Bebeğin Emmeyi Reddetmesi  (Emme Grevi)

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 11 Saniye
Bebeğin Emmeyi Reddetmesi  (Emme Grevi)

Emme grevi bir diğer adıyla meme grevi, çoğu annenin haberdar olmadığı, başlarına geldiğinde paniğe kapıldığı bir durumdur. 4. aydan sonra bazı bebekler annelerini emmeyi red ederler. Bu durum 2 ila 3 gün de sürebilir 2-3 ay da…

Emme grevinden haberdar olmayan anneler paniğe kapılır, bebeklerinin bir daha emmek istemeyeceğini düşünürler. Bu da, hem anneler strese girdikleri için sütlerinin azalmasına veya kesilmesine neden olabilir, hem de annesinin stresini hisseden bebeğin huzursuzlanarak bu isteksizliğini daha uzun sürdürmesine neden olabilir.

Emme grevinin bir çok sebebi olabilir…

Burun tıkanıklığı; Burnu tıkalı olan bebekler burunlarından nefes alamadıkları için sık sık emmeyi keserek nefes almak isterler veya emmeyi red edebilirler. Eğer bebeğinizin burnu tıkalıysa doktorunuzun tavsiyesi ile damla kullanabilir, burun aspiratörü ile bebeğinizin daha rahat nefes almasını sağlayabilirsiniz.

Pamukçuk; Bebeğinizin ağzında pamukçuk oluşmuşsa bu emmeyi red etmesine sebep olabilir. Pamukçuk bir mantar enfeksiyonudur. Daha çok yeni doğan bebeklerde görülse de, bazen daha büyük bebeklerde de görülebilir. Bebeğinizin ağzının içerisinde dil, damak veya diş etlerinde beyaz renkli peynire benzeyen lekeler varsa bu pamukçuktur. Böyle bir durumda doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulamalısınız. Bu hem bebeğinizin acısının azaldığı için tekrar emmesini sağlar hem de enfeksiyonun meme ucundan size geçmesini engeller.

Sütünüzün tadındaki değişiklik; Yeni gıdalar deniyorsanız, ya da beslenme düzeninizi değiştirdiyseniz, bu sütünüzün tadını etkileyebilir. Acılı, bol baharatlı besinler sütünüzün tadını değiştirir. Eğer bu tür yiyecekler yedikten sonra bebeğiniz emme grevine girdiyse, sütünüzü sağdıktan birkaç saat sonra tekrar emzirmeyi deneyebilirsiniz. Bu sürede bebeğinizi daha önce pompayla sağarak hazırladığınız anne sütünüzle besleyebilirsiniz. Eğer yedek anne sütünüz yoksa ve bebeğinizi beslemeniz gerekiyorsa yaşına göre formül mama veya ek gıda verebilirsiniz. Bebeğinizin zaman geçtikten sonra da emmeyi reddetmesi durumunda başka sebepleri düşünmelisiniz.

Emzirme saatleri; Emzirme saatlerinde yaptığınız değişiklikler bebeğinizin emme grevine girmesine sebep olmuş olabilir.

Emzirme pozisyonu; Emzirme pozisyonunuzdaki yanlışlıklar da bebeğinizin emme grevine girmesine sebep olabilir. Örneğin bebeğin başının arkasından tutmanız, bebeğin başını geriye iterek direnç göstermesine ve emmeyi reddetmesine neden olabilir.

Stres; Bazı sebeplerden dolayı stres altında olabilirsiniz. Küçük bebeğiniz henüz sizinle iletişime geçemese de, sizi anlar. Eğer kendinizi stresli hissediyorsanız, eşinizden yardım alabilirsiniz, kendinizi rahatlatmak için çözümler arayabilirsiniz, veya bir psikologdan yardım alabilirsiniz. Unutmamalısınız ki, emzirme esnasında vücudunuz mutluluk hormonu olan oksitosin salgılar. Rahat olun, gevşeyin ve emzirmenin hem bebeğiniz hem de sizin için fiziksel ve ruh sağlığı olarak ne kadar faydalı olduğunu düşünün.

Diş çıkarma; Bebekler diş çıkardıkları dönemlerde, canları yandığı için emmek istemeyebilirler. Eğer bebeğinizin damakları veya diş etleri kızarık ve şiş ise ona buzlukta soğuttuğunuz içi sıvı dolu diş kaşıyıcılarından vererek rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuza danışarak diş çıkarma dönemlerinde bebekleri rahatlatmak için kullanılan kremlerden kullanabilirsiniz.

Biberona alışma; Eğer bebeğinizi emziremediğiniz durumlarda biberonla besliyorsanız, bu biberona alışmasına ve emme grevine girmesine sebep olabilir. Bu yüzden bebeğinizi mümkün olduğunca emzirerek beslemelisiniz.

Sütün hızlı gelmesi; Eğer annede süt üretimi fazlaysa, bebek emmeye başladığında ağzına birden fazla süt gelebilir. Bu bebeğin emmeyi bırakarak ağlamasına sebep olabilir.

Sütün miktarı yetersizse; Bazen 4. Aydan sonra iştahlı bebeklere anne sütleri yetersiz gelebilir, bebek huysuzlaşabilir ve emmek istemez. Unutmamalısınız ki bebeğiniz emdikçe sütünüz artacak. Bebeğinizi emzirin ve ardından  yaşına göre ek gıda veya formül mama ile kalan eksikliği tamamlayın.

Süt yavaş geliyorsa; Yorgunluk, hastalık veya stres gibi durumlarda sütünüz daha yavaş gelebilir. Bu gecikme bebeğinizin tepki göstererek emme grevine girmesine neden olabilir. Göğsünüzü işaret ve baş parmağınızın arasında sıkarak sütünüzün daha hızlı akmasını sağlayabilirsiniz.

Koku; Şampuanınızda veya parfümünüzde yaptığınız değişiklikler emme grevine sebep olabilir.

Kulak enfeksiyonu; Bebeğiniz kulak enfeksiyonu geçiriyorsa, kulak ağrısı çenesine yayılır ve emerken yutkunması canını acıtabilir ve emme grevine girebilir.

Emme grevine karşı ne yapılabilir ve ne gibi önlemler alınabilir?

Eğer emme grevi ile karşı karşıyaysanız, strese girmeden sütünüzü sağarak kesilmesine engel olun. Bebeğinizin emmeyi reddetmesinin sebebini bularak bunu ortadan kaldırmanız sorunu çözecektir. Bu dönemde bebekler uyurken veya sessiz, sakin ortamdayken az miktarda da olsa emmeye devam edebilirler. Bebeğiniz nasıl emmek istiyorsa o şekilde emzirmeye devam edin.

İlk Yayın Tarihi: 26 Mayıs 2016 @ 12:56

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri

Babalar ve Yeni Doğan Bebekleri Yeni doğum yapmış annelerde görülebilen bazı psikolojik sorunlar, yeni baba olmuş bireylerde de görülebilir. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra annede olduğu gibi babada da bir takım değişiklikler, hayata bakış açısının değişmesi, Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0