Emziren Anneler Diyet Yapabilir Mi?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 28 Saniye
Emziren Anneler Diyet Yapabilir Mi?

9 ay süren hamilelik sürecinin ardından alınan kiloları, çoğu anne doğumun ardından kısa sürede vermek ister. Ancak emzirme döneminde, sütün azalması gibi korkularla diyet, egzersiz gibi yollara başvurmaktan da kaçınırlar.

Emzirme döneminde, kilo vermek için neler yapılabileceğini araştırdık…

Hamilelik döneminde ortalama 9-12 kilo almak normaldir. Ancak her kadının metobalizması, hamilelik öncesi kilosu gibi farklı faktörler göze alındığında, standart bir kilo limiti koymak da doğru değildir. Yani bu fark 6 kilodan 15-17 kiloya kadar değişkenlik gösterebilir.

Doğumun ardından kilo verme hızı ve ideal kiloya ulaşma zamanı, doğum sırasında alınan kilolara bağlıdır.  Doğumu ideal kilo alımıyla tamamlayan anne, yaklaşık 6 ay içerisinde, dengeli beslenme ve süt verme ile ideal kilosuna ulaşabilir. Ancak 18-30 gibi aşırı kilo almış annelerin ideal kilolarına ulaşmaları daha uzun zaman alabilir.

Doğumdan sonra kilo almaya devam etmek

Bazen anneler sütlerinin yetmeyeceği endişesiyle, aşırı yağlı, şekerli besinler tüketmekte ve bunun sonucunda doğumun ardından kilo vermek yerine kilo almaya devam etmektedirler. Aslında sütün yetmeyeceği endişesiyle aşırı yağlı ve şekerli yiyecekler tüketmek bilinçsiz bir beslenme alışkanlığıdır.

Ayrıca, bazen anneler doğumun ardından katı diyetler de uygulayabiliyorlar, bir an önce ideal kilolarına kavuşmak için. Bu ise, annede kas kaybı gibi çeşitli hastalıklara ve süt üretiminin durmasına neden olabilir.

Yani doğumdan sonra, lohusalık döneminde kilo vermek istiyorsanız, yediklerinize dikkat etmeli ancak çok katı diyetlere başvurmamalısınız. Bir uzman kontrolünde, ideal kiloya ulaşmak için, sağlıklı ve dengeli bir beslenme planı hazırlamak yapılması gereken en uygun yöntemdir.

Emziren Anneler Günlük Kaç Kalori Almalıdır?

Emziren anneler günlük kalorilerine 500 kalori daha eklemelidir. Bu da en az 2000 kalori almalarını gerektirir. Bu olması gerekenden az kalori almak, hem sütün azalmasına neden olur, hem de lohusanın sağlığına kötü etki eder.

Emziren bir annenin aylık 2 kilo kadar vermesi normal karşılanır. Ancak kilo vermek için, 1500 kalorinin altındaki diyetler uygulanmamalıdır. Kilo vermek içinse lohusanın en azından 4 ay beklemesi gerekir.

Annenin beslenmesi sütünün kalitesini ve miktarını etkiler mi?

Anne sütünün kalitesi yediği besinlerden direkt olarak etkilenmiyor, ancak sütün miktarı aldığı sıvılarla ilişkilidir. Emzirme döneminde bol miktarda sıvı almaya dikkat edilmelidir. Bu da günde en az 3 litre sıvıya tekabül eder.

Özel durumlarda ise, örneğin vejetaryen beslenen annelerde, protein ve bazı vitaminlerin eksiklikleri görülebilir. Bu bebekte de eksikliklere sebep olabilir. Bu yüzden bu eksikliklerin takviye edilmesi gerekir. Annede kalsiyum eksikliği olması ise, eksik olan bu kalsiyumun annenin kemiklerinden alınmasına sebep olur. Bu durum hem anneyi hem de bebeğini olumsuz etkiler.

Vitamin, mineral, kalsiyum, protein, yağ ve karbonhidratlardan oluşan dengeli bir beslenme planı anne ve bebeği için önemlidir.

Emzirmenin kilo vermeye bir etkisi var mıdır?

