Çocuğunuz ve Güneş

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 43 Saniye
Çocuğunuz ve Güneş

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte, tatil planları da yapılmaya başlandı. Kimimiz bebeğimizle birlikte ilk defa tatile çıkacak, kimimizin ise geçen yaz tatili halen damağında. Tatil planlarının yanı sıra, yaz aylarında bebeklerimizin ve çocuklarımızın D vitamininin en önemli kaynağı olan güneşten yararlanabilmesi için, dışarı daha sık çıkmaya ve park sürelerini uzatmaya başladık.

Fakat tüm bu çabalarımız sırasında, güneşten verimli ve doğru bir şekilde yararlanmak gerekir. Uzun süre güneş ışığına maruz kalmak özellikle küçük çocuklar için ciddi olumsuz sonuçlara sebep olabilir.

D vitamini kaynağı olan güneş, çocukların kemik gelişimi için büyük önem taşıyor. D vitamini eksikliğinde, çocukların kemikleri gelişemiyor, dişleri geç çıkıyor, bıngıldağı geç kapanıyor, oturması ve yürümesi geç oluyor. Bu sebeplerle çocuğunuzun yaş aralığına uygun olarak ve bazı önlemler alarak, güneşten faydalanmasını sağlamalısınız.

Yenidoğan 1 aylık bebeğinizi, güneşin dik olduğu saatlerde, güneş ışınlarından korumalı ve serin yerlerde bulundurmalısınız. Çünkü yenidoğan bebeklerin vücut ısısı yükseldiğinde terleme fonksiyonu yetersiz olduğu için, vücut ısısı yükselebilir ve bebeğinizi olumsuz etkiler.

Bebeğinizin ilk yılında, her gün yarım saat, kol ve bacakları çıplak olarak güneşlendirilmesi gerekli olan D vitamininin sentezlenmesi için yeterlidir. Elbette bu esnada bebeğinize şapka ve gözlük kullanmaya özen göstermelisiniz. Ayrıca çocuklar için üretilmiş güneş kremlerinden de faydalanmalısınız. Güneş kremi seçimi yaparken, içerisinde çinko oksit ve titanyum dioksit bulundurmasına özen göstermelisiniz. Bebeklerin vücudu ilk 6 aylık dönemlerinde güneş ışınlarını ve koruyucu kremleri sünger gibi emer. Bu yüzden bebeğiniz 6 aylık olana kadar güneş kremi önerilmez. Çocukların denize girdikçe, havlu ile kurulandıkça vücutlarındaki güneş kreminin biteceğini bu yüzden gün boyunca düzenli olarak güneş kremi kullanılması gerektiğini unutmamalısınız.

Çocuğunuzun yaşı kaç olursa olsun saat 11:00 ile 16:00 arası güneşe çıkarmamalısınız. Evet güneş ışınlarının faydaları oldukça büyük fakat, zararlarını da göz ardı etmeyerek güneşten mümkün olduğunca verimli faydalanmak gerekir. Yalnızca çocuklarımızın değil, yetişkin kişilerin de bu saat aralıklarında mümkün olduğunca güneşten uzak kalmaları gerekir.

Koyu renklerin güneş ışınlarını emdiği bilinir, bu yüzden yaz aylarında çocuğunuz için açık renkli giysileri tercih etmeniz gerekir.

Güneşin yoğun olduğu saatlerde çocuğunuzu gölgede tutmanız da yeterli değildir. Bu yüzden güneşin dik olduğu saatlerde çocuğunuzu gölgede de açık renkli giysiler ve güneş kremleri ile korumalısınız.

Sıcak havalarda dikkat etmeniz gereken en önemli unsurlardan birisi de, çocuğunuzun sıvı ihtiyacıdır. Çocuğunuzun kaybettiği sıvıyı mutlaka yerine koymalısınız. Bebeğiniz için bunun en etkili yolu su ve taze sıkılmış meyve sularıdır. Küçük çocuklarınız için ise su, taze sıkılmış meyve suyu veya ayran tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun tuvalete çıkma miktarı azaldıysa veya bezini daha az kirletmeye başladıysa, göz yaşı ve ağız salgıları azaldıysa veya ateşi yükseldiyse vakit kaybetmeden doktora görünmelisiniz.

Tüm önemlerinize rağmen, çocuğunuzda güneş yanıkları oluştuysa;

Çocuğunuza ıslak bir bezle kompres yapabilir veya ılık bir banyo yaptırabilirsiniz. Bu yanığın acısını hafifletir.

Doktorunuza danışarak, çocuğunuzun ağrı ve acısını dindirecek iltihap önleyici ve azaltıcı ilaçlar edinebilirsiniz.

Cildini nemlendirmek ve kaşıntısını azaltmak için nemlendirici kremler sürebilirsiniz.

Yanık bölgelerde iltihap olmaması ve iz kalmaması için, çocuğunuzun bu bölgeleri kaşımaması, eğer oluşmuşsa kabarcıkları patlatmaması için dikkatli olmalısınız.

İlk Yayın Tarihi: 5 Haziran 2016 @ 10:22

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0