Bebekler için Kavramlar: İlkbahar

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 39 Saniye
Bebekler için Kavramlar: İlkbahar

MEVSİMLER

Bu aktivite de diğer aktivelere benzer şekilde,çocuğunuzun bir kavramı öğrenirken tek bir koşula bağlı kalmaması ilkesine bağlı kalarak hazırlanmıştır. Bu paketle birlikte, çocuğunuz mevsimleri öğrenirken;dilsel, bilişsel ve fiziksel aktiviteleri yaparak, etkin bir şekilde öğrenme sürecine katılacaktır. Bununla birlikte siz bu süreçte kendinizi bir şey öğretmek zorunda olmaya odaklamak yerine, çocuğunuzla geçireceğiniz keyifli vakte odaklamayı unutmayın. Bununla birlikte, haftalık olarak hazırlanmış olsa da, bu paketteki mevsim etkinliklerini; eğer o mevsimde yaparsanız çok da verimli bir öğrenme sürecine katkıda bulunmuş olursunuz!

İLKBAHAR

İlkbahar sözcüğüyle ilgili birkaç kelimeyi buraya yazıp, bunlara da dikkat çekerek kullanalım.

  • Mevsim
  • Yağmur
  • Yeşillenmek
  • Çiçeklerin açması
  • Ağaçların açması
  • Kuşların ötüşü

İlkbaharla ilgili etkinliklere; havanın ısınmaya başlaması, ilkbaharda yapılabilecekler, nasıl giyinilmesi ve neler yenilmesi gerektiği konular hakkında konuşarak bir giriş yapabilirsiniz.

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • İlkbahar mevsiminin içinde bulunduran hikayeler okuyun. Sonrasında bu hikayeler hakkında tartışabilirsiniz.
  • İlkbaharın sizde neler hissettirdiğini konuşun. Kışın gittikten sonra ilkbaharın geldiği ve soğuk havadan çıktıktan sonra gelen bu havanın sizde ne gibi duygular uyandırdığını çocuğunuza anlatın.
  • Çocuğunuzla birlikte aşağıdaki şarkıyı sık sık söyleyin. Şarkı söylemek ve ritm, çocuğun bazı şeyleri daha rahat öğrenmesine olanak sağlar.

 

ŞARKI

Kuşları dinle bak ne güzel

Ne güzel ötüyor kırlarda

Çiçek çiçek dolaşır kelebek

Bal yükü var arılarda

Lalala lalla

Leyleği gördüm dün havada

Süzüle süzüle uçuyordu

Sevinç içindeydi kuzular

Hepsi kırda koşuyordu

Lalala lalla

İlkbahar geldi

Her yer yeşile döndü

Çiçekleri getirdi

FİZİKSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla, ilkbahar yağmurunun nasıl yağdığını taklit eden bir dans yapın. Önce, oldukça yumuşak şekilde düşen bir yağmur gibi dans edin, sonra ise şiddetli bir yağmur gibi dans edin ve arada bunlar arasında geçiş yapın.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • İlkbaharda havaların nasıl bir değişime uğradığını ve çevrenin nasıl bir dönüşüme uğradığını tartışın.
  • İlkbaharda nasıl giyinilmesi gerektiğini konuşabilirsiniz. Havanın ısınmaya başlamakla birlikte, yağmurların geldiği ve yine de dikkat edilmesi gerektiği üzerinde durabilirsiniz.
  • Kışın giydiği ve ilkbaharda artık giyilmeyecek çok kalın kazak, bot gibi giysileri birlikte katlayıp, onların yerine diğer mevsimlik giysilerini birlikte çıkarabilirsiniz.
  • Dışarı çıkın ve ilkbaharın tüm güzelliği hakkında konuşun. Kıştan sonra uyanan doğa, ağaçlar, öten kuşlar, havanın güzelleşmesi, yağmurlar, günün artık daha geç kararması gibi pek çok şeye dikkat çekip, baharın coşkusuna çocuğunuzun da katılmasını sağlayabilirsiniz.
  • Eğer kışlık kıyafetleri seneye giyilmeyecek kadar küçülüyor ve bunları paylaşacağı bir kardeşi bulunmuyorsa, çocuğunuzla bu giysileri Çocuk Esirgeme Kurumu gibi ihtiyacı olan kurumlara bağışlayabilirsiniz!

 

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Birlikte bir çiçeği büyütmeye ne dersiniz? Bunu şüphesiz kışın da yapabilirsiniz fakat doğanın uyanışına benzer bir etkiyi göstermek için, evde yetiştirebileceğiniz küçük bir çiçek alın ve çocuğunuzla bunu sulayıp çiçek vereceği ana kadar beklemesini sağlayın.
  • Çocuğunuzla birlikte bir ilkbahar resmi yapın. Bu resimde ilkbahara ait pek çok şeyi kullanın. Örneğin açmış çiçekler, yeşillenmiş çimler ve ağaçlar, uçan kuşlar gibi. Sonrasında bunu, çocuğunuzun görebileceği bir yerde sergileyin .( buzdolabının üstü ya da bir ilkbahar köşesi)
  • İki farklı mevsimin olduğu resimleri bulun ve aradaki farklar üzerine konuşun.
  • İlkbaharın simgelediğini düşündüğünüz bir rengi, -örneğin bu yeşil olabilir- o haftanın rengi seçin ve o rengin olduğu giysiler giymeye özen gösterin.

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:49

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0