Uzun-Kısa Kavramları

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 57 Saniye
Uzun-Kısa Kavramları

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, “Uzun-Kısa” kavramını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Kısa
  • Daha kısa
  • En kısa
  • Uzun
  • Daha uzun
  • En uzun
  • Uzunluk-kısalık
  • Boyut

 

  • Çocuğunuzla birlikte, uzun-kısa kavramları üzerinde konuşun. Birbirine oranla uzun-kısa nesneleri birbiriyle kıyaslayın. ‘’Bak burada uzun bir kule var, bu yaptığımız ise kısa bir ev’’. Benim boyum uzun, senin boyun ise kısa!’’
  • Aşağıdaki etkinliği birlikte yapabilirsiniz. ‘uzun’ denilen yerlere, bir sonraki söyleyişinizde kısa diyebilir, zıt kavramları öğrenmesini sağlarsınız. Bu etkinlik, uzun-kısa kavramını anlatırken jest ve mimiklerimizin nasıl olduğunu gösterirken, bir yandan çocuğun keyifli bir vakit geçirmesini sağlayacak.

 

Etkinlik
Kış geldi (Kollar ovuşturulur, üşüme hareketi yapılır)

Kar yağdı (Eller yukarıdan aşağa doğru yavaş yavaş indirilir)

Ayaklarım üşüdü (İki ayak üst üste getirilir ve ısınma hareketi yapılarak ovuşturulur)

Uzuuun çizmelerimi giyerim (Ayaktan dize doğru çizmeyi giyme hareketi yapılır)

Karda pat pat pat yürürüm. (Ayağa kalkılır ve yürünür.)

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Farklı büyüklükleri olan kalemleri, silgileri, çiçekleri toplayın. Büyükleri bir tarafa küçükleri bir tarafa toplayın. Büyük silgiyle de küçük silgiyle de aynı işi yapabileceğiniz üzerine konuşun. Bir şeyin büyük ya da küçük olmasının ‘daha iyi-daha kötü’ nitelendirilemeyeceğini tartışabilirsiniz.
  • Uzun-kısa kelimelerinin geçtiği cümleler kurun. ‘Melisa’nın saçları İpek’ten daha uzun’
  • Çocuğunuza uzun boylu hayvanların resmini gösterin. Örneğin zürafa gibi. Ya da aynı türden fakat boyları konusundan farklı olan hayvanların resimlerini gösterin ve karşılaştırın. Örneğin iki farklı tür köpek olabilir.
  • Çocuğunuzla birlikte aşağıdaki şarkıyı sık sık söyleyin. Şarkı söylemek ve ritm, çocuğun bazı şeyleri daha rahat öğrenmesine olanak sağlar. Aşağıdaki şarkıya bir ritm uydurun ve çocuğunuzla birlikte söyleyin.

 

ŞARKI

music-notes-background

Aynanın karşısına geçerimBoyumu da ölçerimBen uzunum bebektenAnnemdense kısayım

Büyüdükçe uzarım

Büyük işler yaparım

 

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Evde tüm aile bireyleri yan yana durarak boyunuzu ölçün. Hanginizin en uzun , hanginizin en kısa olduğunu belirleyin. Hatta bunu bir duvara çizebilirsiniz bile! Aylar içinde çocuğunuzun ne kadar uzadığını göreceğiniz gibi, onun uzun-kısa kavramını mekansal olarak da görebilmesine olanak tanımış olursunuz.
  • Bu etkinlik için tahtalara ya da evdeki yastıklara ihtiyacınız var. Bir müzik açın ve step yapın. Bir süre tahtanın/ yastığın üzerinde durun ve ‘Uzun’ deyin, aşağı indiğinizde ise ‘kısa’ deyin.
  • Deve-cüce oynayabilirsiniz. Deve dediğinizde ayağa kalkıp, cüce dediğinizde eğilin!
  • Parmakların ucunda havaya kalkıp yere eğilip, aşağıdaki tekerlemeyle birlikte öğrenme sürecini eğlenceli hale getirebilirsiniz.

 

Tekerleme

Zaman zaman uzunum (parmaklarınızın ucunda yükselin)

Zaman zaman kısa (eğilin)

Zaman zaman çoook uzunum (parmaklarınızın üstünde en fazla yükselebileceğiniz şekilde yükselin)

Zaman zaman çoook kısa (eğilin)

Zaman zaman uzun (yükselin)

Zaman zaman kısa (eğilin)

Zaman zamansa ne uzun ne kısa (şimdi normal boyunuzda kalın)

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Uzun-kısa kavramının hayat içindeki rolünden bahsedebilirsiniz. Boyunun kısa olmasından dolayı bazı uzun şeylere ulaşamayacağını, bunun için kullanacağı yöntemleri tartışabilirsiniz. Örneğin belki diş fırçasına ulaşamıyor fakat bir tabure yardımıyla çıkabiliyor. Bu çözümü ona öğretebilirsiniz.
  • İçinde uzun-kısa kavramlarının geçtiği hikayeler okuyabilirsiniz.

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bir sürü lego bu aktivite için hem keyifli hem öğretici olacak! Legolardan uzun bir bina yapın. Sonra adım adım Legoları çıkartarak binanın nasıl kısaldığını konuşun. Sonrasında ise, bir kısa bir uzun bina yapın ve farkları konusunda tartışın.
  • Uzun kağıtlar ve kısa kağıtlar kesin. Bunları yan yana koyun ve boyayın.
  • Bir resimdeki uzun insanları ve kısa insanları bulmasını sağlayın. Eğer bulamıyorsa siz yardımcı olun. Uzun, daha uzun, kısa , daha kısa gibi kelimeleri sıklıkla kullanın.

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:51

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0