Bebeksi Davranışlar (Çocuklarda Regresyon)

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 23 Saniye
Bebeksi Davranışlar (Çocuklarda Regresyon)

Bebeksi davranışlar yani regresyon, zaman zaman 3-6 yaş arasında görülebilmektedir. Çocukların, büyümelerine rağmen bebek gibi davranmaya devam etmeleri, ülkemiz dahil bir çok toplumda sıklıkla görülen bir davranış bozukluğu çeşididir.

Çocuğunuz konuşmayı öğrenmişken tekrar bazı harfleri söyleyemiyor ya da bazı kelimeleri bildiği halde başka isimle sesleniyorsa (mesela yemek yerine mama demek gibi), bezini uzun zaman önce bırakmış olmasına rağmen altını kirletmeye başlamışsa, emzik istiyorsa, emzirilmek istiyorsa, parmağını emmeye başlamışsa, yemeğini tabakta değil biberonla yemek istemeye başlamışsa, anne ve babasına düşkünlüğü artmışsa (mesela işe giderken ayrılmakta zorlanıyor, ağlıyorsa) ve bunlar gibi  gibi tüm davranışlar sergiliyorsa çocuğunuzda regresyon yani bebeksi davranışlar vardır diyebiliriz.

Ebeveynler için hem üzücü hem de çocuklarının gelişimi açısından endişe verici olsa da, aslında bebeksi davranışlar sıklıkla rastlanabilen sorunlardan biridir. 

Çocuklar bazen hayatın akışına uyum sağlayamayabilirler. Yani bizim için çok basit bir olay, onlar için trajik olabilir. Mesela yeni bir eve taşınmanız, kardeşinin doğumu, kreş değişikliği, bakıcı değişikliği gibi bir çok üstesinden rahatlıkla gelinebilecek konu, çocuğunuz için başa çıkması zor olaylar olabilir. Buna alışması için zaman gerekir. Bu süreçte de bebeksi davranışlar, bebekliğine geri dönüş yaşanabilir.

Bu davranışların temel sebebi güvensizlik hissidir. Çocuk, gelişen ve değişen dünyasına adapte olmakta zorlandığı için bebekliğine dönüş yaşayarak aradığı güven hissini anne ve babasından almak ister. Özellikle yeni doğan kardeşle birlikte bir çok çocukta bebeksi davranışlar görülür. Bu şekilde, çocuk, anne ve babasının ilgisini kendi üzerinde daha fazla tutmayı amaçlar. Yani bebeksi davranışlar gösteren bir çocuk temelde “Benimle daha çok ilgilenin” mesajı verir. Anne ve babalar, yeni doğan bebeklerinin daha çok bakım ve ilgiye ihtiyacı olduğunu hisseder ve büyük çocuklarına “abi” veya  “abla” sorumluluğunu yükler. Aslında büyük olan çocuk da hala çok küçüktür. Ondan abi veya abla olmanın sorumluluğunu yüklenmesini istemek ve daha olgun olmasını beklemek en azından ilk zamanlar için doğru değildir.

Ebeveynler Bu Durumda Nasıl Davranmalıdır?

Bebeksi davranışlar bir çok çocukta görülür, basit fakat özen gösterilmesi gereken bir davranış bozukluğudur. 

Çocuklarda bu tür geriye gitme, bebeksi davranışlar gözlemlenmeye başlandığında, en önemlisi sakin kalmak ve anlayışlı olmaktır. Çocuğunuzun bebeksi davranışı her ne ise, örneğin; biberon istediğinde biberon verin ya da konuşması bozulmuşsa o şekilde konuşsun üzerine gitmeyin. Çocuk eğer o davranışı ile ilgi çekebildiğini görürse, ilginin devamı için aynı şekilde davranmaya devam eder. Fakat üzerine gitmezseniz artık ona göre olmadığı, o aşamaları kat ettiği için davranışından bir süre sonra vazgeçer. Çocuğunuzun bu davranışının sebep olduğu durum da önemlidir. Eğer düzeltilmesi mümkün bir şeyse düzeltmeyi deneyebilirsiniz. Ancak yeni bir eve taşınmak gibi dönüşü olmayan bir durumsa, çocuğun bu dönemi atlatmasını beklemek daha uygun olur. Çocuk bir süre sonra üzerinde oluşan baskı ve stresi atarak eski uyumlu haline geri dönecektir.

İlk Yayın Tarihi: 27 Şubat 2017 @ 22:40

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Çocuğun Önünde Tartışmak; Bunlara Dikkat Ediyor musunuz?

Uzmanlar çocuklar önünde tartışmamak gerektiğini sık sık tekrar ediyorlar ama bu, hayatın akışı içerisinde her zaman mümkün olmuyor. Tartışmanın kaçınılmaz olduğu kimi durumları çocuğunuzun tanık olduğunu görüp mutsuz olmak yerine, ne yapmanız gerektiğini bilmeniz sizin Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Saklambaç Kitabı - Uzayda29.90 TL 23.92 TL
-
+
-
+
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Ara Toplam
4,117.96 TL
Kargo
Ücretsiz!
Toplam
4117.96TL
Alışverişe Devam Et
Sepetim
145