Emzik Kullanılmalı Mı Kullanılmamalı Mı?

Yazar: Sevgili Bebek -

Tahmini Okuma Süresi: 1 Dakika 15 Saniye
Emzik Kullanılmalı Mı Kullanılmamalı Mı?

Bebeklerin %85’i birinci aylarından itibaren emzik kullanmaya başlarlar. Annelere göre bebeğinin emzik kullanması normal bir davranıştır ve bebekler de emziklerine fazlasıyla bağlanırlar. Özellikle anne sütünü kısa süre alabilen bebeklerin emziklerini çok daha sık ve uzun süre kullandıkları bilinmektedir. Bebeklerde emzik kullanımının faydaları vardır fakat kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar da bulunmaktadır. Bu makalemizde emzik kullanımı hakkında dikkat edilmesi gereken noktaları bulabilirsiniz.

Doğduğu haftalarda bebeklerin en güçlü refleksi emme refleksidir. Emzik bebeğin doğal emme içgüdüsünü tatmin eder ve böylece ona güven verir. Bebek daha rahat sakinleşir, daha kolay uykuya dalar. Emzik kullanılmayan bebek bir süre sonra parmaklarını emmeye başlayabilir ki parmak emmeyi bırakmak emziği bırakmaktan daha zordur. Bazı uzmanlara göre bebeğin emziği düştüğünde tekrar alıp ağzına sokmaya çalışması, el becerilerinin gelişmesine de yardımcı olur.

Bebeğin emziği en geç 2 yaşında bırakması gerekir. 2 yaşından sonra emzik kullanması bazı problemlere sebep olur. Örneğin dişlerde problemler başlar. Üst ön dişler öne, alt dişler arkaya çekilir, aralarında açıklıklar meydana gelir. 2 yaş civarında emzik bırakılabilirse bu problemler önlenmiş olur. 3-4 yaşına kadar emzik kullanan çocuklarda üst çene darlığı (v tipi üst çene) meydana gelebilir. Ayrıca kulak ve burun hastalıkları da daha sık gözlemlenmektedir.

Emzikler kauçuk ve silikon olmak üzere 2 maddeden yapılır. Kauçuk doğal bir maddedir, dayanıklıdır. Diş çıkaran bebeklerde kauçuk elastik bir madde olduğundan daha uygundur. Fakat kauçuk emzikler daha çabuk bozulur çünkü suyu içlerine emerler. Silikon emziklerse çabuk bozulmaz fakat diş darbelerine karşı daha dayanıksızdır. Bu yüzden dişi çıkmamış bebekler için daha uğundur. Silikon emzikler silisyumdan üretilmektedir.

Damaksız emzikler annenin memesini andırdığı için bebekler daha çok tercih eder. Fakat 1 yaşından sonra damaksız emzikler damağa baskı yapar ve üst ön dişlerin dizilimini bozabilir. Damaksız emzikleri 1 yaşından sonra kullanmamak daha doğru olur.

Damaklı emziklerin şekli daha elips ve yukarı doğru kıvrık olur. Şekli sayesinde 2-3 yaşında bile kullanılabilir. Eğer bebeğiniz geceleri emziksiz uyuyamıyorsa damaklı emzikle uyutmanız daha doğru olur. Bebeğiniz uyuduktan sonraysa yavaşça emziği almanız gerekir.

Kimi anneler bebeklerine emziği vermeden önce şekere veya bala bandırırlar. Bu bebeğin diş minelerinin zedelenmesine ve çürüklere sebep olur. Bebek de buna alışacağındna ağzında sürekli tatlı bir tat olmasını isteyebilir.

Emziğin temiz kalmasını sağlamak için emniyetli bir çengeller çocuğunuzun kıyafetine tutturabilirsiniz. Fakat emziğin küçük bebeklerin boynuna asılmaması gerekir.

Aldığınız emziklerin onaylanmış güvenlik standartlarına uygun olmasına özen göstermelisiniz. Standartları açıkça belirtilmemiş emzikleri satın almamalısınız.

 

İlk Yayın Tarihi: 6 Kasım 2017 @ 23:13

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Ebeveyn & Aile

Pamuktaki Tehlikenin Farkında Mısınız ?

Bembeyaz pamuk çoğumuz için saflığı temsil ediyor; bebeklerimiz için giysi alırken %100 pamuk ürünleri tercih ediyoruz. Bebeğimizin hassas cildi için en doğru tercihi yaptığımızı sanıyoruz. Oysa ki, pamuklu ürünler sandığımız kadar masum değiller. Çünkü hem Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Diş Gelişimi

Bebeklerde Diş Gelişimi Ne Zaman Başlar? Bebekler de  diş gelişiminin başlangıcı sanılandan çok önce; hamileliğin ilk haftalarında başlar. Hamileliğin 7. Haftasında uterusta süt dişleri şekillenmeye başlar ve doğuma kadar devam eder. Doğumda bebeğin çene kemikleri Devamını oku…

Genel Sağlık

Aktif İmmünizasyon (Aşılama)

AKTİF İMMÜNİZASYON (Aşılama): Mikrorganizmanın tamamının ya da belirli işlemlerden geçmiş parçalarının (toksoid, pürifiye antijen, ya da genetik mühendisliği ile üretilmiş antijen) canlılara verilmesiyle, onlarda önemli bir sorun oluşturmadan doğal enfeksiyon sonrası oluşan bağışık cevaba benzer Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0