Ebeveynlerde Çocukları Kıyaslama Alışkanlığı

Yazar: Fatma Nur Olcay -

Tahmini Okuma Süresi: 2 Dakika 33 Saniye
Ebeveynlerde Çocukları Kıyaslama Alışkanlığı

Eminim benimle aynı görüşü paylaşmayan, “Kıyaslama rekabet içerir, rekabet ise gelişim sağlar” benzeri söylemler ile bana karşı çıkacak ebeveynler de mevcuttur.

Ben bu tip argümanlara karşı bir kıdemli anne olarak  mümkün olduğunca bire bir kıyaslamadan kaçındım ve bunu yaptığımdan da asla pişmanlık duymadım demekle yetineceğim.

Aslına bakacak olursanız bire bir kıyaslama yapmadan güzel örnekleme yapmanın mümkün olduğunu da bilmemiz gerekiyor. Örnek verecek olursak, “Geçen gün konuşuyorduk, Cenk hiçbir zaman oyuncaklarını dağınık bırakmıyor topluyormuş. Dilimde tüy bitti ama bunu bir türlü öğrenemedin gitti!”. Bu cümlede doğrudan kıyas olduğu gibi olumsuz öğrenemedin suçlaması da yer alıyor.

Oysa aynı amaca yönelik aşağıdaki söylemi de yapabiliriz.

“Oyuncaklarınla oynadıktan sonra onları bir hafta süresince birlikte toparlayalım. Sonra eminim ki sen de oyuncaklarını oynadıktan sonra toparlamaya alışacak, benim yardımıma ihtiyaç duymayacaksın, çünkü her gün büyüyor, yeni şeyler öğreniyorsun ve becerilerin gelişiyor.”

Yukarıdaki söylemde kıyas yok ama düzeltilmesi istenen eylem açıkça belli edilmiş ve yardım teklif edilmiş ve sonrası içinse çocuğu cesaretlendirecek olumlu bir mesaj verilmiştir. Her iki durumda hedefimizin oyuncakların toparlanması olduğunu düşünecek olursak sizce hangi söylem daha başarılı bir sonuç ortaya çıkaracaktır?

Size çok rahatlıkla söyleyebilirim ki sürekli olumsuz mesajlar ile kıyaslamalarla küçük çocuklarınızda stres yaratır ve maalesef sanılanın aksine hiç bir olumlu sonuç da elde edemezsiniz ve tam tersi onları daha hırçın daha inatçı ve tabiri caiz ise “ Ben böyleyim ne yapayım?” boş vermişliğine itersiniz.

İşte bu nedenle dilimizde yer eden kıyaslamaları dilimizden en kısa zamanda söküp atmamız ve özellikle yolun başında olan bebeklerimizle olumlu bir diyalog geliştirmemiz kesinlikle çok daha güzel ve olumlu sonuçlar getirecektir.

Son olarak sizlere geçtiğimiz aylarda tanınmış bir nörolog dostumla yaptığım bir söyleşide bana anlattığı ve beni yürekten etkileyen bir nörolojik gerçekten söz etmek istiyorum.

Beynimizin duyguları işleyen amigdala isimli bölümünün hayatın ilk 5-6 yılında kesinlikle olumsuzluk içeren söylemler ile yüklenmemesi gerektir. Bu tip yüklemeler kişilik gelişimde daha karamsar ve tutucu bir yapı gelişmesine yol açar. Çoğu kez böylesi bilinçaltımıza yerleştirilmiş olumsuzluk kodları ise tüm hayatımız boyunca daha kolay depresyona girebilen karamsar kişilik yapıları ortaya çıkarır ve bu tip kişiliklerin yaşlılıkta Alzheimer türü demans hastalıklarına yakalanma riskleri çok daha yüksektir.

Ayrıca çok sevdiğim bu uzman dostum doğuştan genetik olarak her kişinin beyninde amigdalada farklı bir olumluluk seviyesi olduğunu ve tüm ebeveynlerin hayatın ilk 5 yılında hedeflerinin bebeklerinde var olan bu olumluluk seviyesini yükseltmek olması gerektiğini vurguladı ve ilave etti:  Sizin sloganınız “Mutlu büyümesi gerek” bu açıdan çok yerinde ve doğru seçilmiş.”

