Öperken Tuz Tadı Geliyorsa

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 5 Saniye
Öperken Tuz Tadı Geliyorsa

Genlerimiz yalnızca fiziksel özelliklerimizi değil, hastalıklarımızı da çocuklarımıza aktarıyor. Kistik Fibroz da yaşamı olumsuz etkileyen bu hastalıklardan birisidir. Kistik fibroz akraba evliliklerinin sıkça görüldüğü ülkemizde oldukça yaygın bir hastalıktır.

Kistik fibroz, son derece önemli bir sağlık sorunudur ve ülkemizde her 3 bin doğumdan bir bebek bu hastalıkla dünyaya gelmektedir. Genetik geçiş gösteren kistik fibroz akraba evlilikleri göz önüne alındığında bu oranın daha çok olduğu tahmin edilmektedir. İlerleyici olan akciğer hastalığının yanında, bir çok organın salgı bezlerini de etkilediği için karaciğer, üreme organları, bağırsak ve pankreasta da problemler ortaya çıkabiliyor. Maalesef kistik fibrozun kalıcı bir çözümü bulunmamaktadır. Hastalık ömür boyu devam eder. Ancak tedavilerle hastaların daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürdürebilmeleri amaçlanmaktadır.

Kistik fibrozda 7. kromozomun uzun kolundaki kistik fibroz transmembran düzenleyici (CFTR) proteinde bir gen mutasyonu meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak hücrelerden dışarıya klor salgılanamamakta ve klor ve sodyum yani tuz, hücre dışına çıkamadığından su da hücre içine girememektedir. Sonuç olarak oluşan elektrolitten ve sudan fakir koyu ve yapışkan sıvılar, akciğerlerde havayollarını tıkamakta, bu da enfeksiyonlara ve ilerleyici akciğer hasarına sebep olmaktadır.

Kistik fibroz birden fazla sistemi tutabildiği için başvuru nedeni ve klinik de çok farklı olabiliyor. Anne ve babanın akraba olması ve yeni doğan döneminde kardeş ölüm öyküsünün olması tanıyı güçlendiriyor. Ayrıca bebeğin ilk kakasının katı ve bağırsağa yapışık olması, bol miktarda ve yağlı kaka, çocukluk döneminde yinelenen solunum yolu enfeksiyonları, büyüme geriliği, anemi, çocuğun yemesine rağmen kilo alamaması, ödem, rektumun dışarı doğru sarkması doktora başvuru sebepleri arasındadır.

Bu çocukların terleri de çok tuzlu olduğu için çoğu zaman öpüldüklerinde tuz tadı alınabiliyor.

Ülkemizde 2015 başlangıcından bu yana KF’ye yönelik yeni doğan tarama testi uygulanıyor. Bunun için bebek doğduktan sonraki 2. veya 3. gün topuk kanı alınarak bir test uygulanır. Bu testin sonucu yüksek olursa, kesin tanı ter testi ile konuluyor.

Kistik fibroz genetik bir hastalık olduğu için, uygun tedavi gen tedavisidir. Gen tedavisinde henüz sonuca ulaşılamamıştır fakat araştırmalar devam etmektedir.

Kistik fibroz bir çok sistemi etkilediği için, tedavisinde birden fazla doktorun işbirliği içinde çalışması gerekmektedir.

İlk Yayın Tarihi: 6 Aralık 2017 @ 23:10

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0