Bebeklerde ve Çocuklarda Nitrat Zehirlenmesi

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 0 Dakika 50 Saniye
Bebeklerde ve Çocuklarda Nitrat Zehirlenmesi

Nitratın doğrudan zehirleme etkisi yoktur. Ama insanlar ve geviş getiren hayvanların sindirim sistemindeki bakteriler, nitratı nitrite indirgiyor ve bu da zehirlenmeye yol açıyor. Özellikle süt çocuklarında vücut ağırlıklarının her 1 kilosu için 5mg nitrat alınması halinde zehirlenme görülüyor.

Hangi yiyeceklerde nitrat bulunur?

Nitrat, yeşil yapraklı sebzelerde ve kök sebzelerde bulunur. Brokoli, havuç, lahana, şalgam, pancar, karalahana ve ıspanak gibi yiyeceklerin kesinlikle 3 aydan küçük bebeklere verilmemesi gerekir. 

Bu sebzelerin içerdiği nitrat miktarı, yetiştiği toprağa, gübreye, yağış durumuna göre değişiklik gösterir.

Nitrat zehirlenmesi bebeklerde Mavi Bebek Sendromu’na sebep olabilir. Bu yiyecekler kesinlikle 3 aylık bebeklere verilmemelidir ancak 6 aydan küçük bebekler için de zararlıdır. Bebeklerin mideleri, 6. aydan sonra bu yiyeceklerdeki bakteri ve nitrat ile baş edebilecek kadar gelişmektedir.

Neler Yapabilirsiniz?

Nitrat zehirlenmesi, günümüzde sık meydana gelmez ancak yine de tedbirli olmakta fayda var. Bebeğinizin aşırı miktarda nitrat almasına engel olabilmek için bu yiyeceklerin haşlama suyunu, yaptığınız yemek ve çorbalarda kullanmamalısınız. Haşlama sırasında bu sebzelerin içerisindeki nitratın büyük bir kısmı haşlama suyuna geçer.

Ayrıca bu sebzelerle yapılan yemekleri iki defadan fazla ısıtmamak gerekir. Nitrat bu tür yeşil yapraklı sebzelerde genellikle damarlı kısımlarda daha yoğundur. Bu nedenle bebeklerinize bu sebzelerle yemek yaparken yapraklı kısımları tercih ederek de önlem almış olursunuz.

Nitrat Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Huzursuzluk
  • Beslenme ve ağlama sırasında çabuk yorulma
  • Çomak parmak
  • Parmak gibi uç noktalar olmak üzere vücudun sık sık morarması
  • Çocuğun sürekli çömelmesi,

nitrat zehirlenmesinin belirtilerindendir.

Ayrıca, dudağın çevresi, ağız içi, tırnak dipleri, parmak uçları ve yüz gibi tenin ince olduğu yerlere bakılarak da kolayca tespit edilir.

Yukarıdaki belirtilerin bir ya da birkaçını bebeğinizde gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız

Nitrat zehirlenmesi tedavi edilebilir bir hastalıktır.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sigaranın Emzirme Sürecine Etkileri

Herhalde sigaranın zararlarını duymamış olanınız yoktur. Milyonlarca insanın kendilerine verdiği en büyük zarar olan sigara, bebeğiniz için de tabii ki çok zararlı. Peki, sigara içen bir anne bebeğini emzirmeli mi? Emzirirse bebeğe ne gibi etkileri Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0