Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 2 Saniye
Çocuğunuz Karanlıktan Korkuyorsa

Çocukluk çağında en yaygın görülen korkulardan birisi karanlık korkusudur. Karanlık korkusu çocuklarda ruh sağlığını etkiler ve ebeveynler bunu dikkate almazsa ciddi tablolar görülebilir.

Görünürde en masum olan masallarda bile çocuklar için korku öğeleri bulunur. Çirkin cadılar, devler, kurtlar… Bunlar gibi birçok karakter çocuklarda korkuların oluşmasına sebep oluyor. Çocuklar geniş hayal dünyaları ve hayal güçleri ile izledikleri, dinledikleri şeyleri birer korku kaynağına dönüştürebilir.

Çocuklarda görülen karanlık korkusu vb. korkularda ebeveynlerin tutumları çok önemlidir. Bazen yanlış yönlendirmeler çocuğun endişelerini kalıcı hale getirebilir, çocuk korkusu ile baş etmeyi öğrenemez. Doğru yönlendirmelerle korkular kısa sürede kendiliğinden geçer.

Mesela çocuğu karanlıktan korkmadığı halde, gece yatarken ışığı ve kapıyı kapatmayan ya da gece lambası kullanan bir ebeveynin çocuğunun aklında karanlığın korkutucu bir şey olduğuna dair mesaj oluşur.

Ebeveyn aslında burada kendi korkularını çocuğuna yansıtmış olur. Geceleri sık sık çocuğu kontrol etmek, ışık kapatmamak gibi tutumlar kendi korkularınızın çocuğunuza yansımasına sebep olur.

Karanlık korkusu da dahil çocuğunuzun korkularını küçümsememelisiniz. ‘Korkulacak bir şey yok’ ya da ‘Büyüdün artık, bebek değilsin’ gibi geçiştirici cümleler kullanmamalısınız. Eğer çocuğunuzun korkularını doğru yönetemezseniz, korkuları kalıcı hale gelir. Karanlık odalara giremez, geceleri aranızda uyumak ister, odasındaki gölgeleri başka şeylere benzetir vs. bu korkular yetişkinliğe kadar devam edebilir.

Çocuğunuzun korkularını yenebilmesi için, ona yardımcı olabilirsiniz. Korkularının kaynağını öğrenerek adım adım üstesinden gelmeye çalışmalısınız. En önemlisi de çocuğun yaşına uygun olmayan kitap, masal, hikaye, televizyon programları izlemesine izin vermemelisiniz. Karanlıktan korkan çocuğunuzun bu korkusunu yenmesi için karanlıkta uyumaya zorlamamalısınız. Korktuğu zamanlarda yanında olacağınızı bilmesini sağlayan, zaman zaman korktuğunda yanına gidin.

Eğer çocuğunuz korktuğu için yanınıza geliyorsa, tüm gece yanınızda yatmasına izin vermeyin. Birlikte odasına gidin, gerekirse uyuyana kadar bekleyin.

Çocuğunuzun yattığı odadaki ışığı loş olarak ayarlayın, zamanla yavaş yavaş kısın. Asla tam aydınlık veya karanlık olmasın. Aydınlık oda çocuğun korkularında haklı olduğunu hissettirirken, karanlık oda ise kalıcı travmalara sebep olabilir.

Bu süreçte sabırlı olmayı unutmamalısınız. Eğer doğru adım atar, sabırlı ve kararlı olursanız çocuğunuzun zamanla korkusunun üstesinden geldiğini görebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 27 Aralık 2017 @ 22:29

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda79.90 TL 29.90 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
348.80 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
348.80TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
12