Anne Karnında Kalbi Etkileyen 5 Hastalık

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 10 Saniye
Anne Karnında Kalbi Etkileyen 5 Hastalık

Bebekler bazı hastalıklara henüz anne karnındayken yakalanabilmektedir. Bunlardan bazıları kalp sorunlarıdır. Anne karnındaki bebeğin kalbindeki rahatsızlar tespit edilebilirdir ve bu sayede hayati riskler ortadan kaldırılabilir. Bu yüzden bebek daha doğmadan erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Bu hastalıkların bazıları;
Pulmoner Atrezi: Bebeğin kalbinden çıkan akciğer atardamarının kapağının hiç açık olmaması veya yeterince açık olmamasıdır. Bu hastalık genellikle doğumdan önce bir problem yaratmaz. Fakat doğumdan sonra önemli sorunlara sebep olabilir. Bu sorunlar morarma gibi sorunlardır. Ayrıca pulmoner atrezi farklı hastalıklarla birlikte de görülebilir. Doğumdan sonra acilen tedavi edilmesi gerekir.

Büyük Arterlerin Transpozisyonu: Bebek anne karnındayken bir sorun yaratmayan büyük arterlerin traspozisyonu daha bebek dünyaya gelir gelmez morarma gibi sorunlar yaratır. Vücuda kan taşıyan aort damarlarının tersine işlemesidir. Erken doğum gibi bir risk de söz konusu olabilir. Bebek dünyaya gelir gelmez müdahale etmek gerekir. Damarların yerine değiştirmek esas alınmalıdır. Hastalığın anne karnında teşhis edilebilmesi kalp takiplerinin yapılması ve doğar doğmaz müdahale edebilme için çok önemlidir.

Atriyoventriküler Septal Defekt: Anne karnındaki bebeğin kalp kulakçıkları ve karıncıklarının arasında büyük bir delik ve ayrıca kulakçık ile karıncık arasında kapak bulunması sorunudur. Bu soruna daha çok Down sendromlu bebeklerde rastlanır. Anne karnındaki bebeğe kromozom analizi yapmak bu sebeple de çok önemlidir. Sorun tespit edilebilse de anne karnında tedavi yapılamamaktadır. Ancak doğumdan sonra müdahale edilebilir.

 Hipoplastik Sol Kalp Sendromu: Kalbin sol karıncığı gelişmemiş olur. Bu yüzden kalpten çıkan temiz kanı taşıyan aort damarı kapalı olabilir. Sorun anne karnında tespit edilebilse de ancak doğumdan sonra müdahale edilebilir.

Fallot Tetralojiisi: Fallot tetralojisinde kalpta dört farklı bozukluk söz konusudur. Aort atardamarı sağ karıncıktan ve sol karıncıktan itibaren sağa kaymaktadır. Karıncıklar arasında çok geniş bir delik mevcut olur. Kalpten çıkıp akciğere ulaşan atardamar kapağında ya da kapağın altında darlık da söz konusu olabilir. Ayrıca sağ karıncık duvarında kalınlaşma da meydana gelebilir. Bu sorunlar anne karnında bir sorun yaratmasa da bebek doğduktan sonra ciddi sorunlar yaratır. Doğumdan sonra hemen müdahale edilmesi gerekir.

Anne karnında sorunların ve hastalıkların teşhis edilebilmesi bebeğin hayatı için çok önemlidir. Günümüz teknolojisi ile bebek daha doğmadan bir çok problem tespit edilebilir. Bu problemlerin kalp ile alakalı olanları fetal ekokardiyografi yöntemi ile tespit edilebilir ve bu yöntem anne veya bebeğine zarar vermez.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fetüs Gelişimi

Gebelik ve İş Yaşamı

Gebelik Yaşı Neden Gecikiyor Çocuk sahibi olmak bir çok kadının hayali iken bazı faktörler bu süreci geciktirmektedir. İş hayatı ve kariyer planlamaları bu süreyi geciktiren etkenlerin başında gelir. Günümüzde çalışan kadınların sayısı her yıl giderek Devamını oku…

Fetüs Gelişimi

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (16. Hafta)

  Eğer okumaya vaktiniz olmuyor ise; play tuşuna basarak, istediğiniz platformdan dinleyebilrsiniz. !! Kemiklere kalsiyum çökmeye başlamış, iskelet sistemi ve sinir sistemi gelişmelerini sürdürerek kollar, bacaklar ve vücutla koordinasyonlarını oluşturmuş ve fetüs daha da hareketlenmiştir. Devamını oku…

Fetüs Gelişimi

Gebeler Yolculuk Yapabilir mi?

Özellikle yaz ayları veya uzun bayram tatilleri yaklaşırken, bize en çok sorulan sorulardan biridir bu. Genellikle otomobil, tren veya uçakla yapılan yolculuklar gebeliği olumsuz etkilemez. Ancak gebenin kendisinin bir miktar rahatı kaçabilir. En hafifinden, uzun Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0