Bebeğimin Yürümesine Nasıl Destek Olurum?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 28 Saniye
Bebeğimin Yürümesine Nasıl Destek Olurum?

Bebek gelişiminin en önemli kilometre taşlarından yürüme, 12 ile 15. aylar arasında başlar. Bu dönemde bebek artık kendi başına yürümeye başlayabilir. Ancak bazı 9 aylık bebekler ilk adımlarını atmaya başlarken kimi 1 yaş bebekler ve daha büyükleri yürümeye ancak başlarlar. Bazı bebekler ise hiç emeklemeden direkt olarak yürümeye koyulurlar.

Bebeklerin yürümeye başlama yaşını belirleyen en önemli etmen genetik olmakla beraber ailelerin de bu konuda yapabileceği ve bebeğin daha erken yürümesine yardımcı olabileceği birkaç yöntem bulunmaktadır.

Bebeğim Ne Zaman Yürümeye Başlar?

Bebeklerin yürümesi, bebek gelişimi ile paralel gider. Bebek büyüdükçe, yavaş yavaş yürümeye hazırlanır. Bebeğin yürümeye giden aşamaları şunlardır.

  1. Oturmak: Bebeğiniz yardım almadan, kendi başına oturmaya başlayabildiğinde denge ve hareketliliği adına ilk adımını atmış olur. Kendi başına oturmaya başlaması kaslarının gelişimini göstermektedir. Bu dönemde bebek gelişimine destek olmak için bebeğinizle bebek kas gelişimini destekleyen oyunlar oynayabilirsiniz.
  2. Emeklemek: Emekleme dönemi, bebeğin kol ve bacak kontrolü ve buralardaki kasların gelişimi için önemli bir aşamadır. Bu dönemde bebeğinizin emeklemesini destekleyerek ve özellikle ev içinde gezinmeler yapabilirsiniz.
  3. Yukarı Kalkmak: Bebeğiniz güçlendikçe ve merakı arttıkça kendini eşyalar veya insanlar yardımıyla yukarı kaldırabilir. Bu dönemde bebek ayakta durmayı ve denge kurmayı öğrenmektedir. Bunu yaparken bebeğinize destek olup, sonrasında dizlerinin üzerine yavaşça inmesini göstererek, ilerideki adımlarındaki düşüşleri nasıl hafifleteceğini öğretebilirsiniz.
  4. Destek İle Yürümek: Artık bebeğiniz kendini yukarı kaldırıp, elinizi tutma gücünü kazandığında onunla birlikte yavaş yavaş yürüme egzersizleri yapabilirsiniz. Bebeğiniz kendi başına yürümeden önce destek ile yürüme alıştırmalarını sık sık yapın. Sizinle beraber yürüdükten sonra bebeğiniz evdeki diğer eşyalardan güç alıp, adımlar atmaya başlayacaktır. Eşyaların yerinde sağlam bir şekilde durduğundan emin olun.
  5. Yardım Olmadan Ayağa Kalkmak: Yürümeye başlamadan önceki son aşama bebeğinizin kendi başına ayağa kalkması ve durmasıdır. Bebeğinizin her ayağa kalkma denemesini bir oyun haline getirerek, bu alıştırmayı onun için eğlenceli bir şekle sokabilirsiniz.

Bebeğinize Yürümesinde Destek Olmanın Yolları

  • Bebeğinizin sırt kaslarının gelişmesine yardımcı olun. Bunu yapmak için bebeğinizin ilgisini çekerek baş ve boynunu hareket ettirmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca karın üstü egzersizleri de bu kasların gelişimini sağlayacaktır.
  • Bebeğinizin bir şeylere ulaşmasını destekleyin. Pek çok doktor bebeğin bir şeylere ulaşma isteğinin (bu sevdiği bir oyuncak olabilir) bebeğin yürüme isteğini de etkilediğini söylemektedir. Bebeğinizin önüne onun ilgisini çekecek nesneler koyarak onlara ulaşmasına yardımcı olun.
  • İtmeli ve çekmeli oyuncaklar bebeklerde denge gelişimini desteklerler. Üstelik bu oyuncaklar genellikle hareket ettiklerinde müzik veya ışıklarla bebeği ödüllendirdiğinden, oynama isteklerini geliştirir.
  • Çorap ve ayakkabı yerine çıplak ayaklarıyla hareket etmek bebeklerin denge kurması açısından daha kolay olacaktır. Ayrıca çok şekilli ve renkli ayakkabılar bebeğinizin ilgisini dağıtabileceğinden dengesini bozabilmektedir.
  • Bebeğinizin gelişimini oyunlarla destekleyin. Örneğin onunla beraber veya onun önünde, sizi takip etmesini sağlayarak emekleyerek bebeğinizin hız ve kontrol kazanmasını sağlayabilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 9 Nisan 2016 @ 19:03

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0