Bebeklerde Dil Gelişiminin En Etkin Olduğu Dönem: 0-4 Yaş

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Bebeklerde Dil Gelişiminin En Etkin Olduğu Dönem: 0-4 Yaş

Araştırmalara göre, yabancı dil öğrenmek için en uygun yaş dönemi doğumdan sonraki ilk 4 yıl. İngiltere ve ABD’de yapılan araştırmalar gösteriyor ki, dört yaş öncesinde çocukların beyninin kelimeleri öğrenmek için dışarıdan uyaranlara en açık olduğu dönem.

Bilim dergisi olan Journal of Neuroscience‘da yayımlanan bir makaleye göre, konuşma bozukluklarına, ilk 4 yıldaki hassasiyet nedeni ile mümkün olduğunca erken müdahale etmek çok önemli. Aynı şekilde çocuklar için yaşamlarının ilk 4 yılında iki dili aynı anda öğrenmek daha kolay. Yani bebeğiniz henüz küçükken ona bir değil iki dil birden öğretmeye başlayabilirsiniz.

Bebekler 12 aylık olduklarında yaklaşık 50 kadar kelime öğrenmiş oluyorlar. 6. yaşlarında bu sayı beş bin kelimeye çıkıyor.

Londra’daki King’s College ve ABD’de Rhode Island’daki Brown Üniversitesi’nden bilim adamları, yaşları bir ile altı arasında değişen ve herhangi bir gelişim bozukluğu göstermeyen 108 çocuk üzerinde araştırma yapmışlar.

Araştırmaları boyunca, çocukların beyin taramalarında doğumdan itibaren beyin devreleri için gelişen miyelini izlediler. Miyelin; sinapsları yalıtan ve yağdan oluşan bir kılıftır. Dil öğrenmeyle ilgili devrelerin bulunduğu kısım beynin sol ön kısmıdır. Miyelin dağılımının beynin sol ön kısmında 4 yaşından sonra sabit kaldığını gözlemlemişler. Aynı şekilde 4 yaşından önce miyelin daha esnek olarak gözlemlenmiş. Bu da gösteriyor ki, dış uyaranların beynin üzerindeki etkisi erken yaşta, yani ilk 4 yıl çok daha kuvvetlidir. Bu şekilde çocuklar yalnızca bir değil, iki dili birden en iyi şekilde öğrenebiliyorlar.

Dil öğrenmenin haricinde, ilk 4 yıl beynin gelişiminde, kavrama ve idareye ilişkin yetilerin dış uyaranlara çok açık olduğu önemli bir dönemdir.

Çalışmaya başkanlık eden King’s College’den Dr Jonathan O’Muircheartaigh, “Araştırmamız dil öğretme ile ilgili beyin devrelerinin dört yaş öncesinde daha esnek olduğuna işaret ettiğine göre, konuşma bozukluklarıyla ilgili müdahalelerin de bu kritik eşikten önce yapılması lazım” diye belirtiyor.

Dr O’Muirchearthaigh ayrıca, “Konuşma, otizm gibi bir çok gelişme bozukluğu nedeniyle de gecikebildiği ya da etkilenebildiği için bu bulgular ayrıca önemli” diye ekliyor.

Bu nedenle ebeveynlerin çocuklarının gelişimini iyi bir şekilde gözlemlemesi ve şüpheli gördükleri durumlarda zaman kaybetmeden bir uzmandan yardım almaları, erken teşhis ve tedavi açısından çok önemlidir.

 

Kaynak: Journal of Neuroscience

 

İlk Yayın Tarihi: 9 Mayıs 2017 @ 01:54

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1