Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 3 Saniye
Çocukların Beyin Gelişimini Etkileyen Faktörler

Bebeklerimizi yetiştirirken şunu unutmamak gerekir, bebek uyanık olduğu her an -belki uyurken de- sürekli bir şeyler öğrenir, bu sebeple onun beyin gelişimine yardımcı olmak bir iş gibi görülmemeli, bebeğinizle her an yaşayabileceğiniz mutlu anların bir parçası olmalıdır.

Beyin diğer organlarımızdan çok farklıdır. Mesela böbreğimiz eğer bir sağlık sorunu ya da genetik faktör yoksa, tam programlanmış bir şekilde gelişir. Ancak beyin böyle değildir. 0-3 yaş arası çocukların beyni dakikada 700 tane yeni sinir hücresini birbirine bağlar. Bu kadar hızlı gelişen bir organizma da, her türlü deneyimden etkilenebilir.

Peki bebeğin beyin gelişimini etkileyen bu faktörler nelerdir?

Bebeklere yüz mimikleri yapmak, yakınlarına hareketli oyuncaklar koymak, 10-15 cm yakınına yaklaşarak konuşmak gibi deneyimler, bebeğin beyin içindeki sinir hücrelerinin bağlantı sağlamasına yardımcı olur.

Bebekleri ne kadar olumlu yönde uyarabilirsek, beyin hücreleri arasındaki bağlantılar da o kadar yoğun olur. Beyin gelişimi üzerine olumlu katkıları olur. Bu olumlu uyaranlar nelerdir?

Beslenme: Anne sütünün faydaları saymakla bitmez. Bebeği emzirmenin yalnızca fiziksel değil ruhsal açlığını da giderdiği ise bir gerçek. Emzirme beyin hücrelerinin akson kısmını kaplayan miyelin tabakasının gelişmesine neden olur. Böylece beyin hücreleri arasında iletişim hızlı ve net olur, beyin ağırlığı yükselir. Eğer annenin fiziksel veya ruhsal olarak bir sorunu yoksa bebeğini emzirmesi çok önemlidir.

Dokunma: Yeni doğmuş bebeğe sevgiyle ve şefkatle dokunmak, sarılmak, bebeğin beynine haz ve mutluluk sinyalleri gönderir.

Görme: Yeni doğan bebeğin görme duyusu henüz gelişmemiştir. Kontrast renkleri daha rahat ayırt edebilir. Bebeklerin görme duyusu en yavaş gelişen bölümdür. Bebekler ilk zamanlar bulanık görür. Bu yüzden bebeğe 10-15 cm emzirme mesafesinde yaklaşarak, konuşmak, melodiler söylemek, yüz mimikleri yapmak, beyin içinde bağlantıların sağlanmasına yardımcı olur.

Duyma: Bebekler henüz doğmadan anne karnındaki 4. aylarında sesleri duymaya başlarlar. Doğduktan sonra ise, sesin geldiği tarafa doğru bakışlarını çevirirler. Bebeğe bakan kişinin bebekle bol bol konuşması, beyin gelişiminde duyma ve kavrama alanlarında irtibat kurmasını sağlar.

Hareket: Hareket etmek, bebeğin motor gelişimini destekler, beyin gelişimi için çok önemlidir. Bu yüzden ebeveynlerin bebeklerine bolca hareket etme fırsatı sunmaları gerekir.

 

Kaynak:www.annebebek.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 25 Mart 2018 @ 10:30

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0