Beslenme (12-24 Ay)

Yazar: Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 20 Saniye
Beslenme (12-24 Ay)

Toplumsal olarak beslenme alışkanlıklarımızın çığrından çıktığı bu dönemde en büyük zararı çocuklarımızın hassas bünyeleri görüyor.

Beslenme hatalarıyla insanlar toplumların bolluk döneminde tanıştı. Bunu her yiyeceğe olmasa bile, özellikle ticari amaçlı, reklamı yapılan, değersiz besinlere ulaşımın ucuz ve kolay olmasıyla açıklayabiliriz.

Konu çocuk beslenmesi olunca bu girişe ne gerek vardı demeyin…Çocuklarda bu reklamlar, bu bolluk ve bunun yarattığı yanlış sosyal alışkanlıklarımızın kurbanı oluyorlar. Çocuktan bir özveri mi istiyoruz, ödülü şeker ! Ona güzel bir tatil günü mü yaşatmak istiyoruz, haydi hamburgerciye ! Dedesi ziyarete mi geliyor, elinde cips-gazoz ! Annesi sesini kessin de dizi izleyeyim diye mi düşünüyor, tutuştur eline kolayı !

Sonra o çocuk doktorun kapısında. Ya obez, ya iştahsız, ya boyu gelişmiyor, ya erken ergenlik, ya hiperaktif ! Bütün bunların ortak nedeninin büyük oranda kötü beslenme olduğunu hiç düşündünüz mü ?

Şimdi biraz taşları yerine oturtalım : İdeal çocuk beslenmesi nasıl olur ?

İdeal çocuk beslenmesi anne karnında başlar. Hamile anne şekerden, undan, margarinden, ayçiçeği-soya-mısırözü yağlarının fazlasından uzak duracak. İmkan varsa et, balık, yoksa yumurta, yoğurt, çökelek , kurubaklagil gibi proteinli besinler; tereyağ, zeytinyağ; günde 1-2 porsiyon meyve; günde 4-5 porsiyon çiğ veya pişmiş sebze ve ceviz, badem, fındık, kabakçekirdeği gibi yararlı kabuklu kuruyemişlerle beslenecek.

Aslında bu anlattığım besin ögeleri istisnasız her yaş grubu için geçerli. Tek istisna yaşamın ilk altı ayında yalnızca anne sütü almak gerekmesi, bir yaşına kadar her besinin tek tek ve yavaş yavaş öğütülmüş biçimlerde verilmesi gereği, 4-5 yaşına kadar da solunum yoluna kaçma riski nedeniyle kabuklu kuruyemişlerden kaçınılması.

Yapılan en önemli yanlışlar :

  • Anne sütü emerken doymuyor diye hazır mamaya başlamak
  • Karışık beslenmeye geçen süt çocuğuna bebe bisküvisi, muhallebi, şekerli besinler vermek
  • Reklamlarına inanıp ev yoğurdu-sütü yerine büyüme yoğurdu, zeka sütü gibi saçma, şekerli ve renkli ambalajlı besinlere alıştırmak
  • Erken dönemde sebze, zeytinyağı, köy yumurtası ve sütü, köy tereyağı, sağlıklı baharatlar, sarımsak-soğan gibi sağlık bekçilerinin aroma-koku ve tatlarına çocukları alıştırmayıp, sonra yemiyor diye şikayet etmek
  • Sofrada veya evde her türlü zararlı beslenme tarzını uygulayıp çocuktan tek başına sağlıklı beslenmesini beklemek
  • Hazır meyve sularını zararsız zannetmek
  • Yumurtayı zararlı zannedip çocuğunu ve kendini her sabah ikişer tane yenmesi gereken bu mucize besinden mahrum etmek
  • Çocuğu erken kaldırıp, ailece kahvaltı etmeden, nasıl olsa “beslenme” saati var diye okula yollamak

 

 

Evet, beslenme üzerine sayfalarca yazılacak, yaşamımızın ve sağlığımızın en önemli bileşenlerinden biri olan bir konu. Bu kısa gözden geçirme umarım bazı yanlışlarımızı düzeltme fırsatı verir.

Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi
Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı Başkanı

Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu

Yazar: Prof. Dr. İlknur Arslanoğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Büyüme-Gelişme ve Pediatrik Endokrinoloji | Ayrıntılı Biyografik Bilgi için Tıklayınız!

1 “Beslenme (12-24 Ay)” yorumu;

Kayısı, elma, armut ve vanilya · 4 Ocak 2015 at 17:44

[…] ya da ezilmiş muz ekleyerek servis edebilirsiniz. Vanilya çekirdeği eklemek meyvelere harika bir aroma […]

Yoruma kapalı.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0