Montessori Metodunu Ev İçinde Nasıl Uygulayabilirsiniz?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 7 Saniye
Montessori Metodunu Ev İçinde Nasıl Uygulayabilirsiniz?

Ülkemizde montessori hızla yayılmakla birlikte, bazı ebeveynlerde montessorinin katı kuralları olduğu ve yalnızca gelir düzeyi çok yüksek ailelerin uygulayabileceği gibi bir yanılgı bulunmaktadır. Fakat durum böyle değildir. Montessori felsefesine ilgi duyan anne ve babalarımız için ev içinde çocuğunuz için ne gibi düzenlemeler yapabileceğinizi sizler için araştırdık.

Montessori eğitiminin sanıldığı gibi katı kuralları yoktur, aksine öğretmenin müdahalesini azaltmaya yardımcı olan materyallerden faydalanılmaktadır. Çocuğun bağımsızlık kazanması, işlerini kendi başına yapabilmesi ve mümkün olduğunca az yardım alması hedeflenmektedir. Bunun için çocuğun problem çözme becerilerinin, yaratıcılığının ve muhakeme becerilerinin geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Evinizin içinde yapabileceğiniz bazı düzenlemelerle, siz de montessori metodunu evinizde uygulayabilirsiniz. Bunlar,

Çocuğun oyuncaklarının sepete veya kutuya konulmaması gereklidir. Oyuncaklarını görebileceği yerlerde olmalıdır.
Çocuğunuzun duvarlarına astığınız nesnelerin, çocuğunuzun göz hizasında olması gerekir.
Çocuğunuzun kıyafetlerini sınırlı tutmalısınız, böylece çocuğunuz giyeceği kıyafeti seçmekte zorlanmaz, seçmek için hevesi olur.
Seçimlerini uygulayabilmek adına, giyecek dolabında çocuğun giymesini istemediğiniz kıyafetleri koymamalısınız.
Raflara koyduğunuz oyuncakların, kitapların sayısı sınırlı olmalıdır.
Çocuğunuzun banyoda kendi başına elini yıkayabilmesi, dişlerini fırçalayabilmesi için düzenlemeler yapmalısınız, lavabonun önüne alçak ve kaymayan bir tabure koymak gibi.
Oyuncak tabak, çatal vs. yerine gerçekleri ile oynamasına izin vermelisiniz.
Çocuğun yatağı kendi inip çıkabileceği yükseklikte olmalıdır. Böylece ebeveynlerinden bağımsız hareket edebilir.
Çocuğun odası mümkün olduğunca sade olmalıdır.
Eşyaların yeri mümkün olduğunca değiştirilmemelidir. Çocuğun kendisini ve çevresini keşfettiği dönemde sürekli eşyaların yerinin değiştirilmesi doğru olmaz.
Yemek servisini yetişkinlere nasıl yapıyorsanız, çocuklarınıza da aynı şekilde yapmalısınız.
Çocuğa yemek yeme konusunda ısrarcı davranılmamalıdır.
Çocuğun hızına ayak uydurulmalıdır, evde, dışarda gezerken çocuk arabası mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.
Plastik oyuncaklar yerine çocuğun duyularını hareket ettiren ahşap oyuncaklar tercih edilmelidir.
Çocuğun boyuna uygun masa ve sandalye bulundurulmalıdır. Böylece boyama yapmak istediğinde onları rahatlıkla kullanılabilir.
Evde çocuğu sınırlandırmak yerine, çocuğun kendine zarar verebileceği nesnelerin ortadan kaldırılması gereklidir.
Çocuğun bakımında yardımcı olacağı bitki ya da hayvan bakılabilir. Fakat hayvanların da canlı olduğu, oyuncak olmadığı bilincini çocuğun kazanması sağlanmalıdır.
Televizyon, tablet ve bilgisayar gibi teknolojik aletlerin kullanımına mümkün olduğunca sınırlama koyun, çocuğun izlediği ve oynadığı programların uygun olduğundan emin olun. Yalnız teknolojinin içine doğan yeni neslin tamamen teknolojiden mahrum bırakılamayacağını da göz önünde bulundurun.

İlk Yayın Tarihi: 24 Ekim 2017 @ 10:29

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0