İştahsız Çocuklar için Tavsiyeler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 58 Saniye
İştahsız Çocuklar için Tavsiyeler

Eğer siz de çocuğunuzun iştahsız olduğundan yakınan ebeveynlerdenseniz, aşağıdaki tavsiyeleri uygulayarak çocuğunuza beslenme alışkanlığı kazandırabilirsiniz.
Çocukta yemek yeme arzusunu 3 şey uyandırır… 

  1. Yemeği yediği mekan, 
  2. Yemeği yedirenin davranışları, 
  3. Yemeğin kendisi. 
Bu üç maddeyi doğru kurgularsanız, çocuğunuza yemek yeme alışkanlığı kazandırabilirsiniz. 
Öncelikle kendinize şunu sormalısınız: Biri bana zorla istemediğim bir şey yaptırsa nasıl karşılık veririm? 
Eğer çocuğunuzun beyin gelişiminin ilk yılları olan bu önemli süreçte, çocuğunuza zorla yemek yedirmeye çalışırsanız, bu bilgiler çocuğunuzun bilinç altına yerleşerek, ömür boyu yemek yeme konusunda sıkıntılar yaşamasına neden olabilirsiniz. 
Çocuğunuza yemek yeme alışkanlığı kazandırabilmeniz için aşağıdaki tavsiyelerden bazıları sizin için de mutlaka işinize yarayacaktır: 
  • Yemek yedirirken televizyon izletmek doğru bir alışkanlık değildir. Özellikle televizyonla yemek yiyen çocuklar aslında ne yediğinden çok televizyona odaklanır. Haliyle yemek işlevini öğrenemezler. Bunun yerine yemek yedirirken bir hikaye anlatmak, bir masal yaratmak ya da şarkılar söylemeniz daha fazla etki sağlayacaktır.
  • Mutlaka “ aferin, gayet iyisin..” gibi onore edici cümlelerinizle onu cesaretlendirin. Ancak bunu da çok fazla abartarak çocuğun yemeği bir araç olarak kullanmasını da engelleyin.
  • Yemek yeme süreniz olmalı. Bu süre tüm aile bireylerinin yemeklerini bitirerek masadan kalktığı süre olmalı. Bunun için arada bir “baba yemeğini bitirmek üzere.. “ ya da “ birazdan hep beraber yemeğimizi bitireceğiz.” tarzında açıklamalarla yemek süresi hakkında sinyaller verin.
  • Yemek süresi bittiği zaman mutlaka kalkın. Sadece onun yemeğini yedirmek için ekstra vakit harcamayın.
  • Her yemeği çocuğunuzun yemesi gerekiyor gibi bir anlayışı yıkın. Karşınızda küçük bir insan var. Tercihleri ve istekleriyle onu kabullenmeyi öğrenin. Ancak buradan da red ettiği her şeye de evet deyin demiyoruz. Kurallarınız ve sınırlarınız olsun. ancak bu kurallar sert ve can acıtıcı olmasın…
  • Her hafta yeni bir gıda ekleyin. Sürekli ve sıklıkla değişen farklı gıdalar sunmanız da çocuk tarafından istenmeyebilir. İlk hafta bir çay kaşığı ölçüsüyle deneyeceğiniz tarhana çorbası, sonrasında bir çorba kaşığı zamanla 4-5 çorba kaşığına kadarki geçişi sağlayacak şekilde bir sıralama yapmalısınız. Bir sonraki hafta yayla çorbası daha sonraki hafta domates çorbası.. sırayla ama az az yavaş arttırarak..
  • Yemeklerde figürsel süslemelere yer vererek, değişik şekiller yada yaratıcı sanatsal yeteneğinizle daha da ilginç hale getirebilirsiniz. Örneğin küçük çeri domateslerini ikiye bölün. Bunların bir tanesini küçük kare şeklindeki ince bir dilim ekmeğin üzerine koyun. Sonrada üzerine birkaç çöre otu.. ortaya harika uğurböcekleri çıkacak. Bunu yemek çocuğunuz için daha eğlenceli gelecektir.
