Çocuklarla İletişim Kurma Ve Pozitif Disiplin

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 32 Saniye
Çocuklarla İletişim Kurma Ve Pozitif Disiplin

Birbiri ile ortak noktaları olmakla birlikte, 5 farklı disiplin ekolü bulunmaktadır.

1.Nazik Disiplin: Nazik disipline göre çocuğun olumsuz davranışlarının önüne geçebilmek için, dikkat dağıtma gibi yöntemler kullanılmalıdır. Bağırmadan, azarlamadan çocuğa kurallar koyabilmek hedefleniyor. Bu da rutinler oluşturularak başarılıyor. Çocuklar rutinleri sever ve kendilerini güvende hissederler. Elizabeth Pantley,’ Çocuğunuzla İşbirliği Yapın’ isimli kitabında: “Çocuğun yapmasını istediğiniz bir şeyde, seçimler koyarak onun da karara katılmasını sağlayabilirsiniz (kırmızı pijamayı mı giyersin maviyi mi gibi sorular).” Pantley, dikkat dağıtarak yanlış davranışları ortadan kaldırabileceğinizi ve eğer çocuklar ısrarcı olurlarsa da pazarlığa girişmememizi tavsiye ediyor.

2.Sınırları netleştirmeyi hedefleyen, sınırlara odaklı disiplin: Bu yöntemde çocuğa sınırlar çizilir ve eğer bu sınırlar aşılırsa bazı yaptırımlar uygulanır. Robert J. Mackenzie ‘Çocuğunuza Sınır Koyma’ isimli kitabında, sorumluluk sahibi çocuk yetiştirmek için sınırların önemli olduğunu vurgulamaktadır. “Yumuşak sınırlar esnek olduğu için karmaşık mesajlar içerir,” diye belirten Mackenzie, “Hayır her zaman ‘hayır’ olmalı, esnememeli,” diyor.

3.Duygu yönetimi: Duyguların anlaşılmasına, karşılıklı iletişimine ve hem çocuk hem de ebeveynin duyguların farkında olmasına odaklanır. Bu ekolde bolca iletişim ve karşılıklı sakin konuşma vardır.

4.Davranış yönetimi: Çocukların olumlu davranışlarını ödüllendirirken, olumsuz davranışlarını yaptırımlarla ortadan kaldırmayı hedefler. Davranışlara odaklıdır.

5.Pozitif Disiplin: Pozitif disiplin çocukla işbirliği içinde olmayı ve onu teşvik etmeye önem veren bir yaklaşımdır. Çocukların kendine ve çevresindekilere saygılı, sorun çözme becerisine sahip ve sorumluluk sahibi bireyler olması amaçlanmaktadır. Bunun için, çocuğun duygu ve düşüncelerini anlamak ve karşılıklı anlaşılmak gerekir. Yani çocuğun davranışının altında yatan sebepler önemlidir. Çocuğa karşı hem nazik hem de hem de kararlı olması gerektiği düşünülür. Duygu yönetimi ekolü ve sınırları netleştirmeyi hedefleyen ekolün birleşimi gibi.. Önemli nokta ise hem nazik ve şefkatli hem de kararlı olabilmektir.

Pozitif disiplin yönteminin 5 önemli kriteri vardır:

1. Aynı anda hem şefkatli, hem de kararlı olmak.
2. Çocuğun kendisini değerli hissetmesi ve ailenin bir parçası olduğunu hissetmesi.
3. Uzun vadede etkili bir yöntem olabilmesi.
4. Çocuğun beceri ve değerleri öğrenerek sağlam bir karakter geliştirmesine yardımcı olması.
5. Çocukların kendilerinin farkına varmasını sağlaması, özgüvenlerini desteklemesi.
Etkili bir disiplin anlayışı elde edebilmek için ilk olarak çocuğun neyi neden yaptığına odaklanmak gerekir. Çocuğun davranışın altında yatan sebep belirlenmeli ve bu düşünceyi değiştirmeye odaklanılmalıdır. Yani davranışı değil altına yatan düşünce düzeltilmelidir.

Çocuğun yalnızca başarı ve becerilerini değil, başarıya giden yoldaki çabaları da takdir edilmelidir. Bu yaklaşım uzun dönemde çocuğun özgüven gelişimi için etkili bir yöntemdir.

Çocuğa karşı ne çok nazik ve müsamahalı ne de çok ser ve cezaya odaklı olunmalıdır.

Çocuğa ne yapılacağını açıklamak yerine ne yapması gerektiğine dair sorularla çözüme kendisinin ulaşması hedeflenmelidir.

Jane Nelsen ve Cheryl Erwin’in Çocuk Sevgisi adlı kitabında  “Bu iki aşırı ucun arasında bir yer var. Buna aynı anda sevecen ve kararlı davranmak diyoruz, ne aşırı kontrol ve ceza, ne de aşırı hoşgörüyü içerir. Gerçek disiplini içerir. Çocuklara doğru davranışları, doğru düşünüp karar vermeyi, kişisel güvenilirliği ve insanların hayatta en iyiyi yapmalarına yardımcı olan tutum ve sezgileri öğretmeyi içerir.” diyerek, pozitif disiplini kısaca özetlemektedir.

İlk Yayın Tarihi: 11 Aralık 2017 @ 16:40

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0