Bebeklerde Hafıza Gelişimi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 17 Saniye
Bebeklerde Hafıza Gelişimi

Bebeğiniz sonraki dönemlerinde hatırlayamasa bile, oluşturduğu ilk anılar bebek gelişiminde önemli rol oynamaktadır. Daha doğmadan önce bile bebekler, anne karnındayken belli başlı durumları ve deneyimleri (özellikle sesleri) algılayıp, ayırt edip, bunları farkında olmadan beyninde tutmaya başlarlar. Örnek olarak bebeğinizin anne karnındayken sizin sesinizi duymasıyla beraber sesiniz, bebeğinizin beynine kaydedilir ve ileriki zamanlarda onu diğer seslerden ayırt etmesini sağlar.

Bebekler Ne Zamandan İtibaren Hatırlamaya Başlar?

Yeni doğan bebekler annelerinin seslerini, emzirilmeye başlayan bebekler ise annelerinin kokusunu 1 hafta içerisinde öğrenmeye ve hatırlamaya başlarlar.

Daha önce görmüş oldukları kişi veya objeleri hatırlamaları ve ayırt etmeleri ise 3. aydan itibaren başlar. Üç aylık bebeklerden itibaren bebekler kendilerine 1 ila 6 gün öncesinde gösterilmiş olan oyuncak veya resimleri tanıyabilecek hale gelirler.

9 aylık bebekler ve sonrasında, bebekler artık daha ayrıntılı bir şekilde daha belli başlı şeyleri hatırlamaya başlarlar. Örneğin artık oyuncaklarını nereye koyduklarını hatırlayabilir veya daha önce görmüş olduğu bir hareketi tekrarlayabilir. Ancak bu hatırlamalar uzun süreli zamanları kapsamazlar ve bebeğiniz tarafından ilerleyen yaşlarda unutulur.

Beyinde uzun süre duran hatıralar ise 14 ile 18. aylar arasında gelişir. Ancak genellikle bebeğiniz 3 yaşına basana kadar, ileriki zamanlarında da hatırlayabileceği hatıralar hafızasında yer etmez.

Bebeklerin Hafıza Gelişimine Yardımcı Olmanın Yolları

  • Bebeğinize sık sık yeni deneyimler kazandırın. Bebeğinizin beyin hücreleri yeni deneyimler kazandıkça gelişir. Bebeğinizle oynayacağınız oyunlara yeni durumlar, oyuncaklar veya hareketler eklemek, bu hücrelerin bağlanmasını hızlandıracaktır. Örneğin banyo yaparken bir oyuncak ile oynamanın yeni bir yolunu göstermek veya normalde gördüğünden farklı bir fiziksel yapıdaki (sıvı, kum, jel vb.) nesneleri tanıtmak iyi bir yöntem olacaktır.
  • Bebeğinizin yeni deneyimlerini sık sık tekrar etmesini sağlayın. Bebeğiniz bir eylemi tekrar ettikçe beyninde bu deneyim daha da pekişecektir. Belli bir rutin oluşturmaya çalışın.
  • Bebeğinize pozitif yaklaşın. 5 aylık bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada bu bebeklerin, mutlu anılar ve bu anıları çağrıştıran objeleri beyinde tutmaya daha yatkın olduğu görülmüştür. Bebeğiniz sizin duygu durumunuzdan ciddi şekilde etkilendiğinden, sizin de bebeğinizle zaman geçirirken neşeli ve mutlu olmanız bebeğinizi önemli ölçüde etkileyecektir.
  • Özellikle bebeklerde dil gelişiminin önemli bir noktası da bebeğiniz ile konuşmak ve mümkün olduğunca çok kelime duymasını sağlamaktır. Bebeğinizle sık sık sesli bir şekilde konuşun ve kendisi ses çıkarmaya başladığında ona size cevap vermesi için fırsat tanıyın.
  • Bebeğinize erken yaşlardan itibaren kitap okumak hem hafıza hem de dil gelişimi için çok önemlidir. Kitap okumayı düzenli hale getirin.

İlk Yayın Tarihi: 28 Mart 2016 @ 16:16

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuz Sizi Taklit Ediyor

Çocuğunuzun rahatsız olduğunuz davranışlarını, yargılamadan önce şunu bilmeniz gerekir; Çocuğunuz sizi taklit ediyor! Taklit çocukların öğrenmesindeki en önemli unsuzlardan birisidir. Çünkü çocuk taklitle başta sosyal beceriler olmak üzere dil ve birçok beceriyi öğrenir.  1 yaşından Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Çocuklarda Balık Yağı Kullanımı

Anneler çocuklarını büyütürken en çok sorun yaşadıkları konulardan birisidir beslenme konusu. Yeterince besleniyor mu? Sağlıklı besinler tüketiyor mu? Yedikleri yeterli mi? İştahsız mı? İştah açıcı şuruplar kilo yapar mı? Balık yağı gerçekten faydalı mı, kilo Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0