Çarpık Ayak Ameliyatsız Tedavi Edilebilir

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 9 Saniye
Çarpık Ayak Ameliyatsız Tedavi Edilebilir

Çarpık ayak çocuklarda sıklıkla görülen bir ortopedik rahatsızlıktır. Günümüzde çarpık ayak daha bebek doğmadan anne karnındayken tespit edilebilir. Çarpık ayak rahatsızlığında erken tedavi önemlidir, çünkü erken dönemde ameliyatsız tedavi mümkündür. Ancak tedavide geç kalınırsa, tedavi zorlaşır, kemiklerde şekil bozukluğu oluşur ve hatta sakatlıklar ortaya çıkabilir. Çarpık ayak çoğunlukla doğumdan sonra fark edilmektedir.

Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şeref Aktaş, çocuklarda çarpık ayak rahatsızlığı hakkında soruları yanıtlamaktadır;

Doğuştan çarpık ayak (pes equinovarus) deformitesi ne demektir?

Latincesi “konjenital pes equinovarus deformitesi” olarak bilinen doğuştan çarpık ayak deformasyonu, çocuklarda ayakta içe doğru çarpıklık olarak tanımlanır. Çarpık ayak deformasyonu erkeklerde daha sık görülmekle birlikte, görülme sıklığı 1000’de 1’dir. Olguların bir kısmı diğer aile bireylerinde de bu deformasyonun olduğunu göstermektedir. Çarpık ayak deformasyonu tek taraflı veya çift taraflı görülebilmektedir. Ailede çarpık ayak sorunu varsa, bu bebekte görülme riskini iki katına çıkarır. Bu sorunun kesin nedeni bilinmemekle birlikte, genetik ve çevresel faktörlerin kombinasyonu olduğu düşünülmektedir.

Çarpık ayak nasıl bir sorun?

Ayağın ön tarafında içe dönme, topukta yumuşama ve içe dönme ve ayağın orta kısmından içe doğru sapma görülmektedir. Ayrıca deformasyon olan ayak diğer ayağa göre daha küçüktür ve bu taraftaki baldır da daha incedir.

Çarpık ayak tanısı nasıl konulur?

Bebek doğmadan ileri ultrasonografi tetkikleri ile anne karnında veya doğumdan sonra klinik olarak çarpık ayak tanısı konulabilir. Eğer çocukta çarpık ayak deformesi varsa, kalça çıkığı açısından da değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir.

Çarpık ayak tedavisi nasıl uygulanır?

Erken teşhis ile ameliyatsız olarak çarpık ayağı tedavi etmek mümkündür. Doğumun hemen ardından haftalık alçı değişimleri ile tedavi başlamak önemlidir. Hekim çocuğun ayağına Ponseti tekniği ile her hafta değiştirilen alçılar uygular. Çocuk ortopedisti alçı pozisyonunu her hafta aşama aşama değiştirir ve düzelmeyi sağlar.

Ayak tam olarak düzelene kadar bu işlemlere devam edilir. Ayağın tam olarak düzelmesi 8-12 hafta içerisinde sağlanır. Bu dönem ilk 4-6 hafta haftalık alçı ve sorasında 4 haftalık bir alçı uygulaması ile yapılır. Tedavinin ardından çocuk 2 yaşına kadar ponseti cihazı giymelidir. Çarpın ayak sorunu olan bir çocuk 8 ila 10 yaşına kadar düzenli kontrollerini yaptırmalıdır.

Çarpık ayak deformesinde erken tedavi ile ameliyatsız tedavi mümkün olduğu gibi deformede mükemmel düzelme de sağlanabilmektedir.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr

İlk Yayın Tarihi: 2 Haziran 2018 @ 20:17

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Her Bebek Emekler Mi?

Birçok anne ve babanın bebeğinin gelişiminde heyecanla beklediği aşamaların başında emekleme bulunur. Bebekler genellikle 6. ay ile 10. ay arasında emeklemeye başlarlar. Bu aylarda bebekleri yüzükoyun yere yatırdığınızda kimi komando gibi kendilerini kollarıyla öne çeker Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0