0-3 Yaş Anne Bebek İlişkisi

Yazar: Uzman Psikolog Sezen Erem -

Tahmini Okuma Süresi: 3 Dakika 19 Saniye
0-3 Yaş Anne Bebek İlişkisi

Temel güvensizliğe karşı temel güven duygusu gelişmiş olan bebek, annesini görünce sevinir, o yokken arar ama gelmeyecek diye korkmaz çünkü annesinin geleceğinden, ihtiyaçlarını karşılayacağından ve kendisini sevdiğinden emindir. Yaşamın bu döneminde temel güven duygusunun gelişmesi, çocuğun kişilik gelişiminde çok önemli yer tutar. Çünkü bu temel güven veya güvensizlik bütün yaşam boyunca sürecek ve kişilik gelişiminin takip eden aşamalarındaki görevlerin başarılması için zemin hazırlayacaktır.  Temel güven duygusundan yoksun olarak sağlıklı bir kişilik gelişimi düşünülemez. Ama unutulmaması gereken bir nokta da dünyanın tamamen tehlikelerden arındırılmış bir yer olmadığıdır. Yaşamın her döneminde çeşitli tehlikeler ve engellenmeler ile karşılaşacaktır. Bireyin bu tehlikelerin yaklaştığını fark edebilmesi ve engellenmenin ne olduğunu anlaması için bir miktar güvensizliğe de ihtiyacı vardır. Önemli olan güven ile güvensizlik arasındaki dengenin güven lehine kurulabilmesidir.

Bebeklik döneminin bir diğer önemli özelliği, bireyin ilk sosyal ilişkilerinin bu dönemde kurulmasıdır. Bebeklerle ana babalar arasında duygusal olarak olumlu ve karşılıklı yardım edici bir ilişkinin kurulması gereklidir. Bu ilk ilişkinin başarılı bir şekilde kurulabilmesi hem temel güven duygusunun kazanılmasında hem de bireyin bütün yaşamı boyunca kuracağı sosyal ilişkilerinde başarılı olacağı ilişki kalıplarını geliştirmesinde etkili olacaktır.

Bebeğin bir buçuk yaşına gelmesiyle birlikte kas ve hareket gelişimi hızlanır. Çocuk anne kucağına bağımlı olmaktan kurtulmuştur; etrafındaki nesnelere uzanabilir, yürüyebilir. İşeme ve dışkılama işlevini yerine getiren kaslar da olgunlaşmıştır; artık istediği zaman tuvaletini tutabilir ya da bırakabilir. Tutmak ve bırakmak arasındaki ikilem onun için yeni bir durumdur. Çocuk yaşamında ilk defa benlik kontrolünü hissetmektedir; tuvalet kontrolü kendi elindedir. Bunun yanında anneyle olan iç içe geçmişlik bitmekte, çocuk bir noktaya kadar annesinden ayrılmaktadır. Bu ayrılığın yarattığı kaygı ve tuvalet kontrolünün başarılamaması korkusu çocuğun 3 yaşına gelinceye kadar karşılaştığı güçlüklerdir. Ebeveynin bu dönemde yapması gereken çocuğun benlik saygısını düşürmeden benlik kontrolünü deneyimleyebileceği bir ortam yaratmaktır.

İlk Yayın Tarihi: 29 Nisan 2015 @ 17:12

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Vaka İncelemesi: Ebeveynler Çocukları Ne Kadar Anlıyor?

“Ebeveynler çocukları ne kadar anlıyor?” konusu kreş / anaokuluna danışmanlık yapmaya başladığım günlerden itibaren giderek dikkatimi çekmeye başladı. Etkili iletişim kurmanın yollarından önce seanslarımda ebeveynlere “Çocuğunuz o anda ne hissediyor, ne istiyor, çocuğunuz bu davranışınızla Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

İkizlerle Yaşam

İKİZLERLE YAŞAM Anne olmak gerçekten çok güzel bir o kadar da zor bir duygudur. Kollarınıza verilen küçücük sevimli ve sizin parçanız olan bir canlıyı korumalı, sevginizle beslemeli ve büyütmelisiniz. Anne baba olmanın keyfide buradadır zaten.. Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0