Bebeklerde İsilik Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 36 Saniye
Bebeklerde İsilik Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

İsilik Nedir?

Tıpta Miliaria olarak adlandırılan isilik, özellikle yaz aylarında ortaya çıkar ve ter kanallarının tıkanması ile meydana gelir. Vücutta küçük kabarcıklara neden olan isilik, gözeneklerin kapanması sonucu oluşan deri döküntüsüdür. Halk arasında sıcak döküntüsü olarak da adlandırılan isilik, genellikle yaz aylarında meydana gelmekle birlikte kışın da çok sıkı giydirilen ve bebeğin terlemesiyle oluşabilen bir deri hastalığıdır. İsilik anne babaları görünümünden dolayı fazlasıyla endişelendirse de genellikle 3-4 gün içinde kaybolur.

İsilik neden olur?

İsilik her yaş gurubunda görülebilmesine rağmen en çok küçük bebeklerde görülür. Çünkü bebeklerin gözeneklere yetişkin insanlara göre daha küçüktür ve terlediklerinde teri gözeneklerinden atmaları daha zordur. Atılamayan ter, gözenekleri tıkar ve bu da isiliğe sebep olur.

Yaz aylarında daha sık rastlanan isilik, kış aylarında da çok kalın ve sıkı giydirilen bebeklerde aşırı terlemeleri sonucu oluşabilir. İsilik genellikle 3 4 gün içinde kaybolur fakat tekrar etmesi mümkündür.

Bebeği terli bırakmak, çok sık yıkamamak da isiliğin meydana gelmesinde önemli bir etkendir.

İsilik vücudun hangi bölgelerinde oluşur?

Genellikle göğüs ve karın bölgesinde, kol ve bacakların bükülen bölümlerinde görülür.  Bebeğin iç çamaşırının lastikli bölgelerinin değdiği yerlerde de oluşur. Yüzün alın, göz kapağı, burun gibi bölgelerinde de görülebilir. Bebeğin popo bölgesinde yoğunlaşabilir.

Bebeklerde isilik türleri

İsiliğin genel olarak benzer semptomları olan 3 farklı türü vardır. Bunlar:

Miliaria Kristalina: Deride pullu ve küçük sulu şişliklere olarak görülür.

Miliaria Rubra: Miliaria Kristalina’ da olduğu gibi, küçük sulu şişlikler görülür, fakat etkilenen bölge etrafında küçük kırmızımsı izler oluşur.

Miliaria Profunda: Küçük ve deri ile aynı renkte şişlikler olarak görülür.

Hafif isiliklerin çapı küçüktür ve kolay patlar. Ağır isilikler ise kaşınır ve su toplar. Ardından bebeğin cildinde kırmızı döküntüler ortaya çıkar.

Bebeklerde isilik nasıl tedavi edilir?

Bebeğinizde isilik oluşmuşsa öncelikle giyeceklerini çıkarın ve cildinin hava almasını sağlayın. Daha sonra bebeğinize ılık bir banyo yaptırın. İsilik olan bölgeleri suyla hafifçe yıkayın, fakat aşırı ovalamayın ve sert sabun, lif gibi cisimler kullanmayın. Bebeğinizin isilikli bölgeleri kaşıyıp deriyi tahriş etmesini engellemek için, tırnaklarını kısa tutmalısınız. Gece yatarken ellerine eldiven veya çorap giydirerek kaşınmasına engel olabilirsiniz. Çok fazla nemlendirici kullanmak ter bezlerinin tıkanmasına sebep olabilir, bu yüzden yaz aylarında bebeğinize çok fazla nemlendirici sürmemeniz daha yararlı olacaktır. Özellikle kilolu bebeklerde kıvrım yerleri isilik olmak için ideal yerlerdir. Bu yüzden banyo sonrasında bu bölgeler iyice kurutulmalı ve nemli bırakılmamalıdır.

Yaz aylarında bebeğinizi uyku vakitlerinde, serin ve güneş ışığı görmeyen bir odada yatırmanız uygun olur. Bebeğin terlemesi isiliğin geçmesini engeller.

Bebeğinizi sık sık yıkamanız ve terli bırakmamanız isiliğin oluşmamasına ve tedavi edilmesine yardımcı olur.

Bebeğinize pamuklu giysiler giydirerek, bebeğiniz terlediğinde giysilerin teri emmesini ve böylece isiliğin oluşmasını engellemiş olursunuz.

Bebeğin cildinde kaşıntı varsa doktor kontrolünde kaşıntı ve yangıyı giderici kremler kullanılabilir.

Eğer bebeğinizin isiliği 3 4 gün içinde geçmemişse veya giderek yayılıyorsa ve bebeğinizin ateşi yükselmişse mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna görünmeniz gerekmektedir. İsilik döküntüleri geçmek bilmiyorsa başka bir alerjik rahatsızlığın belirtisi de olabilir.

İlk Yayın Tarihi: 25 Şubat 2016 @ 16:11

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0