Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Düzelir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Düzelir?

Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte nezle ve grip gibi hastalıkların artmasıyla, bebeklerde burun tıkanıklığı da çoğalmaya başladı. Bebeklerde burun tıkanıklığı önemli bir problemdir ve kendi kendine düzelmesi beklenmemelidir.

Bebekler biz yetişkinler gibi ağızlarından koordineli bir şekilde nefes alıp vermeyi tam olarak beceremezler. Bu yüzden yaşamın ilk yıllarında burunları soluk almanın tek yoludur. Rahat nefes alamayan bebek huzursuz olur, yemek yemek istemez, uyku problemleri yaşar, nezle gibi alerjik bir hastalıktan kaynaklanıyorsa burun tıkanıklığı, burun iyice tıkanır ve kulak yolu enfeksiyonlarına kadar yol açabilir.

Bebeğin burun tıkanıklığını düzeltebilmek için ilk olarak burun tıkanıklığına neyin sebep olduğunu bulmak gereklidir, örneğin ne seviyesinin %50’lerde olmasının gerektiği gibi.

Bebekler basit reflekslerle dünyaya gelirler ve sümkürme eylemi gibi solunum kaslarını kontrol etmesi gereken eylemleri 2-3 yaşlarına kadar gerçekleştiremezler. Bu yüzden bebeklerde burun tıkanıklığı için ebeveynlerin yardımcı olması gereklidir.

Bebeklerde burun tıkanıklığını düzeltmenin en etkili yollarından birisi serum fizyolojidir. Serum fizyolojiyi eczanelerden temin edebileceğiniz gibi kendiniz de hazırlayabilirsiniz. 1 litre kaynamış ve soğumuş suya 9 gram deniz tuzu ekleyin ve eriyene kadar karıştırın, serum fizyolojiniz hazır. Serum fizyoloji doğal ve sağlıklı bir çözümdür, bebeğe herhangi bir zararı bulunmaz. Eczaneden ampül şeklinde aldığınız serum fizyolojinin tamamını kullanmanız gerekmektedir, uygulaması biraz zor olduğundan iki kişinin birlikte yapması daha rahat olacaktır.

Serum fizyolojik ile bebeğin burnunun tıkanıklığını açtıktan sonra bir aspiratör yardımı ile burnun içinde sümük kaldıysa temizleyebilirsiniz. Eğer temizleyemezseniz de bebeğiniz kısa sürede hapşırarak yada öksürerek kendi başına bunu yapacaktır.

Dekonjestan ve antihistaminik gibi yetişkinlerin kullandığı burun tıkanıklığı ilaçları bebekler için zararlı olabilir. Özellikle 0-2 yaş aralığında beklenmedik yan etkilere sebep olabilir. Bu yüzden doktorunuza danışmadan bu tarz ilaçları kullanmamalısınız.

Burun tıkanıklığına engel olmak için burun mukozasını nemli tutmak gereklidir. Bunu da sıvı alınımı ile sağlayabilirsiniz. Bunu katı gıdaya henüz geçmemiş bebeklerde sıvı alınımını emzirme yada formül mamayı sık sık alarak sağlanırken, katı gıdaya geçmiş olan bebeklerde sık sık su içme, çorba tüketme gibi yollarlarla sağlayabilirsiniz.

Burun tıkanıklığı yaşayan bebeklerin geceleri daha rahat uyuyabilmesi için bebeğin yatağının baş konulan kısmının eğilimini arttırmak yardımcı olur. Bebeğin başına yastık koyarak değil, yatağın altına bir battaniye gibi yükseklik oluşturacak eşyalar koyabilirsiniz. Böylece bebeğin sümüğünün genzine kaçması engellenmiş olur ve daha rahat uykuya dalabilir. Ancak eğimi çok yapmamalısınız, bebeğin başının aşağıya düşmemesine dikkat etmelisiniz.

İlk Yayın Tarihi: 17 Kasım 2017 @ 14:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0