Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Şeker Tüketiminin Çocuk Sağlığına Etkisi

Şeker tüm bebek ve çocukların en çok sevdiği tatlardan biri olsa gerek. Lolipoplardan, şekerlemelere, çikolatadan meyve sularına kadar pek çok şekilde çocuklarımızın karşısına çıkan şekerli gıdalar maalesef onların sağlığını önemli ölçüde etkiliyor. İşte şekerin çocuklarda yaratabileceği sağlık problemleri:

Diş Çürükleri

Şeker doğrudan diş çürüklerine neden olmasa da, diş çürüklerine neden olan bakteriler şekerle beslenirler. Diş çürükleri iyi diş temizliğiyle önlenebilse de, şeker tüketimi dişlerin çürüme olasılığını arttıracaktır. Bundan dolayı bebeğinizin veye çocuğunuzun yüksek miktarda şeker içeren gazlı içeceklerden, meyve sularından ve özellikle dişlerden temizlenmesi son derece zor olan yapışkan şekerlemelerden uzak durması diş sağlığı açısından en iyisi olacaktır.

Davranış Sorunları

Şeker tüketiminin hiperaktivite bozukluğuyla herhangi bir ilişkisi olmadığı yapılan araştırmalarla doğrulanmıştır. Fakat şeker her ne kadar hiperaktiviteye neden olmasa da, türlü davranış bozukluklarına neden olabilir. Yüksek miktarda şeker tüketiminin ardından vücudun aşırı salgıladığı insülin kan şekerini hızlı bir biçimde düşürerek kişinin yorgun ve mutsuz hissetmesine neden olabilir. Bu durum ayrıca daha fazla şeker tüketme ihtiyacı hissini oluşturur. Bu şekilde kan şekerinin ani düşüp yükselmesiyle oluşabilecek çabuk davranış değişimleri çocuklarda sık bir biçimde görülmektedir.

Obezite

Şeker tüketimi tek başına obeziteye neden olmaz. Obezite kişilerin ihtiyaçlarından çok daha fazla gıda tüketmeleriyle oluşan bir hastalıktır. Bununla beraber obeziteyle savaşan kişilerde en sık görülen sorunlardan biri aşırı şeker tüketimidir.

Şekerin obeziteyle bu derece yakın bir ilişki içerisinde olmasının nedeni genelde şeker tüketimi çeşitlerinin günlük gıda tüketiminde fazla önemsenmemesidir. Örneğin günde 3 bardak meyve suyu içmek anormal bir davranış olarak görülmese de, meyve sularının içerdiği yüksek miktarda şeker nedeniyle aslında tüketilen kalori miktarı (500 kalori) çocuğunuzun günlük ihtiyacının yaşına göre neredeyse %30’unu karşılamaktadır. Gazlı içecekler de içerdikleri yüksek miktarda şeker ile bu riski oluşturmaktadır.

Diyabet

Aşırı miktarlarda şeker tüketiminin en büyük sonuçlarından biri 2. tip diyabet hastalığıdır. İnsülin direnci olarak da bilinen bu durum vücudun çok sık bir biçimde ve aşırı miktarlarda salgılanan insüline karşı bir direnç oluşturması, yani insülinin etkisini kaybetmesiyle oluşur.

Şeker tüketimiyle beraber pankreasın aşırı çalışması aynı zamanda diğer sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Kawasaki Hastalığı

Kawasaki hastalığı nadir görülen ancak tehlikeli bir hastalıktır. Çocuklarda kalp sorunlarına sebep olur. 1967 yılında çocuk hastalıkları uzmanı Tomisaku Kawasaki tarafından tanımlanmıştır. Erken çocukluk döneminde, tedavi edilmeyen çocukların %20’sinde koroner arterde genişlemelerin geliştiği, miyokard enfarktüsü, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

6 Basit Teknikle Bebek Masajı

Bebeğinizi rahatlatmak için kullanabileceğiniz önemli yöntemlerden biri de ona masaj yapmak. Bu yazımızda sizin için masaj tekniklerini 6 tekniğe indirerek basitleştirdik. Her hareketi 1 dakika kadar yapmaya ve parmak uçlarınızla hafifçe baskı uygulamaya özen gösterin. Devamını oku…

Genel Sağlık

Bebeklerde Gaz Sancısı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Gaz sancısı, bebeklerde sık meydana gelen ve dışarıdan nedeni tam olarak anlaşılamayan sancılardan biridir. Bebeğinizin gaz sancısı çektiğini anlayabilmeniz için bilmeniz gereken temel bilgileri sizin için derledik. Bebeğin Gazı Olduğunu Anlamak Bebeğinizin aniden başlayan ağlamalarında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
29.90 TL
Kargo
15.00 TL
100 TL ve üzeri siparişlerde ÜCRETSİZ KARGO!
Toplam
44.90TL
70.10 TL daha ekle, kargon bedavaya gelsin!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
1