Hamilelikte Şeker Yüklemesi Testi Zararlı Mıdır?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 47 Saniye
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Testi Zararlı Mıdır?

Son dönemlerde hamilelikte şeker yüklemesi yapılmasının bebeğe zarar verebileceği gibi iddialar söz konusu. Biz de hamilelikte şeker yüklemesinin zararlı olup olmadığı ve neden şeker yüklemesine ihtiyaç durulduğunu sizler için araştırdık.

Hamilelikte neden şeker yüklemesi yapılır?

Hamileilkten önce salgılanan insülin yeterliyken, hamilelikte meydana gelen kilo artışı ve vücuttaki değişiklikler anne adayının insülin ihtiyacını arttırır. Yeterli insülin salgılanmadığındaysa gestasyonel diyabet oluşur. Bu genellikle geçici bir durumdur. Hamileliğin 29. haftasından sonra ortaya çıkar. Şeker yüklemesi hamileliğin 24 ila 28. haftaları arasında yapılır. Böylece şeker yüklemesi testi sayesinde zamanında bir sorun olup olmadığı tespit edilebilir.

Şeker yüklemesi testi nasıl yapılır?

Şeker yüklemesi testi iki şekilde yapılabilir; Damar yolu ile ve ağızdan. Ağızdan yapılan ve “oral glukoz tolerans testi” (OGTT) adı verilen yöntem daha yaygın olarak kullanılır.

24-28.haftalar içerisinde hamilelikte meydana gelen şeker hastalığını saptamak için 50 gr glukoz yükleme testi uygulanır. Test aç veya tok karnına yapılabilir, fark etmez.

Eğer; aşırı kilolu olma sorunu, iri bebek öyküsü, birinci derecedeki yakınlarda ya da daha önceki hamileliklerde gestasyonel şeker öyküsü gibi risk etkenleri varsa, şeker yükleme testi ilk muayenede uygulanır. Yukarıdaki risklerden birisinin söz konusu olduğu olan hamileliklerde, test sonuçları normal çıksa da 24-28. haftalarda yeniden uygulanmalıdır.

50 gr glukoz yükleme sonucu 130-140’dan yüksek çıkarsa 3 saatte tamamlanan 100 gr oral glukoz testi uygulanır. Gtt için anne adayı 3 gün 300 gr karbonhidrat içeren beslenme programı ile beslenir. Anne adayı bu 3 günde normal günlük hayatını sürdürmelidir. Üçüncü günün akşamından sonra, 12 saat hiç yemek yememeli ve sabah kanı alınmalıdır.

Sonra 100 gr glukoz 5 dk içinde içirilmelidir. Daha sonra 1, 2 ve 3. saatlerde kan şekeri ölçülür.

Açlık > 95 1. Saatte>180 2. Saatte >155 3. Saatte >140

Buradaki 4 değerden 2 ya da daha fazlası anormal ise gestasyonel şeker teşhisi konulur. Eğer tek değer yüksek çıkmışsa test 1 ay sonra tekrar yapılmalıdır. 50 gr şeker yükleme test sonucu 190’dan yüksek ise 100 gr OGTT uygulamasına gerek yoktur. Açlık kan şekeri bakılır, eğer 95’in üzerinde ise hamile anne adayı gestasyonel diyabet olarak değerlendirilir ve tedaviye başlanır.

Hamilelikte şeker tedavisi nasıl yapılır?

Hamileler normal şeker hastaları gibi ilaçlar kullanmazlar. Diyet ve spor yapılması gerekir. Bunun için anne adayının doktoru ve diyetisyeni uygun bir diyet programı hazırlarlar. Bahsedilen egzersizler, yüzme, yürüyüş, düşük tempolu koşu gibi hafif egzersizlerdir. Diyetle birlikte egzersizin yapılması, kan şekeri seviyelerinin düzelmesine yardımcı olur.

Şeker yükleme testi yaptırmamak nelere sebep olabilir?

Anne karnında ani bebek ölümü gerçekleşebilir.

Diyabet bir annenin çocuğunun ilerde obez olma ihtimali yüksektir.

Annenin şekeri yüksekse, bebek daha iri olabilir. Bu da doğum sırasında oluşabilecek kazaların riskini arttırır.

Düşük riski artar.

Bebekte kalp ve sinir sistemi anomali riskini arttırır.

Bebeğin akciğer gelişiminin yavaşlamasına sebep olur. Bu da doğumdan sonra solunum zorluğuna sebep olur.

Hamile olmadan önce diyabet olmayan anneler iddialardan dolayı bu testi yaptırmayı reddedebiliyorlar. Ülkemizde şeker testi için yasal bir zorunluluk bulunmamakta. Ancak eğer şeker yükleme testi yaptırmamaya karar vermiş olsanız bile sizin ve bebeğinizin sağlığı için en azından gebelik şekeri varmış gibi diyet ve egzersiz yapmanız gerekir.

Şeker yüklemesi testi zararlı mıdır?

Bir bardak kolada yaklaşık 30gr şeker bulunur. Ayrıca gün içinde tükettiğimiz bir çok yiyecek ve içecekte de şeker bulunmaktadır. Hamilelikte anne adayına maksimum 100gr şeker yüklenir. Yani yaklaşık 3 bardak kola içilmiş kadar şeker yüklemesi yapılır. Bu miktarın ne anneye ne de bebeğine bir zararı yoktur.

İlk Yayın Tarihi: 7 Ağustos 2017 @ 18:09

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0