Bebekler Anne Karnında Görmeye Başlıyor

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Bebekler Anne Karnında Görmeye Başlıyor

Bebeklerin görme yetisi henüz anne karnındayken gelişir. Doğdukları zaman bebekler çok az bir görme yetisine sahip olurlar. Görme yetisi, anne karnında başlasa da, gelişimi zamanla olur. Bebeklerde görme duyusunun gelişimi diğer duyuların gelişiminden daha geç gerçekleşir.

Bebeklerin ışığı algılaması, daha anne karnındayken 6 ila 8. haftalarda başlar. Hamileliğin 31. haftasında ise pupilla ışık refleksi gelişmeye başlar.

Parlak ışığa karşı göz kırpma refleksi ise doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkar. Ancak, bebeklerin gözlerinde göz bebeği küçülmesi olduğu için bunu tespit etmek zor olur.

Bebek 6 haftalık olduğunda göz teması kurabilmeye başlar. Gözlerini sağa sola hareket ettirmesi ise, yetişkinlere göre daha yavaştır.

Doğumdan 2-3 ay sonra bebekler parlak cisimleri takip etmeye başlarlar. Her bebekte bu durum aynı olmamakla birlikte, prematüre bebeklerde daha geç olabilir.

Bebekler 6. haftaya geldiklerinde cisimlere odaklanabilir duruma gelirler.

İlk 2-3 ay bebeklerin gözleri birbirinden bağımsız hareket edebilir. Eğer 4. aydan sonra bu durum devam ederse, doktora gitmek gerekir. Bebeğin gözlerinde titreme, bastırarak gözü kaşıma varsa, görme zayıflığından şüphelenilmelidir.

Bebekler 2-3 aydan sonra renkleri algılamaya başlarlar, ancak yetişkinler gibi renkleri ayırt edebilmesi 2-3 yaşını bulur.

Ay ay görme yetisi;

 

  • 2. ayda, anne babaya gülümser,
  • 4. ayda objeleri gözleri ile arar,
  • 6. ayda eline obje alabilir, oynayabilir,
  • 1 yaşına geldiğinde karalama ve boyama yapabilir.

 

Gebelikte Bebeğin Görme Yetisi Olumsuz Etkilenebilir!

Annelerin bebeklerinin görme yetisinin sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, hamilelikleri boyunca bazı şeylere dikkat etmeleri gerekir.

Bebeklerin görme yetisine kötü etkisi olabilecek bazı riskler vardır. Bunların başında sigara, alkol, uyuşturucu, aşırı çay tüketimi, kahve, kronik ilaç hikayesidir. 

Bunların dışında, epilepsi gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan antikonvülzanlar, hormonlar, gebeliğin erken dönemlerinde maruz kalınan radyasyon, yüksek tansiyon, kansızlık, kanamalar ve geçirilmiş enfeksiyonlar da bu faktörler arasındadır.

Gebeliğin özellikle ilk 2 ayında bu risklerin oluşması, bebekte göz problemlerinin görülme olasılığını ve problemin seviyesini arttırabilir.

Göz Gelişimi İçin Balık Tüketilmeli

Alabalık, uskumru, somon balığı gibi yağlı balıklarda omega-3 bulunur. Omega-3 bebeğin göz gelişimi için oldukça önemlidir. Bu sebeple ebelikte balık tüketimi oldukça önemlidir. Balık bebeğin göz gelişimi dışında, annenin yüksek tansiyon riskini ve erken doğum ihtimalini de düşürür.

İlk Yayın Tarihi: 4 Haziran 2017 @ 23:25

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0