Bebekler Memeden Nasıl Kesilmelidir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 53 Saniye
Bebekler Memeden Nasıl Kesilmelidir?

Emzirmek, bebek ve anne için hem bedenen hem de ruhen çok önemlidir. Memeden kesilirken, bebekler kadar anneleri de kendilerini kötü hissederler. Bebeklerine kötülük yaptıklarını, bebekleri ile ayrıldıklarını düşünürler. Aslında memeden keserek çocukları ile olan ilişkilerini bir boyuttan başka bir boyuta taşırlar ve bu da heyecan verici bir dönem olmalıdır.

Bebeğin memeden kesilirken ağlaması çoğu annenin direncini kırabilir. Halbuki çocuğun bu tepkisi oldukça sağlıklı, normal bir tepkidir. Elbette yaşamının başından beri annesini emen bir bebek, hemen istenildiği anda emmeyi bırakmak istemez.

Bebeğin gelişim aşamalarına uygun olarak zamanı geldiğinde emmeyi bırakması gerekir.

Bebeğimi emzirmeyi ne zaman bırakmalıyım?

Bebekler ilk 6 ay boyunca yalnızca anne sütü ile beslenmeli ve 2 yaşına kadar anne sütü almaya devam etmelidir. Bebeğinizi emzirmeniz, onun bedensel ve ruhsal gelişiminin sağlıklı olması için oldukça önemlidir. Bebekler annelerini emerken yalnızca karınlarını doyurmazlar. Annelerinin kokularını, kalp atışlarını, kucağının sıcaklığını ve sesini duyarak kendilerini güvende hissederler. Emzirme, beslenmek için olduğu kadar bebeğin kendini güvende hissetmesi ve annesi ile bağ kurabilmesi için de önemlidir.

Bebeği memeden keserken, hem bebek hem de anne için uygun zaman seçilmelidir. Memeyi bırakmaya bebek karar verdiyse bu süreç çok kolay atlatılır. Fakat kararı anne verdiğinde, uygun zamanı beklemek daha doğrudur. Eğer bebek hastaysa, diş çıkarıyorsa veya onun için zorlu bir süreçteyse bu dönemde memeyi kesmek çok daha zor olacaktır. Bebeğiniz diş çıkarırken huzursuz hisseder ve rahatlamak için daha fazla emmek ister. Tam da böyle bir dönemde memeyi kesmeye karar vermek, bebeğin huzursuzluğunu arttıracak ve memeden kesmeyi geciktirecektir.

Bebeğimi memeden nasıl kesebilirim?

Bebeğinizi memeden bir anda kesmek yerine kademeli olarak keserek, bebeğinizin bu süreci daha rahat atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeğinize, memeden kesmeyi açıklamanız, hiçbir şeyden haberi olmadan hayatında olan değişikliklere ayak uydurmaya çalışması yerine, olması gerekeni bilerek buna kendini hazırlamasına yardımcı olur.

Bazı anneler bebeklerini memeden keserken bu dönemi daha kolay atlatabilmek için bebeklerinden ayrı kalırlar. Onlara gözükmeyerek memeyi hatırlatmamayı düşünürler. Aslında bu tutum oldukça yanlıştır. Bebek zaten memeden ayrılarak annesinden de uzaklaştığı gibi bir kanıya sahipken bir de annesini görememesi, onun için oldukça yıkıcıdır. Bu dönemde uzak kalmak yerine tam tersi bebeğinizi daha fazla sevmeniz, onunla daha fazla zaman geçirmeniz gerekir. Memeden keserek ayrılmayacağınızı, onun her zaman yanında olacağınız güvencesini bebeğinize hissettirmeniz gerekir.

Emzirme süresini azaltarak ilk adımı atabilirsiniz. Bebeğinizi emzirme sonrası sağılmış anne sütü, yaşına göre formül mama veya ek gıda ile besleyebilirsiniz.

Sonraki aşamalarda kademeli olarak öğünleri azaltarak devam edebilirsiniz.

Bebeğiniz 1 yaşından büyükse, emzirmeyi ne zaman ve nerede yapacağınızı konuşabilir ve bu kuralı uygulayabilirsiniz. Örneğin “Yalnızca evdeyken”, “Sadece hava karardıktan sonra” veya “Uykudan önce” gibi.

Gece emzirmelerinin kesilmesi çoğu bebek için daha zordur. Bu yüzden gece emzirmelerini kesmeyi en sona bırakabilirsiniz. Gece emzirmesini kestiğiniz zaman ise bebeğiniz geceleri uyandığında veya yatarken huysuzlandığında eşinizden yardım etmesini isteyebilirsiniz.

Memeden kesmeye başladığında, emzirmeyi, bebeğiniz ağladığı veya huysuzlandığı zaman sakinleştirmek için kullanmayın, bebeğinizin sizi emzik gibi kullanmasına izin vermeyin, en önemlisi de emzirmeyi uykuya geçiş aracı olarak kullanmayın.

Memeden kesmeye karar verdiğinizde unutmamanız gereken, bu bebeğinizin gelişimi, büyümesi için önemli ve olması gereken bir durumdur. Memeden kesmek asla anne ile bebeğin ayrılığını değil; ilişkilerinin farklı bir aşamaya geçişini temsil eder. Memeden keserek bebeğinizi kötülük yapmış olmazsınız, onun büyümesine yardımcı olursunuz. Bu dönemde bebeğinizden ayrı kalmak yerine, onunla daha fazla zaman geçirerek, memeyi bırakmayı hem sizin hem de bebeğiniz için daha kolay bir sürece çevirebilirsiniz.

İlk Yayın Tarihi: 19 Mayıs 2016 @ 14:58

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Genel Sağlık

Burun Kanamalarında Ne Yapılmalı?

Burun kanadığı zaman çoğu kişi yanlış hareket etmektedir. Çocuğun burnu kanadığında bir yere uzandırmak veya başı geriye doğru eğmek yanlıştır. Çocukluk çağında sıkça rastlanan bu problem sırasında yapılması gerekenler hakkında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0