Kurban Bayramı ve Çocuklar

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
Kurban Bayramı ve Çocuklar

Bayramlar çocuklarımız için özel günlerdir. Bayramlarda yeni ve güzel kıyafetler giyilir, harçlıklar toplanır, şekerler toplanır, el öpülür, gezmelere gidilir. Bayram heyecanı ailenin diğer bireyleri gibi çocuklar için de daha bayram gelmeden başlar. Bu özel günlerimize maalesef gölge düşürülüyor. Çünkü zaman geçse de, teknoloji ilerlese de çocukların kurban kesimine tanık olması bir türlü engellenemiyor! Oysa çocukların hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak yara almamaları için kurban kesimlerine tanık olmamaları gerekir. Üstelik kurban kesimini çocukların izlemesi için hiçbir sebep yoktur.

Kırsal kesimdeki çocuklar için hayvanların yenmek için kesilmesi biraz daha kabul edilebilir ve aşina bir durumken, şehirdeki çocuklar için kurban konusu hem korku hem de merak uyandıran bir konudur. Çocuğun kurban kesimini merak etmesi son derece doğaldır. Çünkü çocuk için bilmediği her şey merak uyandırır. Ancak çocuk merak ettiği için ebeveynlerinin kurban kesimini izlemesine izin vermemesi gerekir. Çünkü her ne kadar merak etse de çocuk bu olaydan etkilenir.

Kurban kesimini izleyen bir çok çocuk hayanın canının yanıp yanmadığını, neden kesildiğini, ölüp ölmediğini, hayvanın ailesine ne olacağını vb. sorular sorar ebeveynlerine.

Kurban kesimi ve bunun amacı soyut kavramlardır. Çocuklar 11 yaşına kadar bu kavramları anlayamazlar. Bu yüzden ilk okul çağından önce ve hatta 12 yaşına kadar çocukların kesinlikle kurban kesimine tanık olmamaları gerekir.

Bazı aileler de kesecekleri hayvanı bayramdan bir süre önce satın alır ve evlerinde beslemeye başlarlar. Bu geçen süreçte çocuk hayvanla arasında bir bağ kurar. Hayvanı besleyebilir, sevebilir ya da yakın gözükmese bile o hayvanın varlığına alışmış olabilir. Çocuğun bayram sabahında kalktığında hayvanın yerinde olmadığını görmesi ve kesildiğini öğrenmesi bu gibi durumlarda travmaya sebep olur. Travmaya sebep olmaması için mutlaka çocuğa daha önceden hayvanın neden orada olduğu, ne amaçla kullanılacağı açıklanmalıdır. Elbette en uygunu çocuğun kesilecek olan hayvanla bir arada bulunmaması ve aralarında bağ kurulmamasıdır.

Çocukların kurban bayramlarında ölümle alakalı daha sık sorular sordukları da görülmektedir. Bu sorulara çocuğun yaşına uygun cevaplar verilmesi gerekir. Fakat örneğin ‘Çok iyi bir hayvandı bu yüzden Allah kesmemizi istedi’ gibi bir cevap, çocukta iyi olanların kesileceğine dair bir yanılgı da oluşturabilir.

Çocukların kurban kesimine tanık olmaması, kurban kesim alanlarında bulunmaması yanında televizyonda da bu görüntüleri izlememesi gerekir.

Eğer çocuğunuz kurban eti yemek istemezse kesinlikle baskı yapmamalısınız. Çocuk çok etkilenir ve uzun süre devam eden uyuyamama, et yememe gibi sorunlar olursa mutlaka bir uzmandan destek almalısınız.

Et yiyemeyen, kesemeyen, çiğ etin kokusuna dayanamayan, normal et yemesine rağmen kurban eti yiyemeyen, yalnızca kıyma formunda yiyebilen bir çok insan vardır. Bu insanların çoğunun küçüklüklerinde kötü bir kurban bayramı hikayesi vardır. Bu yüzden çocuğunuza kurban bayramında daha dikkatli davranmanız, korkularını anlayarak ona yardımcı olmanız, sorularını dürüstlükle yanıtlamanız, kesinlikle kurban kesimini izletmemeniz ve eğer istemiyorsa kurban eti yemesi konusunda zorlamamanız çok önemlidir.

Kurban kesmek ibadettir ancak, kendi çocuğunuzu bu görüntülerden korurken diğer çocuklar için de duyarlı davranmanız, kesilecek hayvanı korkutmadan çamur ve kan yağını arasında bırakmadan kesmeniz, parçaları ortada görülecek şekilde bırakmamanız gerekmektedir.

Sevdiklerinizle birlikte mutlu bayramlar diliyoruz…

 

İlk Yayın Tarihi: 1 Eylül 2017 @ 13:01

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Çocuğunuzun İç Sesini Olumlu Bir Şekilde Nasıl Etkileyebilirsiniz?

Hepimizin bir iç sesi vardır. Bazen çok ümitsiz olduğumuz zamanlarda bize ‘Yapabilirsin!’ diyerek güç veren, bazen de ‘Hayır başaramayacağım!’ dememize sebep olan iç ses. Bize bazen güç veren ve bazen de ümitsizliğe kapılmamıza sebep olan Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Ebeveyn-Çocuk İlişkisinde Kaliteli Vakit

Ebeveynin dikkat ve ilgisini tamamen çocuğa verdiği, her iki tarafın da keyif alarak beraber geçirdiği süreye ebeveyn-çocuk ilişkisinde “kaliteli vakit” denmektedir. Her ne kadar ilerleyen yaşlarda arkadaş ilişkileri ön plana çıkıp ebeveynler çocuklarıyla ilişkilerinde kendilerini Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0