Selektif Mutizm Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 11 Saniye
Selektif Mutizm Nedir?

Selektif mutizm çocuklarda 3 yaşından itibaren görülen, tedavisi mümkün olan ve oldukça ender rastlanan bir hastalıktır. Genetik değildir. Kısaca kişinin konuşma becerisi olmasına rağmen konuşmamasıdır.

Bu çocuklar ev gibi kendilerini rahat hissettikleri ortamlarda akıcı bir biçimde konuşabilirken, okul ve kreş gibi ortamlarda konuşmamayı tercih ederler. Selektif mutizm olan çocuklar bu ortamlarda ya hiç konuşmaz ya da fısıldayarak tek heceli kelimeleri kullanırlar.

Aslında tüm çocuklarda girdiği yeni ve yabancı ortamlarda konuşmama durumu gözlenebilir. Çocuğa selektif mutizm tanısı koyulabilmesi için, çocuğun sosyal hayatını ya da okul başarısını etkileyecek şekilde bir aydan uzun bir süre konuşmaması gerekir.

Bu çocuklarda konuşulanı anlamama gibi bir sorun yoktur.  Kekemelik, konuşulanı anlamama gibi sorunlarla birlikte konuşmama gibi bir durum varsa, bunu selektif mutizm olarak değerlendirmek yanlış olur.

Geçici mutizm ve sürekli mutizm olarak ikiye ayrılır.

Geçici mutizmde, çocuk genellikle 5 yaşından küçüktür. Konuşmama durumu 6 aydan kısa süredir vardır. Çocuk yalnızca belirli bir ortamda konuşmaz ve konuşmama durumu her zaman değildir.

Sürekli mutizmde ise, çocuk 5 yaşından büyüktür, 6 aydan uzun süredir konuşmuyordur. Çocuk birden fazla ortamda konuşmaz. Konuşmama davranışı süreklidir.

Selektif mutizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Tedavi edilmezse kişi içine kapanık ve özgüveni düşük bir birey olabilir. Ayrıca akademik başarılar ve sosyal hayat da sekteye uğrar.

Selektif mutizmin tedavisi uzun bir süreçtif. Uzmanlar tarafından psikolojik destek verilerek çocuğun kaygı seviyesinin düşürülmesi ve özgüveninin yükseltilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Tedavi boyunca anne ve babanın, çocuğun zaman geçirdiği kreş gibi diğer ortamlardaki yetişkinlerin durumdan haberdar olmaları ve destek olmaları gerekir.

Selektif mutizm tedavisi olmuş ve düzelmiş kişiler daha sonra “Kalabalık ortamlarda konuşmaktan korkuyordum”, “Sesimin başkaları tarafından duyulmasından korkuyordum” diyerek durumlarını açıklamışlardır.

Ebeveynler Ne Yapabilir?

Eğer çocuğunuza selektif mutizm tanısı konulmuşsa, öncelikle konu hakkında doğru bilgileri edinmelisiniz.

Tedavi sürecinin çok uzun olabileceğini kabullenmelisiniz.

Çocuğunuzu, konuşması için zorlamamalısınız.

Çocuğunuzun, konuşurken zorlandığını, kaygı duyduğunu anlayışla karşılamalı ve bunu çocuğunuza hissettirmelisiniz

Çocuğunuzun küçük başarılarının farkına varmalısınız. Çabalarını takdir etmeli, onu desteklemeli ve övmelisiniz.

Selektifm mutizm, tedaviyle düzelebilen bir rahatsızlıktır. Doğru tedavi, ailenin desteği ile çocuk bu hastalığı atlatabilir. Ancak baskıcı tutumlar, çocuğun içine kapanmasına durumun daha da kötüye gitmesine sebep olur.

Selektif mutizmli çocuklar hakkında bir ön yargı, bu çocukların konuşmayı reddettiğinin düşünülmesidir. Ancak selektif mutizmli çocuklar konuşmayı reddetmez, konuşamayacak gibi hissederler.

İlk Yayın Tarihi: 4 Ağustos 2018 @ 15:46

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0