  • Abur cuburları yemek sonrası ödül olarak kullanın. Ancak bu abur cuburları daha sağlıklı yapabilirsiniz. Hazır bir paket cips yerine, evde ince ince kesilmiş patatesleri fırında kızartmak ya da kocaman bir paket çikolata yerine çikolatalı bir süt içmek hem bu isteğini azaltacaktır hem de daha sağlıklı beslenmesini sağlayacaksınızdır.
  • Eğer çocuğunuz sadece süt içiyor peynir, yoğurt gibi besinleri yemiyorsa çok zorlamayın. Zaten o ürünlerden alacağı proteini sütten almaktadır. Ancak alıştırmak adına özendirici yada küçük hilelere başvurabilirsiniz. Meyvalı yoğurt yada kaşarlı tost yapmanız gibi..
  • Aşırı kaygılı ebeveynlerin çocukları da genelde kaygılı oluyor. Ayrıca iştahsız.. Bu nedenle yemekle ilgili kaygılarınızı çocuğunuza yansıtmayın. Özellikle çocuğunuzda yemeğe karşı aşırı tepki, kusma, yemeği ağzında tutma gibi sorunlar var ise çocuğunuz yemeğe değil size tepki veriyor demektir.
  • Yemek yemeği bir cezalandırma aracı olarak kullanmayın. Eğer bunu yapmazsan yemek yiyeceksin gibi tam tersi eğer yemeğini yersen şunları yapabilirsin tarzı açıklamalara olabildiğince fırsat vermeyin.
  • Sizin sevmediğiniz yemeği yemeyecek diye bir kaide yok. Bu nedenle mutlaka siz yemeseniz de sevmediğiniz gıdaların tadına bakmasını sağlayın.
  • Yemek yeme saatlerini huysuz ya da gergin olduğu, uyku öncesi yada hemen uyku sonrası zamanlarda yapmayın. Olabildiğince keyifli ve huzurlu saatleri kollayın ve bu saatleri kullanın.
  • Açlık ve doymak kavramlarını öğretin. Özellikle yemek saatleri yaklaştığında sürekli ne kadar acıktığınızı söyleyin. Karnınızı ovun dilinizle dudaklarınızı yalayın. Çocuğunuzda yemeğe karşı istek algısını oluşturun. Aynı şekilde yemek bittiğinde de ne kadar doyduğunuzu anlatın. Bu iki kavramı öğrenmesi çok önemli..
  • Özellikle yaşadığınız memnuniyeti yada memnuniyetsizliği sözlerinizle vurgulayın. Çok üzüldüm yada çok mutlu olduk tarzında ki ben dili ifadelerini kullanın.
Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Diğer Menüler

Bebek Emzirme Pozisyonları

Yeni doğum yapmış annelerin en büyük endişelerinden biri bebeğini nasıl emzirecekleridir. Özellikle ilk defa doğum yapmış anneler hem anneliğe alışma, hem bebeğini doğru ve yeteri kadar besleme hem de doğum yorgunluğu ile birlikte moral bozukluğu Devamını oku…

Diğer Menüler

Anne Sütünün Bebeğin Bağışıklık Sistemine Katkısı

Anne sütü her geçen gün üzerinde çeşitli araştırmalar yapılan ve bir çok özelliği ile insanı hayrete düşüren mucize bir besin olarak bilinmektedir. Uzmanların tavsiyelerine göre anne sütü, bebeğin beslenmesinde çok önemli bir yer tutmaktadır ve Devamını oku…

Diğer Menüler

Beslenme Sorunları 3: Çocuğum Yemek Seçiyor

Beslenme sorunları yazı dizimizin 3. makalesinde, aşırı derecede yemek seçen çocuğunuzla ilgili neler yapabileceğinizi açıklayacağız. Neden çocuğum bu kadar çok yemek seçiyor? Eğer katı gıda ile beslenecek yaşa geldiyse, bu tür gıdalar ile beslenmek çocuğunuzun Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0