Anne–Baba Rehberi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 59 Saniye
Anne–Baba Rehberi

Bu yazımız Ankara’da yerleşik Gelişimsel Çocuk Nörolojisi Derneğinden alıntılardan oluşmaktadır. Amacımız size bebeğinizin 0-12 ayları arasında onun sağlıklı zihinsel ve fiziksel gelişimi için temel bir yapılması gerekenler ve yapılmaması yararlı olacaklar listesi sunmaktır.

0-6 ay

  • Düzensizlik bebeği rahatsız eder. Bu sebeple, bebeğinizin beslenme, uyku, banyo zamanları belirli olmalıdır. Unutmayınız bebekler rutinleri sever çünkü rutinler belirlilik dolayısıyla güven anlamına gelmektedir ve beyin gelişimleri için çok yararlıdır.
  • Bebeğinizi her zaman kucağınızda besleyin. Bebekler için tensel temas güven duygusu ve sevgi algısının gelişimde temel unsurlardan biridir.
  • Bebeğinizi uzun süre ağlatmayın, ihtiyaçlarını zamanında makul süreler içinde karşılayın. Unutmayın ki bebek beyninde uzun süreli karşılık bulmayan ağlamalar stres hormonları salgılatır ve uzun süre bu hormonlara maruz kalan bebeklerde toksik stres gelişime zarar verici boyutlara gelebilir.
  • İlk aylardan sonra bebeğinize özellikle kollarına, bacaklarına yumuşak dokunuşlarla masaj yapabilirsiniz. Bu masajlar kan dolaşımına iyi geleceği gibi hem bebeğinize tensel temas ile sevgi iletimine ve dokunarak hissetme güdüsünün de gelişimine katkıda bulunacaktır.
  • Bebeğinizle her zaman konuşmalısınız. Bu konuşmalar bebeğinize naklen yayın yaparcasına ona yaptıklarınızı anlatma biçiminde de olabilir. Bu anlatımlarda özellikle dikkat edeceğiniz husus asla anneciğim, babacığım, aşkım, sevgilim, benzeri hitaplarla bezeli olmamasıdır. Bebeğin doğrudan adının söylendiği veya bebeğim, yavrum, bir tanem, canım gibi hitaplar olabilir.
  • Bebeğinizin çıkardığı sesleri taklit ederek yeni sesler üretebilirsiniz. Bu yöntemle bebeğinizin taklit becerilerini de geliştirebilir ve konuşma gelişimine katkıda bulunabilirsiniz.
  • Birlikte sakin bir ortamda müzik dinleyebilirsiniz. Bebekler müziği severler. Özellikle 60-70 vuruş ritimli, beynin dinlenme frekans aralığına uyumlu ritmi olan barok müzik veya meditasyon müzikleri bebekleri hem sakinleştirir hem de keyiflendirir.
  • Bebeğinizin olduğu ortamlarda televizyon açmamaya özen gösterin. Televizyon ekranına reklamlar vs ile bebeğinizin baş başa kalmasına ve sanal ortama kilitlenmesine izin vermeyiniz.
  • Bebeğinizin ilk günden itibaren kendi yatağı ve odası olabilir, bu odayı renkli ve hareketli oyuncaklar resimler ve minderle ile süsleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizi kucağınızda gezdirirken dışa dünyaya dönük tutmayı yeğleyiniz, çünkü bebekler her gördüklerini emici zihin tabir edilen bu dönemde beyinlerine kaydederler. Bu ortam zenginliği bebeğinizin sinaptik bağlantılarını yoğunlaştırmasında çok yaralı olacak bir ayrıntıdır.
  • Bebeğinizin beden farkındalığını geliştirmek adına elleri ve ayaklarıyla oyunlar üretebilir hafif gıdıklamalar ile gülme kaslarını harekete geçirebilirsiniz. Bu tip istem dışı gülmelerin ileriye yönelik kontrollü gülmelerde de aynı mekanizmayı ateşlediğini belirten pediatrik uzmanlar, bebeğin olumlu kişilik gelişiminde bu tip oyunların önemli olduğunun altını çizmekteler.

İlk Yayın Tarihi: 23 Kasım 2015 @ 19:22

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Pregestasyonel Diyabet (Gebelik Öncesi Şeker)

Gebelikten önce diyabet tanısı almış olan hastalar pregestasyonel diyabet olarak tanımlanır. Bu hastaların çoğunu, gebelik öncesi insülin kullanan Tip 1 diyabetik hastalar veya insülin direnci olduğu bilinen ilaç kullanan veya kullanmayan tip 2 diyabeti olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0