Mongol Lekesi ve Doğum Lekeleri Nedir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 17 Saniye
Mongol Lekesi ve Doğum Lekeleri Nedir?

Mongol lekesi diğer bir adıyla Moğol lekesi yenidoğan bebeklerde sıklıkla görülür. Ebeveynler ilk bakışta bu lekeleri morluk yada bir cilt hastalığına benzettikleri için endişeye kapılırlar, ancak endişe edecek bir durum yoktur.

Mongol lekesi çoğunlukla bebeklerin kuyruk sokumu ile bel kısmında görülür. Bir yada birden fazla leke olabilir. Lekeler genellikle bir tanedir, nadiren birden fazla leke görülür. Kız ve erkek bebeklerde aynı oranda oluşur. Lekelerin boyutları ise birkaç santimden 20 santime kadar olabilir. Mongol lekelerinin boyutları diğer lekelerden daha büyüktür fakat bebeğin vücut alanının %5’ini geçmezler.

Türklerde, Moğollarda, Güney Asya halkında, Kuzey ve Orta Asya Türklerinde, Kızılderililerde, Doğu Afrikalılarda görülür. Mongol lekesi genellikle ilk 5 yıl içerisinde kendiliğinden kaybolur. Çocuğun 6 yaşına kadar lekeler kalabilir. Ancak bazı durumlardaysa bu lekeler kalıcı olarak erişkinlikte de kalabilir. Doğu Asya halkının çocuklarının neredeyse tamamında mongol lekesi bulunabilir.

Mongol lekesi metabolik hastalıklarla ortaya çıkabilir.

Nadir de olsa mongol lekesi bazı metabolik hastalıklarla oluşabilir. En sık ‘Hurler Hastalığı’, “Hunter mucolipidosis”, “Niemann-Pick” ve “Mannosidosis” ile birlikte görülmektedir. Ayrıca dudak yarıkları ile birlikte de mongol lekesi görülebilir.

Mongol lekeleri bebeğin derisinde kabarık olmayan, yuvarlak, oval ya da düzensiz şekillidirler. Lekelerin rengi yeşilden maviye ve gri ile siyaha kadar değişkenlik gösterebilir. Bu renkler bebeğin ilk yılında daha koyu renkli olur ve yıllar içerisinde rengi açılarak kaybolur. Mor renkli olabilmesi, çocuğun istismara maruz kaldığı gibi yanlış izlenimlere sebep olabilir.

Doğum Lekesi Nedir?

Doğum lekesi ise, mongol lekeri kadar seyrek ve belirli ırklara özel değildir. Bir çok bebekte doğumdan sonra görülmektedir. Doğum lekelerinin sebebi bilinememektedir, hamilelik ya da doğumdan sonra olan bir olaydan kaynaklanmazlar. Çoğu zaman zararsızdırlar. Lekelerin bir çoğu tedaviye gerek kalmadan zamanla kendiliğinden geçer.

Doğum lekelerinin çeşitleri nelerdir?

Birçok doğum lekesi çeşidi bulunmaktadır. Genellikle damarsal doğum lekeleri, düz lekeler, hemanjiomlar görülmektedir. Doğum lekelerinin türünün belirlenebilmesi için haftalarca ve hatta aylarca takibi gerekebilir.

Doğum lekelerinin bir çoğu tedavi gerektirmemekle birlikte nadiren tedaviye gerek görülebilir. Böyle durumlarda çocuk ilkokul çağına gelmeden tedavisi yapılmaz. Eğer nefes almada güçlük yada görmede zorlanma gibi sorunlar oluşuyorsa ilkokul çağına kadar beklenmez.

Halk arasında doğum lekelerinin annenin hamileliği sırasında aş erdiği yiyeceği yiyemedi zaman ya da izinsiz olarak bir yiyeceği yediği zaman, bebeğinin o yiyeceğin lekesi ile dünyaya geldiği gibi bir inanç vardır, ancak bu inancın aslı yoktur.

İlk Yayın Tarihi: 19 Eylül 2016 @ 19:57

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0