.  Parlak kırmızı renkli kızarıklıklar belirir. Belli süre içinde mantar enfeksiyonuna bağlı bakteriler ile ikincil enfeksiyonu artmaya başlar. En önemli tutulum, genelde makatın etrafı ve kaba etlerde görülür. Bazen bu bölgenin etrafında yayılım görülebilir.

Genelde pişik oluşmuş bölgesel yerlerin mantarları, parlak kırmızı zemin kısmında, toplu iğnenin başı kadar, iltihap görüntüsü olarak kabuksuz bir şekilde yaraları meydana getirir. Tanısı bu yaralardan alınan materyalin mikroskobik incelemesi yapılarak konmaktadır.

Normal yapılan doğum sonrasında, bebeğin solunum yollarına ve sindirim sistemine ulaşan, genelde yedinci ve onuncu gününde meydana gelen bir ağız içi mantarı oluşabilir. Ağız içi beyaz lezyonların karakteristik bir enfeksiyon olmasıdır.

Prematüre doğan bebeklerde mantar riski daha yüksektir. Vücut direnci normal seyreden bir bebeğin genel olarak ağız içi lokaliz görülür. Vücudu direnç sorunu yaşayan bebekte bu mantarın kana karışma olasılığı ve ciddi akciğer enfeksiyonu veya diğer enfeksiyonlar ile karşılaşılan risk oranı daha yüksek olabilir.

Bebeklerde Mantar Belirtileri

Genellikle doğumdan sonra bebeklerde görülme ihtimali yüksektir. Fakat ilk bir yıla kadar olan çocukların daha fazla karşı karşıya kaldığı şey ise enfeksiyonlarıdır. Bu bulgular ağız içi, dil yüzeyinde, yanak kısımlarında, yumuşak olup, sert damakla beyaz lezyolardır. Başka belirtiler ise; ağır seyreden ateş, beslenmeyi etki ederek emme zorluğu çekmek, huzursuzlanma, yoğun ağlamalar, ağız içinin lezyonlarıdır.

Vücudun su ile temas ederek nemli kalan bölgelerinde mantar görülme ihtimali yüksektir. Bu nedenle, bu bölgeler nemli bırakılmamalı, iyice kurulanmalıdır.

Bebeklerde mantar olduğunu kesin olarak anlayabilmek için klinik testler gerekmektedir. Genel olarak mantar olan bölge ciddi şekilde hasarlı görüntüsü ile ebeveynlerin dikkatini çekecektir. Pul pul deri dökülmeleri, kızarıklıklar, iltihaplanmalar en belirgin özelliklerdendir. Bu belirtiler, çoğunlukla genital bölgelerde gözükse de, saçlarda, kafa derisinde, ayak tabanında, koltuk altında ve cildin çeşitli yerlerinde görülebilir.

Fakat birbirinin aynısı olan enfeksiyonlarda pişik de görülebilmektedir.

İntertrijinöz tipi; Parmak arası ve altında maserasyon, deskuamasyon, fissür, ödem ve kendine has bir pis kokusu ve kaşıntısı bulunmaktadır.

Vezikülobüllöz tipi; Plantar bölge ve topukta oluşur. Stratum korneum oldukça kalındır. Veziküller papül olarak da görülebilir.

Kuru skuamlı keratozik tipi; İnflamasyonun görülemediği kroniksel bir tipidir. Yaygınlığı, inceliği, gümüşi beyazlı renkli deskuamasyon görülür.

Bebeklerde Mantar Neden Oluşur?

Dışkıda oluşan bazı maddeler, bezin sürekli yenilenmemesi halinde cildin uzun süreli teması nedeniyle görülebilen mantarlar yoğun olarak bez bölgesine ait olur. Ayrıca alerjen sebepleri olan bebekler üzerinde uygulanan ıslak mendil ve bebek yağları dahil bir mantar oluşmasının nedeni olabilir.

Su ile temas eden bölgelerin yeterince kurulanmaması da mantarın nedenleri arasındadır.

Kişisel hijyene bağlı sebeplerin yanında, çevreden de kolaylıkla bulaşabileceği için, bebeğinizin ortak kullanım alanlarındaki temaslarına çok dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bebeklerde Mantar Nasıl Tedavi Edilir?

Çok sık antibiyotik alan çocuklarda mantar tedavisi de zor olmaktadır. Bebeğin annesine bulaştırması sonucunda tedavisi daha da zorlaşır.

Tedavide kullanılan ilaçlar, mantar ilaçları, lokal antiseptiklerdir.

Karbonatla ya da benzeri ürünler ile lezyonları temizlemeye ya da kazımaya çalışmak, annede enfeksiyonun olması, tedaviye olumsuz yanıt vermektedir.

Genellikle yeni doğan bebekler için kullanılan ilaçlar, annede uygulanan göğüs ucuyla beraber uygulanan ilaçlardır. Hem annede, hem de çocukta, mantarları yok edebilmek için tam netice kazanmadan tedavi bitmemiştir.

Uzun süre geçmeyen mantar hastalıklarında, tedavi olmasına rağmen geçmemişse, altında yatan diğer sebeplerin tetkikleri yapılmalıdır. Bebeğin bağışıklık sistemi çalışmıyor veya bebeğin bir şeker hastalığı veya başka bir hastalığından dolayı ilaç tedavisi yapılıyorsa, bu mantar lezyonlarının gelişmesini hızlandıracaktır. Bu mantar lezyonu, ciddi akciğer enfeksiyonuna kadar ilerlemesi, buradan kana karıştıktan sonra diğer başka hastalıklar görülebilir.

Eğer çocuğunuzda mantar belirtileri olduğunu gözlemlerseniz, bir an önce doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Bebeğinizin sağlık durumuna göre en uygun ilacı uzman hekim size önerecektir.

Bebeğin vücudundaki mantarın tedavisi; Bebeğinizin yüzündeki ya da vücudundaki mantarı, doktorunuzun önerdiği mantar karşıtı bir kremle tedavi edebilirsiniz. Bebeğinize pamuktan yapılmış bol kıyafetler giydirin. Başka yerlere sıçramaması için, bebeğinizin mantarlı bölgelere dokunmasını engelleyin.

Bebeğin kafasındaki mantarın tedavisi: Başta oluşan mantarın tedavisi için, doktorunuzun yazdığı mantar karşıtı ilaçları kullanın. Bebeğinizin başına şapka giydirmeyin. Enfeksiyonlu yerlerin hava almasını sağlayın ve bebeğe eldiven giydirerek bu bölgelere dokunmasına engel olun.

Bebeklerde genital bölgede oluşan mantarın tedavisi: Bez kullanımı yüzünden oluşan mantarları tedavi etmede, doktorlar cildi korumak için mısır nişastası önerebilirler. Bebeğinizin ıslak bezini sık sık değiştirin. İdrarı temizlerken pamuk üstüne soğuk krem dökerek silin. Enfeksiyonlu bölgeyi daha çok alevlendireceğinden dolayı suyla yıkamaktan kaçının.

İlk Yayın Tarihi: 16 Ağustos 2017 @ 23:14

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0