En üst – Orta – En Alt

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 44 Saniye
En üst – Orta – En Alt

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar)

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları öğrenmeye ne dersiniz?

Bu hafta, ‘en üstte, ortada ve en altta’’ kavramlarını öğreneceğiz. Bunun için de bu kavramlarla alakalı birkaç kelimeyi aşağıdaki kutucuğa yazıyoruz. Bu kavramları öğretir-öğrenirken, aşağıdaki sözcükleri de kullanmayı unutmayın!

  • Üst
  • En üstte
  • Alt
  • En altta
  • Ortada

 

DİL GELİŞİMİ İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla birlikte keyifli bir şekilde tartışabileceğiniz bir oyun biliyoruz! Bu oyunla birlikte, ‘en üst, orta ve en alt’ kavramlarıyla ilgili çocuğunuzun kulak dolgunluğu olacak. Ev, bir kavanoz, parfüm şişesi gibi, tepesi(yani en üstü) belirgin nesneler seçin. Bunların resimlerine bakabileceğiniz gibi, evinizde olan nesneleri kullanmanız daha yararlı. Sonrasında tüm bu nesnelerin, en tepesi, ortası ve en altında nelerin olduğunu konuşun.
  • Okuduğunuz hikayelerde, bu üç kavrama dikkat etmeniz de önemli. Hikayenin resimlerinde gördüğünüz detayları da dillendirin. Örneğin, ‘bak görüyor musun, en üstte güneş var, en altta ise çimenler ‘gibi.
  • En üstte, altta, ortada gibi kavramları cümle içinde kullanın. Örneğin’ tatlım, dolabında en üst çekmeceye koyduğum çorapları getirir misin?’
  • Aşağıdaki tekerlemeyi/şarkıyı tekrar edin. Bunlara uygun birer ritm uydurabilir, sözcükleri değiştirip bir sürü versiyon yaratabilirsiniz.

 

Ne nerede?

Benim vücudum bir harika
Her şeyi görür, her şeyi yaparım onla
En üstte kafam var
Taşır içinde beynimi
Gözlerim, ağzım, burnumu da
Ortada gövdem var
Kollarım bacaklarım yapışık ona
En altta ise ayaklarım
Üstünde durur
Yürürüm onla

Bu şarkıyı söylerken, hareketli bir şekilde ayakta durabilir, söylediğiniz organların üzerine dokunarak daha eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

FİZİKSEL GELİŞİMİLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla birlikte bir parka ya da dışarıda herhangi bir yere yürüyüşe çıkın. Nesnelerin, üst, orta ve alt kısımlarını not edin.
  • Jimnastiğe ne dersiniz? Çocuğunuzla evinizde minik jimnastik hareketleri yapın.. bunları yaparken, ‘şimdi en tepemize dokunuyoruz, şimdi ise, vücudumuzun ortasındaki belimizi tutup sallanıyoruz, şimdi ise en alttaki organımız ayaklarımıza değmeye çalışıyoruz’ gibi yönergelerle bu kavramlara dikkat çekin.

 

SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Çocuğunuzla evinizde küçük bir tur düzenleyin. Bu turda, odalara girin ve odaların en tepesinde, ortasında ve en altında neler olduğuyla ilgili konuşun. Bunların neler olduğunu sorun.
  • Çocuğunuzla birlikte bir meyve salatası yapmaya ne dersiniz? Bunun için tabaktan daha derin bir kaba ihtiyacınız olacak! Meyve salatasının altına, ortasına ve üstüne farklı meyveler koyun ve sonrasında hangi meyvenin nerede durduğuna dair küçük bir yarışma yapın.
  • Aşağıdaki tekerlemeyi söyleyin.

Tekerleme

Üst üste yığarım
Bütün güzel eşyamı
En üste koyarım
En sevdiğim çorabımı
Ortada vardır pantolonum
En altta durur
Güzel mavi kazağım

BİLİŞSEL GELİŞİM İLE İLGİLİ ETKİNLİKLER

  • Bu oyun için blok/Legolara ihtiyacınız olacak. Çocuğunuzla birlikte bir ev yapın ve evin en tepesini, en altını ve ortasını göstermesini isteyin.
  • Renkli bloklar yine iş başında! Çocuğunuzla birlikte, üç blokluk bir kule yapın. Bu üç bloğun rengi farklı olsun. Çocuğunuzda,’ mavi renkli blok nerede duruyor ya da en üstte duran blok ne renkte sence’ diyin. Bu oyunu bir çok kez oynayabilirsiniz.
  • Bunun için yalnızca kağıt ve birkaç kaleme ihtiyacınız olacak! Bir A-4 kağıdını üçe bölen iki yatay çizgi çizin. Çocuğunuzu ‘en üste, ortaya ve alta bir şeyler çizmesi için yönlendirin. Sonra, en üstte çizdiğini anlatır mısın? Diyip, resim hakkında konuşun.

 

İlk Yayın Tarihi: 23 Ocak 2014 @ 15:56

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Kavramlar & Fen Bilgisi

Kulaklar

Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle oynanacak oyunlar eşliğinde kavramları Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

İlk – Önce – Sonra – En son

KİM /NE NEREDE? (Mekansal/ZamansalKavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve keyifle Devamını oku…

Kavramlar & Fen Bilgisi

Dışında

KİM /NE NEREDE? (Mekansal Kavramlar) Kavramları öğrenmek çocuklar için her zaman kolay olmayabilir. Özellikle çocuğu aktivite veya oyun olmadan bir şeyler öğretmek, o bilgilerin yeterince oturmamasına neden olacaktır. Bu yüzden, hayat içinde kolayca uygulanabilecek ve Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0