Emzirmek annenin metobalizmasının hızlanmasına sebep olur. He sütün içindeki maddeler için kalori hem de emzirme eylemi sırasında harcanan kalori bu metobalizma hızlanmasına neden olur. Bu harcanan kaloriler de, kilo vermeye yardımcı olur.

Doğumdan sonra spor…

Doğumdan sonra dengeli beslenme ile aslında alınan kilolar yavaş yavaş verilir. Ancak hamilelik sırasında bozulan vücut formunuz için egzersiz yapmanız, hem vücut formunuzu düzeltmenize, hem de güçlü ve daha sıkı bir vücuda ulaşmanızı sağlar.

Normal doğumun ardından anneler genellikle bir hafta içerisinde, sezaryen doğumun ardından ise 1 ay içerisinde egzersizlere başlayabilir. Ancak elbette doktorunuzun kontrolü ve onayıyla egzersizlerinize başlamalısınız.

Egzersiz olarak hamilelikte de önerilen yürüyüş, hem kolay hem de etkili bir yöntemdir. Günde yaklaşık yarım saatlik tempolu yürüyüşler kilo kontrolünüz için etkili olur. Ayrıca günde bir defa kendinizi çok fazla zorlamadan egzersiz yapmak da karın kaslarınızı güçlendirerek eski görünümünüze kavuşmanıza yardımcı olur. Hamilelikte en çok karın ve bel bölgelerinde deformasyon oluşur. Bu bölgeler için gerekli olan egzersizleri yapabilirsiniz. Yine yüzme de iyi bir egzersizdir.

Rastgele Diyetlerden Uzak Durun!

Sevgili Bebek olarak burada sizlere sabah, öğlen, akşam şunları yemelisiniz gibi bir diyet programı sunmayacağız. Bu yalnızca hamile veya emziren anneler için değil herkes için sağlıksız bir yöntemdir. Her insanın ihtiyaçları, metabolizması farklıdır. Eğer bir diyete başlamak istiyorsanız, uzman bir diyetisyen eşliğinde gerekli kontrol ve testlerinizi yaptırarak size uygun olan diyet programını belirlemelisiniz.

Boş Kalori Almamalısınız

Herhangi bir besin değeri bulunmayan yalnızca boş kalori yapan yiyeceklerin ne size ne de bebeğine bir faydası yoktur. Öğünlerinizi mümkün olduğunca faydalı besinlerden oluşturmalısınız. Boş kalorilere örnek vermek gerekirse, şeker, katı yağlar, hazır meyve suları, pasta, kurabiye, tereyağı olabilir.

Çevreden Duyduklarınıza Değil Doktorunuza Kulak Verin

Doğumdan sonra birçok anne çevresinden öneriler alır. Sütün artması için, ideal kilo için, bebeğin sağlığı için, bebeğin ileride yemek seçmemesi için yemesi gereken gıdalar hakkında yorumlar yapılır. Öğrendiklerini araştırmadan ve doktorunuza sormadan uygulamamalısınız. Yapmanız gereken, besin açısından zengin ve çeşitlilik içeren besinler tüketmenizdir.

İlk Yayın Tarihi: 14 Ağustos 2016 @ 23:07

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Hamilelikte Pilates Yapılabilir Mi?

Spor sağlıklı bir yaşam için önemli bir faktör. Hamilelik döneminde yoga, pilates, spor, yüzme gibi pek çok spor dalını yapmanın, anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendini daha iyi hissetmesi için önemli olduğu Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Normal Doğumun Avantajları

Normal doğumu tercih eden anne adaylarının yaklaşık 40 haftalık bir sürenin sonunda doğumun başlaması için ihtiyaç duyduğu şey, doğum sancılarıdır. Normal doğumun ilk belirtileri çoğunlukla bu sancılardır. Eğer bu sancılar yalancı sancı değilse doğum başlamış Devamını oku…

Hamilelik Faydalı Bilgiler

Down Sendromunu Belirleyen Kan Testi

Anne karnındaki bebeklerdeki hastalıkların belirlenmesi için gebelik sırasında yapılan kan testlerinde büyük ilerlemeler kaydedildiği belirtildi. New England Journal of Medicine‘de yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Amerikalı uzmanlar, Down Sendromu’nun belirlenmesi için uygulanan Roche kan testinin daha Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0