1 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
1 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk ayını tamamladı ve artık bu bir aylık bebek dünyaya daha alışık, çevresine daha meraklı bir halde. Siz de artık bebeğinizin ihtiyaçlarını daha iyi biliyorsunuz, bebek bakımı konusunda daha çok tecrübe sahibisiniz. Bir aylık bebeklerdeki değişimleri ve bir aylık bebek bakımındaki püf noktaları öğrenmek size yardımcı olacaktır. Bu yazıda bir aylık bebekler hakkında bilmeniz gereken birkaç noktaya değineceğiz. Ancak unutmayın, eğer bebeğiniz erken doğum geçirmiş, prematüre bebek ise gelişimini diğer bebeklere kıyasla daha geç yaşayacaktır.

Bir aylık bebekler sıkça beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak bir aylık bebeklerde uykular düzensiz bir şekildedir ve genellikle gündüz uyuyup, gece uyanık kalmaya meyillidirler. Bu durum yorucu bir hal alabilir. Bebeğiniz günde en az 6 kere (emziriliyorsa 12 kere) beslenmelidir. Bebeğinizin beslenme düzenini mümkün olduğunca serbest bırakın. Bebeğiniz eğer hasta veya prematüre değilse ne zaman beslenmek istediğini ve ne zaman doyduğunu anlayabilecektir.

Bebeğinizin uykularına müdahale etmeyin. Bebeğinizin yorgunluk işaretlerine dikkat edin ve rahat uyuması için gerekli ortamı sağlayın. Bebeğinizi uyuduktan sonra değil henüz yorgunken yatırmaya çalışın. Bir aylık bebekler genellikle beslendikten hemen sonra uyumak isterler. Bebeğinizi besledikten sonra yerine yatırmaya özen gösterin.

Bebeğinizle oyunlar oynayın ve bebeğinize karın üstü egzersizleri yaptırın. Karın üstü egzersizleri bebeğinizin üst beden ve boyun gelişimine katkı sağladığı gibi anne ile arasındaki bağı da güçlendirir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, bir aylık bebeklerde motor beceriler biraz daha gelişmiş olduğundan karınlarının üstündeyken başlarını çevirebilmelerine rağmen boyunları halen daha dik dururken başlarını destekleyecek kadar güçlü değildir. Bebeğinizi kucaklarken, kaldırırken bir elinizle başını desteklemeyi unutmayın.

Bebeğinizin duyularını geliştirmeye yardımcı olun. Bir aylık bebeklerde görme ve işitme duyularının gelişmesiyle birlikte bebeğinizin renkli oyuncaklarına, yüzünüze ve sesinize tepki verdiğini fark edebilirsiniz. Bebeğiniz hareketli cisimleri artık iki gözüyle de odaklanmayı öğrenmesiyle takip edebilir hale geldiği için, gözünün önünden bir çıngırak geçmesi dikkatini ona yönlendirebilir. Bebeğinizin bazen gözlerinin şaşı baktığına rastlayabilirsiniz. Bebeğinizin görme duyuları ve göz kontrolü henüz tam gelişmemiş olduğundan odaklanmaya çalışırken bu durum ortaya çıkabilir. Bu durum üçüncü dördüncü aylara kadar uzarsa doktorunuza başvurun.

Bir aylık bebekler ayrıca yavaş yavaş sesleri tanımaya başlarlar. Özellikle ebeveynlerinin sesleri ve tiz sesler bebeklerin ilgisini daha çok çeker. Bebeğiniz onunla konuşmanızdan, şarkılardan ve ninnilerden hoşlanacaktır. Bir aylıklarda bazen gülümsemeler görebilirsiniz ancak bu bir tepkiden ziyade reflekslerden dolayı olmaktadır.Yaptığınız hareketlere tepki olarak gülümsemek altı haftalık bebeklerden itibaren başlar.

Bebekler doğumdan birkaç gün sonrasından itibaren annenin ve anne sütünün kokusunu tanımaya başlarlar. Ancak tat alma duyuları henüz çok gelişmediği için tatlı tatları sevmelerine rağmen, yoğun, sert veya ekşi tatları alamayabilirler.

İlk Yayın Tarihi: 8 Şubat 2016 @ 18:09

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebek Banyosu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Islak, kaygan, minicik ve sık sık ağlayan yeni doğmuş bebeğini ilk defa yıkamak, anneler için korkutucu olduğu kadar heyecanlı ve özel bir andır. Bebeğin her yıkanmasında deneyim kazanılır ve endişeler azalır. Zamanla bebekler de ebeveynleri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0