Çocuklar ve Kurban Kesimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 28 Saniye
Çocuklar ve Kurban Kesimi

Bayram çocuklar için özel ve güzel günlerdir. Bayramlıklar giyilir, harçlık toplanır el öpülür, şekerler yenir. Ancak zaman geçiyor, teknoloji ilerliyor bir çok şeye çare bulunuyor fakat hala çocukların kurban kesilme anına tanık olması bir türlü önlenemiyor. Oysa çocukların kurban kesimini izlemesini gerektirecek hiçbir sebep yoktur. Çocukların hem fiziksel hem de psikolojik olarak yara almamaları için kesinlikle kurban kesiminde yer almamaları gerekir.

Kırsaldaki çocuklar için bir hayvanın yemek amacıyla kesilmesi biraz daha anlaşılabilirdir. Ancak şehirlerdeki çocukların bu konu hem merak uyandıran hem de korkulan bir konudur. Çocuklar için yeni olan her şey ilgi çekicidir. Çocuğunuz belki yeni ve farklı geldiği için kurban kesimini izlemek isteyebilir. Ancak bu onun etkilenmeyeceği anlamına gelmez. Bir çok çocuk “İneğin canı acımıyor mu?”, “Neden kestik, öldü mü?”, “İneğin anne ve babası yok muydu onu koruyacak?” benzeri sorular yöneltirler ailelerine.

Kurban kesimi ve bunun amacı soyut kavramlardır. Çocuklar 11 yaşına kadar bu kavramları anlayamazlar. Bu yüzden ilk okul çağından önce ve hatta 12 yaşına kadar çocukların kesinlikle kurban kesimine tanık olmamaları gerekir.

Bazı aileler kurban edecekleri hayvanı bayramdan önce satın alarak evlerinin bahçelerinde bir süre bakıyorlar. Bu geçen sürede çocuğun hayvanla arasında bir bağ kurulabiliyor. Çocuk bayram sabah uyandığında birden bire bağlandığı hayvanın yerinde olmadığını ve kesildiğini öğrendiğinde bu travmaya sebep olabilir. Travmaya sebep olmaması için mutlaka çocuğa daha önceden hayvanın neden orada olduğu, ne amaçla kullanılacağı açıklanmalıdır. Elbette en uygunu çocuğun kesilecek olan hayvanla bir arada bulunmaması ve aralarında bağ kurulmamasıdır.

Çocuklar kurban bayramlarında ölümle alakalı daha sık sorular sorabilirler. Bu sorulara çocuğun yaşına uygun olarak cevap vermek gerekir. Ancak öldürülecek hayvanla ilgili “Çok iyi bir hayvandı bu yüzden Allah kesmemizi istedi” benzeri sözler, çocuğun iyilik yapılanların kesileceğine dair yanlış bir düşünceye kapılmasına sebep olabilir.

Çocukların kurban kesimine tanık olmaması, kurban kesim alanlarında bulunmaması yanında televizyonda da bu görüntüleri izlememesi gerekir.

Eğer çocuğunuz kurban eti yemek istemezse kesinlikle baskı yapmamalısınız. Çocuk çok etkilenir ve uzun süre devam eden uyuyamama, et yememe gibi sorunlar olursa mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

Et yiyemeyen, kesemeyen, çiğ etin kokusuna dayanamayan, normal et yemesine rağmen kurban eti yiyemeyen, yalnızca kıyma formunda yiyebilen bir çok insan vardır. Bu insanların çoğunun küçüklüklerinde kötü bir kurban bayramı hikayesi vardır. Bu yüzden çocuğunuza kurban bayramında daha dikkatli davranmanız, korkularını anlayarak ona yardımcı olmanız, sorularını dürüstlükle yanıtlamanız, kesinlikle kurban kesimini izletmemeniz ve eğer istemiyorsa kurban eti yemesi konusunda zorlamamanız çok önemlidir.

Kurban kesmek ibadettir ancak, kendi çocuğunuzu bu görüntülerden korurken diğer çocuklar için de duyarlı davranmanız, kesilecek hayvanı korkutmadan çamur ve kan yağını arasında bırakmadan kesmeniz, parçaları ortada görülecek şekilde bırakmamanız gerekmektedir.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar diliyoruz…

İlk Yayın Tarihi: 12 Eylül 2016 @ 13:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
139.60 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
139.60TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
4