Utangaç Çocuğunuzu Sosyalleştirecek 6 Öneri

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 4 Dakika 14 Saniye
Utangaç Çocuğunuzu Sosyalleştirecek 6 Öneri

Utangaç ufaklıklar henüz bir iki yaşındayken kreşte veya oyun gruplarında ya da eve gelen misafir ufaklığın oyuncağını elinden almasına ses çıkaramayan, kendisine hitap edildiğinde kolayca cevap veremeden başını öne eğen, daha sonrasında okulda parmak kaldırmaya cesareti olmayan çocuklardır diyebiliriz. Ebeveynler bu durumu haklı olarak üzüntü ve endişe ile izler ve çocuklarına sosyal hayatlarında başarı kazandırabilme adına ne şekilde cesaret ve özgüven aşılayabileceklerini araştırır dururlar.

Utangaçlık aslında nedir ?

Pediatrik uzmanlar utangaçlığı aslında sosyal güvensizlik diye tanımlamaktadırlar ve bu durumun birçok dışa vurumu söz konusudur. Bu dışa vurumlar bedensel veya zihinsel alanda ortaya çıkabileceği gibi aşağıda belirtilen unsurlar ile ortaya çıkabilmektedir.

  1. Yüz kızarması, kalp çarpıntısı, ya da karın bölgesinde karıncalanma
  2. Gizlilik, geri planda kalma, ya da çaresizlik
  3. Olumsuz öz değerlendirme kendini soyutlama

Utangaç çocuklar çoğu zaman özgüven eksikliği ve 3.şahılar tarafından değersiz bulunacakları, alay edilecekleri endişesi taşırlar ve bu nedenle de ancak güvenilir buldukları, çok yakından tanıdıkları insanlar karşısında kendilerini ifade edebilme cesareti taşırlar. Bunun dışında çok az ve çok kısık bir ses tonuyla konuşmayı yeğlerler. Olumsuz deneyimlerden yaşıtlarına oranla çok daha fazla etkilenir ve travmatik yaklaşım gösterirler.

Eğer küçük çocuğunuz büyük bir utangaçlık ve ilişki kurma sorunu yaşıyorsa öncelikle bu durumu iyi ve detaylı bir şekilde gözlemlemek ve bu utangaçlığın çoğunuzun gelişimine ket vurup vurmadığını saptamak gerekiyor.

Öncelikle bu konu hakkında bir uzman pedagog ile görüşmenizde büyük yarar olduğunu belirtelim. Çoğu utangaç bebek yalnızca ilk karşılaşılan olaylarda utangaçlık sergiledikten sonra takip eden büyüme sürecinde bir aralık bu utangaçlıkla başa çıkmayı öğrenebilmektedirler. Ufak çocuğunuzun utangaçlığı konusunda yardım gereksinimi olduğunu ancak ve ancak ne yapılırsa yapılsın her durumda belli olaylar karşısında ketumluğunu, kabuğuna çekilmeyi sürdürüyor ve söz konusu kişilere veya olaylara alışma gösteremiyorsa anlarsınız. Özellikle değişik sosyal çevrelerde çok ciddi sorunlar yaşıyorsanız bu konuda bir şeyler yapmanız gerektiğinin bilincinde olmalısınız.

Dışarıda bir alışveriş esnasında dost canlısı bir kasiyer tarafından kendisine bir şey sorulduğunda annesinin bacakları arkasına saklanan babasının elini asla bırakmayan, bakışlarını yerden ayırmayan ufaklığınız tabii ki yaşıtı olan yan komşunuzun çocuğuna da büyük bir merakla “Oynayalım mı?” diye rahatça yönelememektedir. Utangaç çocuklar çoğu zaman gelişimleri için gerekli olan yeni deneyimlemeleri rahatlıkla yapamadıklarından yaşıtlarına oranla zihinsel gelişimleri daha güç olabilmektedirler. Kendilerine yapabilecekleri konusunda güven duymadıklarından genellikle hep tanıdık bildik çevrelerde bulunmayı yeğlediklerinden ve yaşıtlarıyla sürekli iletişim halinde olmaktan kaçındıklarından bu bağlamda deneyimleri de sınırlı olabilmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 27 Nisan 2015 @ 19:10

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0