Evet sevgili ebeveynler, bebeklerimizi çok ama çok seviyoruz. Hepsi bir “Sevgili Bebek” ve hepsinin “Mutlu büyümesi gerek..

İlk Yayın Tarihi: 31 Ağustos 2015 @ 18:13

Fatma Nur Olcay

Yazar: Fatma Nur Olcay

ODTÜ İdari İlimler akademisi İşletme Bölümünü bitirdikten sonra 1990 yılına kadar özel sektörde tekstil ihracatı konusunda çalışan F.Nur Olcay, 1990 yılında ilk şirketi Alpteks Ltd. kurarak 2009 yılına kadar tekstil ham maddeleri konusunda ithalat-ihracat mümesilliği yapmıştır.

Sonrasında mezun olduğu İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı (IELEV ) ile yolları kesişmiş ve 2010 yılında bu vakfa hazırladığı sağ beyin odaklı erken eğitim projesi doğrultusunda erken eğitim alanında 0-48 ay erken ev eğitiminin bebek gelişimindeki öneminin farkına vararak, bu doğrultuda global araştırmalarını yapmanın akabinde 2013 yılında Sevgili Bebek E Eğitim Hizmetleri Ve Ticaret Ldt. Şti kurarak erken eğitim sektörüne adım atmıştır.

Bugün sosyal medyada yüz binlerce takipçiyi aşan sevgilibebek.com’un kurucusu olan Nur Olcay işbirliği yaptığı çeşitli uzmanların denetiminde oluşturulan jenerik ürün grubu SevgiliBebek Zeka Kartları ile bugüne kadar ülkemizde 70.000 in üstünde aileyi doğumdan itibaren sunulabilecek, erken ev eğitimi ile tanıştırmıştır.

Türkiye’de kitlelere 0-48 ay döneminin önemini anlatmak ve bu dönemde zihinsel duruluğun kıvrak bir zeka kazanımının ve travmasız bir gelişmenin ileriye yönelik daha olumlu bir kişilik anlamına gelebileceğini duyurmak adına sevgilibebek.com bünyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.

email: [email protected]

Size Özel Ürünler Tümünü Görüntüle

İlgili Makaleler

Zihinsel & Ruhsal Gelişim

Küçük Çocuklarda Başkaldırma

“Neden?” “İstiyorum ama!” “Beni zorlayamazsın” benzeri küçük çocuk itirazları çoğu zaman ebeveynleri rahatsız edici boyutlara ulaşabilir. Bu yazımızda size bu tip sorulara doğru cevaplarla saatler süren hırçınlık krizleri yaratabilecek gerginliklere yol açmadan konuları nasıl sonlandırabileceğinizin Devamını oku…

Ebeveyn & Aile

Sık Yapılan Ebeveyn Yanlışları: 2. Bölüm

Sevgili Bebek takipçileri giderek sunduğumuz vakaları sever okur ve paylaşır oldular. Bu bizleri de çok mutlu ediyor, çünkü örnekleme ve yanlışı vurgulayarak doğruya yönlendirmeyi, sizlere destek vermede en olumlu ve sağlıklı yöntem olarak görüyoruz. Bu Devamını oku…

Fizyolojik Gelişim

Bebeklerde Gelişim Takibi Yapmak Neden Önemlidir?

Dokuz aylık gebelik sürecinde hem anne hem de baba çocuğunu kucağına almak için sabırsızlanır. Doğum sonrasında hem zor hem de keyifli anlar iç içe yaşanır. Bebek büyümeye başladıkça, anne babalar bebeğin temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında, Devamını oku…

Alışveriş Sepetiniz
Sepetinizde henüz ürün yok!
iKupon Kodu Kullanmak için için sepet ya da ödeme sayfasına devam ediniz!
Alışverişe Devam Et
Sepetim
0