Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
Renklerin Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Bir çocuğun yaşına göre hangi renkler onun için uygun olur ya da hangi rengi seçen çocuk yardım çağrısı yapıyor, bunu anlamamız mümkün. Giydiğimiz kıyafetlerde seçim yaptığımız renkler, çevremizde gördüğümüz ve bizi iyi hissettiren renkler aslında karakterimizin birer parçasıdır. Bu çocuk da olsa, bir birey olan çocuklar için de geçerlidir.

Kişisel gelişim uzmanı Hilal İnan “Çocukların dünyaya gelmeden renkleri belirleniyor. Mavi veya pembe… Ailemize katılacak bireylerin cinsiyeti belli olduğunda ihtiyaç listesindeki tüm ürünlerin rengi de belli oluyor. Bebek doğduğu andan itibaren pembelerle veya mavilerle karşılanıyor. Bebekler 6 aylık olduktan sonra renkleri net olarak görebiliyor. Bu sürede kırmızının içinde olduğu yüksek kontrastlı renkler bebeklerin dikkatini çekiyor. Bugün bir farklılık olsa, turuncu için kız rengi, yeşil için erkek rengi dense ya da ebeveyn kendi yeni doğacak bebeğinin rengini kendisi belirlese nasıl olur? Ben, kişisel gelişim uzmanı olarak bu konuda özgürlük olmalı diyorum.” diye belirtmektedir.

Renklerle alakalı farklı kültürlerde farklı uygulamalar vardır. Örneğin Çin’de mavi kız bebeklerin sembolüdür. Amerika’da mavi ve pembe etkisi halen devam etmekte, ancak farklı renk alternatifleri de tüketiciye sunulmaktadır.

Yapılan çalışmalarda renklerin çocuklarda öğrenme, yaratıcılık ve verimliliğe etkisi olduğu görülmüştür. Yapılan renk kombinasyonlarının da çocuk psikolojisi üzerinde büyük etkisi vardır. Örneğin sarı renklerin ağırlıklı olduğu dekorasyonda huzursuz olan bir çocuk, sarı, mavi ve yeşil kombinasyonlu bir odada huzurla uyuyacaktır.

Renklerin yetişkinler üzerindeki etkisi ile çocuklar üzerindeki etkisi aynıdır diyebiliriz. Örneğin kırmızı renk hem yetişkinlere hem de çocuklara enerji verir. Fakat zaten enerjik olan bir çocuğa kırmızı renk daha da hareketlilik vereceği için, bu durum öğrenmede güçlük yaşamasına neden olabilir.

Ayrıca bir çocuk ne kadar küçükse odasında kullanılan renkler de o kadar sade olmalıdır.

Çocuklar 4 yaşından itibaren renk seçmeye başlarlar. Çocuğunuzun seçtiği renklere göre duygularınızı anlamanız mümkün:

Kırmızı renk güveni, hayatı ve tehlikeyi simgeler.
Mavi rengi seçen çocuklar duygularını ifade edebilir.
Yeşil rengi seçen çocuklar uyumludur.
Sarı rengi seçen bir çocuk mutludur.
Kahverengi rengini seçen çocuk karamsardır.
Mor renk ise çocuğun desteğe ihtiyacı olduğunu göstermektedir.

Hilal İnan: “10 yaş sonrası çocuklar renk tercihlerini değiştirebiliyor. Tanıdığım bir çocuk daha önce sadece canlı renkleri severken, 10 yaşında tamamen siyah renk kullanmaya başladı. Mevsimsel değişiklik de yapmadı. O zaman hedefi modacı olmaktı. 12 yaşından sonra siyahtan farklı renklere geçiş başladı. Bu geçişler çocuklarda genel olarak görülebiliyor. Bir erkek çocuğu asla kırmızı giymem derken, 10 yaş sonrası tercih edebiliyor. Trendleri izleme, anne veya babayı modelleme de burada devreye giriyor.” Diyerek çocukların renk seçiminin 10 yaşından sonra doğal olduğunu ve dış faktörlere bağlı olarak değişebileceğini belirtmektedir.

Çocuk gelişiminin ilk 4 yılı zihinsel gelişim için e kritik evredir. İnsan zekasının %50’si 0-4 yaş arasında, %30’u 4-8 yaş arasında, %20’si ise 8-17 yaş arasında gelişmektedir.

Çocuklarınızın giysilerinde gündüzleri canlı renkler kullanmalı, ancak uyurken kullandığınız kıyafetlerinde pastel, soft renkler kullanarak sakin bir uyku yaşamalarını sağlayabilirsiniz.

Renk konusunda çocukları yönlendirmeden gelişimlerine katkıda bulunmak ise en güzelidir. Çocuğumuzun bizim sevdiğimiz şeyleri sevmeyebileceğini anlamalı ve buna saygı göstermeliyiz.

 

Kaynak:www.pudra.com

İlk Yayın Tarihi: 16 Haziran 2018 @ 16:35

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Eğitim

İlk 1000 Gün Çok Önemlidir

Çocuklarda beyin gelişimi açısından, ilk anlar önemlidir. Unicef, bir çocuğun yaşamındaki ilk yıllarının önemi ve ilk deneyimlerin beyin gelişimi üzerindeki etkileri konusunda farkındalığı arttırmayı hedefliyor. Doğumdan itibaren ilk 48 ay içerisinde, beyin hücreleri her saniyede Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0