Hamilelikte Kaliteli Uyku İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 33 Saniye
Hamilelikte Kaliteli Uyku İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hamileliğin ilk haftalarında bebek beklemenin heyecanıyla çoğu anne adayının uykuları kaçar. Zaman ilerledikçe ise uyku hamile kadınların vaz geçilmez bir parçası olur. Sürekli uyumak isterler. Özellikle bulantı ve kusma sorunu yaşayan anne adayları uyku sırasında bu şikayetlerini daha az hissettiklerinden, neredeyse tüm gün uyumak isterler. İlk 6 ay boyunca bu böyle devam eder.

Bebek büyüdükçe uykuya dalmak zorlaşmaya başlar. Özellikle sırt üstü veya yüz üstü yatmaya alışık olan kadınlar yan taraflarına dönerek uykuya dalmakta güçlük çekebilirler.

Bebeğin ve rahmin büyümesi aynı zamanda karın boşluğunun da azalmasına neden olur. Bu da  karın içi basıncının artmasına ve karın boşluğu ile göğüs boşluğunu ayıran diyafram kasına baskı yapmasına neden olur. Oksijen ihtiyacı artacağından daha sık nefes alıp verilmeye başlanır. Sık nefes alıp vermek nefes darlığına neden olur ve nefes nefese kalınır. Bu durum özellikle yatarken belirginleşir ve uykuya dalmakta güçlük yaşanır.

Büyüyen rahim aynı zamanda mesaneye de baskı yapar, mesanenin kapasitesi azalır ve bu da sık tuvalete çıkma isteği uyandırır. Hamilelik ilerledikçe damarlarda dolaşan kanın hacmi %30-50 arasında artar. Bu artış böbreklerden geçen kan miktarında da artışa sebep olur. Sonuç olarak böbrekler daha fazla kan süzer ve daha fazla idrar üretir. Özellikle geceleri sık sık tuvalete gitme isteği hamile kadının uykusunun kaçmasına neden olur.

Tüm gün boyunca bacakların normalden daha fazla yük taşımak zorunda kalması ve birde buna kalsiyum eksikliği de ekleniyorsa bacak krampları görülebilir. Kramplar da hamilelikte uyku güçlüğüne neden olabilmektedir.

Hamilelikte salgılanan hormonlar vücutta istemsiz olarak çalışan tüm düz kaslarda gevşemeye ve yavaşlamaya neden olur. Bu yavaşlama sindirim sisteminde de ortaya çıkar. Sonuçta midenin boşalması gecikir. Mide içeriği özellikle yatar pozisyondayken yemek borusuna geri kaçabilir ve yanmaya neden olabilir. Bu durumun asıl sebebi yemek borusu ile mide arasında Sfinkter adı verilen kapının gevşemesidir. Bu durum uykuya dalmada ve uykuda kalmada zorlanılmasına sebep olabilir. Bu yüzden akşamları aşırı yememek ve yüksek yastık kullanmak yardımcı olur.

Hamileliğinizin erken dönemlerinde yana dönerek uyuma alışkanlığını kazanmak ilerleyen zamanlarda yardımcı olur. Hamileliğin son zamanlarındaysa dizleri kendinize doğru çekerek yan yatmak rahat uyku pozisyonlarından birisidir.

Dizleri çekerek ve yan yatarak uyumak vücuttaki kirli kanın vücudun alt kısmından kalbe taşıyan inferior adı verilen büyük toplar damar üzerindeki baskının azalmasına ve dolaşımın kolaylaşmasına yardımcı olur. Özellikle sol tarafa dönerek yamak daha etkilidir. Aynı zamanda sola dönerek yatıldığında rahim da sola kayar ve karaciğer üzerindeki baskı azalır. Bu da dahat rahat hissedilmesine yardımcı olur.

Uyku sırasında farkında olmadan pozisyon değiştirdiğinizi görürseniz endişelenmenize gerek yoktur. Yatış pozisyonu kolay kolay kontrol edilemez. Zaten özellikle son trimesterda sırt üstü yatmak oldukça rahatsız edicidir ve farkında olmadan sırtüstü dönseniz bile bir süre sonra rahatsız olur ve uyanırsınız.

Hamile yastıkları hamilelik döneminde rahat uyuyabilmek için oldukça yararlıdır.

Yatmadan birkaç saat önce sıvı tüketimini azaltmak gece tuvalete çıkma sıklığını azaltır. Ancak bunun için gün içerisinde yeteri kadar sıvı alındığından emin olunmalıdır.

Uyku saatlerinin belirli olması da uykuya rahat dalabilmekte yardımcı olur.

İlk Yayın Tarihi: 15 Ağustos 2017 @ 23:33

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0