Kolik Bebeklere Akupunktur Tedavisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 12 Saniye
Kolik Bebeklere Akupunktur Tedavisi

İsveç’te yeni yapılan bir araştırmaya göre, kolik bebeklere akupunktur uygulanmasının faydalı olduğu tespit edildi.

Her ne kadar daha önceleri İngiltere’de yapılan çalışmalarda, akupunktur tedavisinin kolik bebeklerde faydalı bir etkisi olmadığı saptansa da, İsveç’te yapılan son araştırmalar, akupunktur tedavisi gören bebeklerin ağlamalarında belirgin bir düşüş gözlendiği belirtildi.


Kolik Bebek Nedir?

Bir hafta içerisinde en az 3 kez, 3 saatten uzun süre ağlayan bebekler kolik olarak tanımlanır. Dünya genelinde, her 5 bebekten birinde kolik bebek özellikleri görülmektedir.

Uluslararası sağlık örgütlerinin, kolik bebekleri rahatlatmak için sunduğu yöntemler arasında akupunktur henüz olmasa da, İsveç’te yapılan ilgili çalışma, akupunkturun da bu yöntemlerin arasına girebileceğini gösteriyor.

Kolik bebek sendromu genelde, bebeğin doğumundan itibaren ilk 6 ay içerisinde görülmektedir. Ancak bu 6 ay ebeveynler için oldukça sıkıntılı geçer.


Kolik Bebeklere Akupunktur Uygulanması

Yapılan çalışmada, kolik bebekler 3 farklı gruba ayrılmıştır, 2 gruba farklı türde minimal akupunktur uygulaması yapılırken, geriye kalan tek gruba ise herhangi bir akupunktur tedavisi uygulanmayarak, standart kolik tedavi yöntemleri uygulanmıştır. Ayrıca deney gurubun oluşturan, kolik olmaları dışında başka bir sağlık sorunu olmayan 2-8 haftalık bebeklere, anne sütü dışında bir besin de verilmemiştir.

Birinci deney grubundaki bebeklere, en düşük seviyede ve tek noktadan, 2-5 saniyelik akupunktur tedavisi uygulandı.

İkinci grup bebeklere ise, 5 noktadan, 30 saniyeye kadar süren akupunktur tedavisi uygulandı.

Çalışmayı gerçekleştiren klinik tedavi uzmanlarının 9’u, eğitimlerini tamamen bu alanda gerçekleştiren uzmanlardan seçildi.

İki hafta boyunca ve haftada iki kez uygulanan bu işlemler sonucunda, ailelerden, bebeklerinin hangi sıklıkla ağladığını ve ağlamalarının ne kadar uzun sürdüklerini not almaları istendi.


Araştırma Sonuçları

Araştırma sonuçlarına göre, hem standart kolik tedavi yöntemlerinin, hem de akupunktur tedavisinin, bebeği kolik sendromdan tam olarak kurtarmasa da, akupunktur tedavisi gören bebeklerin ağlamalarının diğerlerine oranla daha hızlı azaldığı gözlemlendi.

Aynı zamanda, bebeklerin akupunktur toleransının da yüksek olduğu bu araştırma sayesinde belirlenmiş oldu. 388 akupunktur tedavisinin 200’ünde, bebeklerin ağlamadığı görülürken, 157 tedavide bebeklerin kısa süreli olarak ağladığı, 31’inde ise bebeklerin 1 dakikadan daha uzun süre ağladığı gözlemlendi. Yani bebeklerin yarısından fazlası, iğnelerden dolayı acı hissetmezken, büyük bir çoğunluğu da sadece kısa süreli tepkiler verdi. Bebeklerin sadece yüzde sekizi akupunktur tedavisine ağlayarak karşılık vermiş oldu.

Kolik bebekleri tam olarak tedavi etmek şimdilik mümkün gözükmese de, kolik bebeği rahatlatıcı yöntemler arasına akupunkturun da girebileceğini belirten uzmanlar, kolik bebek sendromundan müzdarip olan ebeveynlerin, bebeklerine kesinlikle inek sütü vermemeleri gerektiği konusunda da uyardı.

İlk Yayın Tarihi: 19 Şubat 2017 @ 22:14

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0