Emziren Anneler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 49 Saniye
Emziren Anneler İçin Sağlıklı Beslenme Önerileri

Birçok yeni anne, emzirme dönemlerine diyet yapmanın, anne sütlerini nasıl etkileyeceği konusunda endişe duyuyorlar. Akılda tutulması gereken bazı ipuçları dışında, yediğiniz ve içtiğiniz anne sütünüzü büyük oranda etkilememektedir. Anne sütünü mucizevi yapan da budur. Süper bir beslenme diyeti uygulamıyor olsanız bile, vücudunuz sütünüzü bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun olarak üretir.  Tabi diyetinizi çok düşük kalorilerde tutmadığınız ve özel bir yiyecek grubunu tüketmemeniz (Örneğin vejetaryenlik) durumları hariç.

Bebeğiniz bu gibi durumlarda eksik besleniyor olmasa da, bu sizin sağlıklı olacağınız anlamına gelmez. Çünkü anne sütünüz üretilirken, tüketmediğiniz besinler vücudunuzda bulunduğu kadarıyla tüm rezervleriniz kullanılır. Ta ki rezervleriniz tükenene kadar. Ayrıca yeni doğmuş bir bebeğe bakmanın fiziksel taleplerini karşılayabilmek için güç ve dayanıklılığa da ihtiyacınız vardır.

Emzirmek annelere sık sık açlık hissi verir. Çünkü vücudunuz anne sütü üretebilmek için sürekli çalışır. Hamilelik sırasında yapmanız gerektiği gibi ara ara sağlıklı küçük atıştırmalıklar tüketerek açlığınızı ve enerji düzeyinizi kontrol altında tutabilirsiniz.

Emzirme döneminde sağlıklı beslenme için öneriler;

Kalori hesaplama

Emzirme döneminde bir kadının ortalama günlük ihtiyacı kalori 2000 ile 2500 arasındadır. Ancak kalıplara bağlı kalmak yanlıştır. Çünkü ihtiyacınız olan kaloriyi etkileyen birçok faktör bulunur. Bunlar gün içerisindeki fiziksel aktiviteleriniz, metabolizmanızın nasıl işlediği, ne sıklıkla emzirdiğiniz gibi faktörlerdir.

Eğer kilo almaktan endişe duyuyorsanız, bir uzmandan yardım alarak ihtiyacınız olan beslenme rutinini, almanız gereken kaloriyi belirleyebilirsiniz.

Yavaş yavaş ve sürekli bir kilo kaybını hedeflemelisiniz

Yapmanız gereken en doğru şey, yavaş yavaş kilo vermeyi hedeflemektir. Hamilelik öncesi kilonuza dönmek için kendinize bir zaman dilimi belirleyin. Örneğin 1 yıl.

Birçok kadın sağlıklı beslenme ve ortalama bir egzersiz programı ile haftada yarım kilo verebilir. Haftada 1 kilodan fazla kilo vermeniz, sütünüzün kalitesini etkileyebilir.

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk iki ay diyet yaparak kilo vermeye çalışmamalısınız. Bu enerjinizi düşürebilir ve sütünüzün kalitesini bozabilir. Ancak aşırı kilolu veya obez iseniz, doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.

Çeşitli sağlıklı yiyecekler tüketin

Sağlıklı bir beslenme için çeşitlilik ve denge önemlidir. Tüm besin gruplarından tüketmeniz bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamanıza yardımcı olur. Öyleyse, dün yemediğiniz bir şeyler tüketmeye çalışın.

Tahıllar, kepekli tahıllar, taze sebze ve meyveler, şeker ve işlenmiş nişastaya göre hem daha fazla besin sağlar hem de daha çok enerji verir.

Sağlıklı yağlar tüketin

Zeytinyağı, kanola yağı, avakado, fındık gibi sağlıklı yağları tüketin.

Sağlıksız yağlar hem sizin için zararlıdır hem de anne sütünüzün kalitesini bozar. Sağlıksız yağların bebekler üzerindeki etkileri tam olarak bilinmemekle birlikte, yetişkinler üzerinde uzun vadede, kötü kolesterolün artmasına ve iyi kolesterolün düşmesine neden olduğu, kalp sağlığını kötü etkilediği bilinmektedir.

Katkı maddeleri konusunda dikkatli olun

Böcek ilacı gibi maddelerin anne sütünüz vasıtasıyla bebeğinize geçebileceğini unutmamalısınız. Bunun için yediğiniz gıdaları bolca yıkadığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca mevsimine uygun sebzeler tüketmeniz, organik sebzeleri tercih etmeniz ve yerel marketlerden alış veriş yapmanız doğru olacaktır.

Yediğiniz balıkta seçici olun

Emzirirken balık da dahil olmak üzere protein kaynaklarını tüketmelisiniz. Ancak bazı balık türleri emziren veya hamile kadınlara, çocuklara zararlı olabileceğini unutmayın. Hangi balık türlerinin sizi için uygun olduğunu araştırın.

Bol su için

Emzirirken bol bol su içmelisiniz. İçtiğiniz suyu kayıt altına almanıza gerek yok, eğer idrarınız açık renkli ise bu yeterince su içtiğinizi gösterir.

Çeşitli tatlar tüketin

Emzirirken yediğiniz yiyeceklerin tatları sütünüzle bebeğiniz tarafından algılanır ve bebeğiniz katı gıdalara geçtiği zaman bu yiyeceklere karşı yabancılık çekmez. Bu yüzden baharatlı vb. çok çeşitli yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

Bazı durumlarda yedikleriniz bebeğinizde alerjiye sebep olabilir. Bu yüzden bebeğinizi ve yediklerinizi iyi gözlemlemeli, eğer bebeğinizde kaşınma, kızarıklık gibi belirtiler gözlemliyorsanız, o besini diyetinizden çıkarmalısınız.

 

Kaynak: www.babycenter.com

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

İki Dil Bilen İnsanların Beyninde Daha Fazla Gri Maddeye Rastlandı 

Cerebral Cortex dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre iki dil konuşabilen insanların beyinlerinin yönetici kontrol bölgesinde daha fazla gri maddeye rastlandı. Geçtiğimiz yıllarda, iki dillilik anlayışının oldukça değiştiği bir gerçek. Eskiden iki ana dile sahip olmak Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0