Tablet ve Telefonlardaki Oyunların Çocuklarınız için Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 14 Saniye
Tablet ve Telefonlardaki Oyunların Çocuklarınız için Uygun Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuz için mobil uygulama seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Uygulamalar ve oyunlar ne kadar güvenilir?

Akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlara özel olarak hazırlanmış yazılımlar “Mobil Uygulama” olarak adlandırılıyor. Bu uygulamalar arasında çocuklara yönelik programlar da bulunuyor. Eğitim araçlarının görselleştiği ve mobil uygulamaların etkin bir şekilde kullanıldığı günümüzde teknolojinin nimetlerinden yararlanmak gerekiyor. Tablet ve telefonu tamamen yasaklamak yerine yükleyeceğiniz faydalı uygulamalar ile belli bir süre sınırı koyarak teknolojik aletlerin bilinçli kullanımına dair çocuğunuza yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğunuz için Google Play, Windows App, App Store mağazalarından mobil uygulama seçerken nelere dikkat etmelisiniz? Uygulamalar ve oyunlar ne kadar güvenilir? Uygulamalar ile kişisel bilgileriniz ve çocuğunuz takip altında mı? Onlar için ne tür mobil uygulamalar indirebilirsiniz?

Güvenlik İçin Dikkat Edilecekler

1. Yaş Aralığı
Bir uygulama seçerken en önemli konu hangi yaş aralığına uygun olduğudur. App Store’da uygulamanın hangi yaşa uygun olduğu açıklamanın içinde, Google Play’de ise uygulamanın isminin hemen altındaki PEGI ibaresiyle gösterilmiştir. Ayrıca, mağazaların yaşa göre listeme özelliği de mevcuttur. Doğrudan burayı seçerek çocuğunuza uygun uygulamaları detaylıca inceleyerek indirebilirsiniz.

2. Uygulama İçeriği
Çocuğunuzun yaşına uygun bir uygulama bulduğunuza inanıyorsanız, kullandırmadan önce oyun ya da uygulamanın içeriğini görmek adına uygulamayı açın ve mutlaka kullanın. Çocuğunuza faydalı olduğu kanaatine varırsanız çocuğunuzun programdan faydalanmasına imkân verin.

3. İzinler
Bazı mobil uygulamalar telefonunuzdaki rehber, galeri vs. gibi bilgilerinizin bulunduğu dosyalara erişim izni isteyebilirler. Bu uygulamalar resimlerinizi, e-posta ve diğer bilgilerinizi kullanır. Ancak bazı kötü amaçla yazılmış uygulamalar bunları 3. Kişilerle paylaşabilir. Mümkün oldukça bu tarz izin isteklerinde bulunan uygulamaları indirmekten ve izin vermekten kaçının.

4. Antivirüs Kullanımı
Tablet ya da akıllı telefonunuza mutlaka antivirüs programı kullanın. İndirmiş olduğunuz uygulamanın zararlı bir yazılım olması durumunda uyarı ve temizleme işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Eğer Android işletim sistemli bir cihaz kullanıyorsanız mutlaka AVL, Avast Mobile Security, Bitdefender Antivirüs Free gibi programlardan birisini indirin. iOS işletim sistemine virüs bulaşması çok zordur, ancak işletim sistemi kırılmış bir iOS cihaz tehlikelere açıktır. iOS için ise McAfee Mobile Security, Avira Vault ve Norton Mobile Security gibi programlarla virüslerden güvenle korunabilirsiniz.

5. Reklam İçeriği
İndirmeyi düşündüğünüz uygulamanın reklam ve uygulama içi satın alma içerip içermediğini mutlaka inceleyin. Mümkün oldukça reklam içermeyen uygulamalar seçmeye özen gösterin. Çünkü uygulama çocuğunuza uygun olsa da, uygulamada çıkabilecek reklamlar ve bu reklamların yönlendirdiği web siteler zararlı ve olumsuz içerikler barındırabilir. Bu nedenle reklamsız ve ücretli uygulamaları tercih etmeye çalışın. Reklam içeriyorsa; çocuğunuz oynuyorken cihazınızın internetini kapatmanız reklam çıkmasını yüzde 90 oranında büyük bir oranda engelleyecektir. Bazı uygulamalar internet bağlantısı gerektirmeyen reklam da içerebiliyor. Size ücretli veya ücretsiz reklamsız uygulamaları tercih etmenizi, reklam içerenleri de öncesinde oynayarak reklamları incelemenizi öneririz.

6. Kategori Seçimi
İndireceğiniz mobil uygulamanın bulunduğu kategorinin çocuğunuzun ihtiyaçlarına hitap etmesine dikkat edin. Kategoriler bölümünde yer alan Aile, Çocuk Yetiştirme, Eğitim, Etkinlikler, Kitaplar ve Referanslar, Kitaplıklar ve Kısa Sunumlar, Oyunlar gibi alanlara girerek çocuğunuza hitap eden, yaşına uygun, eğitici, bilgilendirici veya faydalı programları indirebilirsiniz.

7. İndirme Sayısı
Uygulama mağazasından indirmeyi düşündüğünüz uygulamanın alt kısmında kaç kişi tarafından indirildiği gösterilir. Bir uygulamanın birçok kişi tarafından indirilmiş olması o uygulamanın iyi olduğunu göstermeye yetmese de belirleyici etkenlerden biridir.

8. Değerlendirme Puanı
Mobil uygulamanın altında yer alan ve kullanıcıların puanlaması sonucu 5 üzerinden bir değerlendirme rakamı belirlenir. Uygulama seçerken 4 ve üzeri puanı olan uygulamalar daha fazla tercih edilebilir. Kaç kullanıcı tarafından puan verildiğine de dikkat etmelisiniz.

9. Açıklamalar
Uygulama marketlerinde yer alan her uygulamanın altında oyunun içeriği ile ilgili açıklayıcı bilgiler yer alır. Bu bilgileri mutlaka okuyun. Açıklamada yer alan uyarıları dikkate alın.

10. Tanıtım Videosu
Uygulamaların üst kısmında yer alan tanıtım videolarını izleyin. Oyunun genel özellikleri hakkında bilgi sahibi olursunuz.

11. Yorumlar
Uygulamaların altında yer alan olumlu veya olumsuz kullanıcı yorumlarını mutlaka okuyun. Teknik yorumları mobil cihazınızın özelliklerine göre dikkate alırken, içerikle ilgili olanları faydasına göre değerlendirin.

Öneri: İnternetteki risk ve tehditlerden, zararlı oyun ve uygulamalardan haberdar olmak için güncel teknoloji haberlerini, aile forumlarını takip edin. Kendinizi ve çocuğunuzu bu risklere karşı koruyun, çocuğunuzu bilgilendirin.

 

Önemli Hatırlatma: Bu içerik ilgili uzman danışman tarafından okuyucumlarımızı bilgilendirme amaçlı hazırlanmıştır. Kendinizin veya çocuğunuzun sağlığı ile ilgili her konuda, bir tıp doktoruna veya çocuk eğitimi ve psikolojisi alanında çalışan uzmanlara danışmanızı tavsiye ederiz.

Kaynak: Klinik Psikolog/Aile Danışmanı Murat ATİLA, www.trtcocuk.net.tr/ebeveyn-akademisi/ebeveyn-olmak/guvenli-ve-yararli-mobil-uygulama-ve-oyunlari-nasil-secersiniz

İlk Yayın Tarihi: 4 Aralık 2018 @ 14:30

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0