Şımarıklık: Bebeklikte Alınacak Önlemler ve Yapılmaması Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 41 Saniye
Şımarıklık: Bebeklikte Alınacak Önlemler ve Yapılmaması Gerekenler

Şımarık küçük bir çocuk hemen hemen her ebeveynin kabusudur. İlgi çekmek için ağlayan, istediğini alamayınca yeri göğü inleten çocuklar, hem gelecekte davranış problemlerine daha yatkın olur, hem de ebeveynleri çileden çıkarır. Acaba bu istenmeyen tavırların ve davranışların temeli bebeklikte atılıyor olabilir mi?

Bebeğinizin dünyadaki ilk 12 ayı boyunca hemen hemen her dakikanız bebeğinizin isteklerine cevap vermekle geçer. Bu da tabii ki bebeğinizin beslenme, temizlik, rahatlama vb. ihtiyaçlarını kendisi karşılayamaması durumundan kaynaklanmaktadır. Bununla beraber, bebeğinizin ilk 12 ayındaki bazı davranışlarınızın bu dönemle beraber bitmesi gerekir. Bu davranışlara devam etmek, bebeğinizde ileriki yıllarda davranış bozukluklarına yol açacak, kısaca “şımarıklık” olarak adlandırdığımız, “kendini dünyanın merkezi olarak görmek” gibi bir davranış biçimine neden olacaktır. Peki bebeklik döneminden çocuğunuzu şımartacak ebeveyn davranışları nelerdir, bu konuda bebeklik döneminde nasıl önlemler alınmalıdır?

Bebeğinizin Ağlamasına Hemen Tepki Vermek, Kucağa Almak

Bebeğinizin dünyadaki ilk üç ayı boyunca bu son derece normal bir harekettir. Bu yaştaki bebeklerin ağlamaları bir ihtiyaçlarının giderilmesi için bir istek olduğundan, bu isteğe hemen tepki vermek, kucağınıza alarak rahatlatmak son derece normaldir. Bununla beraber, 3. aydan itibaren bebeğinizi hemen kucağınıza almak yerine, rahatsızlıktan kaynaklandığını düşündüğünüz ağlamalarda, bebeğinizi okşayarak veya bir şarkı söyleyerek, kucağınıza almadan sakinleştirmeyi deneyebilirsiniz. Bebekler 9. aydan itibaren ağlamalarının dikkat çektiğini farketmeye başlarlar. Bu nedenle bu yaştan itibaren her ağladığında dikkat çeken, kucağa alınan bir bebek, bundan sonraki her isteği için de ağlamayı seçecektir. Böylesi bir durumda, bebeğinizin neden ağladığını tespit edin (açlık, yorgunluk veya rahatsızlık) ve buna göre tepki verin. Örneğin, bebeğiniz herhangi bir nedenden dolayı uyuyamıyorsa, onu hemen kucağınıza almak yerine, yumuşak bir ses tonuyla ve arkadaşça bir vücut diliyle onunla konuşmaya başlayın. Elini yumuşakça tutun ve bu şekilde sakinleştirin.

İlk Yayın Tarihi: 6 Mayıs 2015 @ 15:48

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuğunuzun Takıntılarını Anlamak

Küçük çocukların eşyalara, karakterlere, giysilere ve kişilere takıntıları biz ebeveynlere çoğu zaman garip gelebilir. Sürekli belli bir kıyafeti giymek isteyen, gittiği her yere oyuncak hayvanını da götürmek isteyen bir küçük çocuk sahibi ebeveynler bu konuda endişelense Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Bebek Gelişiminde Teknolojinin Rolü

Hepimiz gelişen teknoloji ile beraber bebek ve bebek gelişimi için en iyisini yapmayı istiyor ve bu konuda bir emek sarf ediyoruz. Ayrıca hemen her bebek ve çocuk artık teknolojiye doğmakta ve teknolojiyle iç içe büyümektedir. Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuklarla Kaliteli Zaman Geçirmek

Çocuğuna yeterince ilgi ve sevgi gösteren ebeveynlerin aklını değişen yaşam koşullarımızla birlikte yeni bir soru daha kurcalıyor. Çocukla kaliteli zaman geçirmek… Ebeveyn olmak sürekli yeni bir şeyler araştırmayı ve öğrenmeyi de beraberinde getiriyor. Çocuğuyla ilgilenen, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0