Göbek Bağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 56 Saniye
Göbek Bağı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Göbek Bağı (Kordonu) Bakımı

Göbek bağı, anne karnındaki bebek ile annesi arasındadır ve bebeğe beslenmesi, gerekli minerallerin aktarımı, oksijen gibi pek çok gerekli faktörün iletimini sağlar. Yaklaşık 50 santim uzunluğundaki göbek bağı doğumun ardından göbeğin 2-3 santim yukarısından klempe edilir ve kesilir. Bebek nefes almaya başladığında oksijen bebeğin akciğerlerine gider ve bu damarların fonksiyonları biter.

Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Bebeklerin göbek bağı ortalama 5 ila 15 gün içerisinde düşer. Zamanından önce veya sonra düşmesi ise sorunlara sebep olabilir. Göbek bağının erken düşmesi durumunda kanama veya enfeksiyon riski olabilir. Bir ay geçmesine rağmen halen göbek bağının düşmemesi ise bebekte anatomik veya immünolojik bozukluk meydana getirebilir. Eğer göbek bağı tam olarak kurumadan düşerse, göbek deliğinin çevresinde pembe renkte ve yumuşak bir kitle görülebilir. Bu kitle granülom olarak adlandırılır. Granülom bir bakıma göbek bağının dipten düşmeyip bir parçasının kalmasıdır. Bu kalan parça genellikle 3-4 gün içerisinde kendiliğinden düşer. Fakat bebeğin çamaşırı sürekli akıntı ile kirleniyorsa doktora başvurulmalıdır.

Göbek Bağı Kendiliğinden Düşmeli

Göbek bağı zamanı geldiğinde kendiliğinden düşecektir, düşmesi için dokunmamalısınız. Eğer bir aydan uzun süre göbek bağı düşmemişse, doktora başvurmalısınız. Göbek bağı düşerken birkaç damla kanama olabilir, fakat bu kanama birkaç damladan fazlaysa doktora başvurmanız doğru olur.

Göbek Bağını Temiz ve Kuru Tutmalısınız

Göbek bağı, yeni doğmuş bebeğin enfeksiyon kapabileceği yerlerden birisidir. Bu yüzden temizliğine özen gösterilmeli, gün içerisinde birkaç defa temizliği yapılmalıdır.

Göbek Bağı Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğumun ardından hastaneden ayrılırken size pansuman yapmanız için bir sıvı verirler. Antiseptik solüsyon veya %70’lik alkol kullanarak bebeğinizin göbek bağını günde 1-2 defa temizlemelisiniz. Kullandığınız bu ilaçları yalnızca bebeğinizin göbek kordonuna sürmelisiniz. Göbek bağına takılan kordonu yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak pansumanı yapabilirsiniz. Mandalın alt kısmına da pansuman yapmalısınız. Mandalın alt kısmına pansuman yapılmayan göbek bağları daha geç düşer.

Göbek bağına dokunmak bebekte ağrıya veya acıya sebep olmaz.

Ebeveynlerin yeni doğmuş bebeklerinde en çok korktuğu şeylerden birisi olmasına rağmen, düşünülenin aksine göbek bağına veya mandalına dokunarak hareket ettirmek bebeğin canının yanmasına veya ağrımasına sebep olmaz.

Banyo Yaptırırken

Göbek bağının düşmesine kadar geçen 2-3 haftalık süreçte bebeği yıkamamak kirlenmesine ve dolayısı ile enfeksiyon kapma riskine sebep olabilir. Bebeği bu süreçte yıkayıp yıkamamak konusunda farklı görüşler olmakla birlikte, göbek bağı düşene kadar banyo yaptırmak yerine, yumuşak bir süngerle temizliğini yapabilirsiniz. Eğer banyo yaptıracaksanız da, göbek bağının temizliğini sona saklayarak, su değdirmeden, temizleyici solüsyonu ile temizleyerek kurutmalısınız. Göbek bağını kurutma işlemini temiz bir bez ile yapabilirsiniz, gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarını da kullanabilirsiniz.

Göbek Bağını Kuru Tutmalısınız

Bebeğinizin göbek bağını temizledikten sonra kuru tutmalısınız. Ayrıca bebek bezini göbeğine denk gelecek kısmı kıvırarak bağlamalısınız. Böylece göbek bağı nemli kalmaz ve hava ile temas ederek kurur.

Hangi Durumlarda Doktora Başvurmalıyım?

Göbek bağının zamanından önce düşmesi durumunda veya bir ay dolmasına rağmen düşmemesi durumunda doktora başvurmalısınız.

Göbek bağı düştükten sonra sürekli akıntı olması durumunda doktora başvurmalısınız.

Göbek bağı düşerken birkaç damla kanama olabilir, fakat bu kanama birkaç damladan fazlaysa ve uzun süre devam ederse doktora başvurmalısınız.

Yeni doğan bebeklerde K vitamini eksik olur. Bu vitamini vücut zamanla kendiliğinden sentezler. Fakat ilk zamanlar için rutin olarak doğumun ardından K vitamini yapılır. K vitamininin eksik olması durumunda başta göbek kanaması olmak üzere ciddi kanamalar olabilir. Bu sebeple kordon düştükten sonra kanama uzun süre devam ederse doktora başvurmalısınız. Zira bu kanama kafa içi kanamaları gibi hayati kanamalara sebep olabilir. Doktorlar ikinci doz K vitamini iğnesi yaparak bu riskin önüne geçebilirler.

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Fetüs Gelişimi

Gebelik ve İş Yaşamı

Gebelik Yaşı Neden Gecikiyor Çocuk sahibi olmak bir çok kadının hayali iken bazı faktörler bu süreci geciktirmektedir. İş hayatı ve kariyer planlamaları bu süreyi geciktiren etkenlerin başında gelir. Günümüzde çalışan kadınların sayısı her yıl giderek Devamını oku…

Fetüs Gelişimi

Ceninin Büyüme ve Gelişme Evreleri (16. Hafta)

  Eğer okumaya vaktiniz olmuyor ise; play tuşuna basarak, istediğiniz platformdan dinleyebilrsiniz. !! Kemiklere kalsiyum çökmeye başlamış, iskelet sistemi ve sinir sistemi gelişmelerini sürdürerek kollar, bacaklar ve vücutla koordinasyonlarını oluşturmuş ve fetüs daha da hareketlenmiştir. Devamını oku…

Fetüs Gelişimi

Gebeler Yolculuk Yapabilir mi?

Özellikle yaz ayları veya uzun bayram tatilleri yaklaşırken, bize en çok sorulan sorulardan biridir bu. Genellikle otomobil, tren veya uçakla yapılan yolculuklar gebeliği olumsuz etkilemez. Ancak gebenin kendisinin bir miktar rahatı kaçabilir. En hafifinden, uzun Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0