Yukarı

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 36 Saniye
Yukarı

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar)

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, “Yukarı” kavramını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Yukarı
  • Yukarıda
  • Yukarısı
  • Yer
  • Nerede

 

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Yukarı , yukarıda kelimelerinin geçtiği cümleler kurun. ‘Yukarıda uçaklar uçuyor’ ‘yukarıya çıkmaya ne dersiniz, orada Ali Amcalar oturuyor ?’ gibi cümleleri sıklıkla kurun.
  • Okuduğunuz hikayelerde, ‘yukarı, yukarıda’ gibi kelimelerin bulunduğu cümlelere dikkat çekin. Kitapların resimli kısımlarında da bu tarz detaylara dikkat edin. Örneğin, ‘Burada küçük bir sincap var. kurttan kaçmak için ağacın yukarısına tırmanıyor’ gibi.
  • Aşağıdaki tekerlemeyi/şarkıyı tekrar edin. Bunlara uygun birer ritm uydurabilir, sözcükleri değiştirip bir sürü versiyon yaratabilirsiniz.

 

Merdiven (yukarı versiyonu)

Merdivenler boyalı

Mavi ile beyaza

Ben evime gelirim

Yukarı çıka çıka (bunun üzerinde durarak söyleyin)

Bir maviye basarım

Sonra sıra beyazda

Ben yukarı çıkarım

Bazen sallana sallana

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bu oyun hepinizin kolayca ulaşabileceği bir materyal içeriyor. Baloncuk yapma oyuncağını her kırtasiyede bulabilirsiniz. Çocuğunuzla birlikte oturun ve üfleyerek baloncukların çıkmasını sağlayın. Oyunun amacı, bu baloncukların aşağıya düşmesini önleyerek yukarıda kalmasını sağlamak olsun. Bu oyunu, balonlarla da oynayabilirsiniz. Oyunun amacı burada da, balonu yukarıda tutmak olabilir.
  • Balon ya da yumuşak topları, yukarı doğru atma oyunu oynayabilir, ‘şimdi daha yukarı’ diyerek cesaretlendirebilirsiniz.
  • Eğer bunu yapabilecek bir alanınız varsa, uçurtma uçurabilir, uçurtmanın yukarı doğru nasıl havalandığını konuşabilirsiniz. Bunu yapamıyorsanız, kağıttan uçaklar yapmaya ne dersiniz?
  • Çocuğunuzu kucağınıza alın ve küçük bir hava gezintisi yaptırın. Şimdi yukarı çıkıyoruz diyip kaldırın, şimdi aşağı iniyoruz diyip yere bırakın.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Hangi hayvanların yukarıda, hangi hayvanların aşağıda yaşamlarını sürdürdüğüne dair küçük bir konuşma yapabilirsiniz.
  • Yukarıda yaşayan hayvanların özellikleri ve sahip olması gerekenler hakkında konuşabilirsiniz. Aynı konuşmayı, taşıtlar üzerine de yapabilirsiniz. Örneğin bir uçak ve arabaya bakıp, hangisinin yukarıda olduğunu konuşabilirsiniz.
  • Eğer lunaparka gitme imkanınız varsa, dönmedolaba binip, yukarı ve aşağıya gidiş gelişlere dikkati çekebilirsiniz.
  • Aşağıdaki tekerlemeyi söylemeye ne dersiniz?

 

Tekerleme

Uçaklar havalanır

Her zaman yukarıya

Kuşlar da uçar

Onlarla havada

İnsanlar bakarlar

Tüm bunlara aşağıdan

Daha yukarıda ne var?’

Diye düşünürler çoğu zaman.

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla bir park gezisine çıkın ve bulutların, uçakların, kuşların nerede olduklarını sorun. Yukarıda mı aşağıda mı? Aynı zamanda bu park gezisinde, onun kaydırağa binmesine izin verin ve ‘ben aşağıdayım sen yukarıııdaaa’’ diyerek konumunuzu belirtin.
  • Ev içinde portatif bir merdiveniniz olduğunu düşünüyoruz. Bunu alın ve çocuğunuza yardım ederek ‘şimdi yukarı çıkıyoruz’ diyerek yukarı çıkmasını sağlayın.
  • Bir resim çizerek hem keyifli zaman geçirin, hem de bu kavramı öğrenmesi için bir iki ipucu verin. Yukarıda duran nesneler ile ,(bir kuş yuvası) aşağıda duran nesneler( bir bank) çizin ve bunların konumlarını konuşun.
  • Bir takım resimler göstererek, hangi nesnelerin yukarıda hangilerinin aşağıda olduklarını bulmasını sağlayabilirsiniz.

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:55

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0